Ékék

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ékék
Ékék Bodas
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Psittaciformes
Family: Cacatuidae
G.R. Gray, 1840
Subfamily

Microglossinae
Calyptorhynchinae
Cacatuinae
Nymphicinae

Ékék (suku Cacatuidae) nya éta jenis manuk hias anu ngabogaan bulu anu éndah kalayan lengkingan sora anu lumayan tarik.[1] Spésiés ieu kaasup salah sahiji manuk anu miboga kacerdasan anu lumayan alus, ku kituna mindeng dipaké pikeun acara-acara hiburan di kebon binatang atawa tempat hiburan séjénna.[1] Spésiés ieu hirup dina jangkungna 0-1520 méter ti permukaan laut, biasana hirupna berkelompok.[1] Kakatua umumna umurna panjang, nepi ka ngahontal 60 taun sarta bisa leuwih.[1]

Jenis-jenis Ékék[édit | sunting sumber]

Jenis Ékék-leutik Jambul-konéng (basa Inggris: Yellow-crested Cockatoo) biasana hirupna pasangan atawa kelompok dina jumlah leutik.[2] Pohara mencolok sabot hiber, kalayan kepakan jangjang anu gancang sarta kuat diselingan ku gerakan ngalayang.[2] Lamun keur soraan ti tempat bertenggér, jambul ditegakkeun tuluy diturunkeun.[2] Jenis ieu tertekan kalayan ledakan populasi anu ngejutkeun salila 10-15 taun terahir, alatan prosés néwak anu kaleuleuwihan pikeun perdagangan manuk dina kurung, sarta ayeuna langka alatan kagiatan ieu.[2]

Habitat[édit | sunting sumber]

Ékék cicingna di leuweung primér sarta sekundér anu luhur sarta di tepi leuweung; ogé leuweung monsun (Nusa Tenggara), leuweung anu luhur bersemak, semak anu tangkalna jarang sarta lahan budidaya anu tangkalna jarang.[2] Ti permukaan laut nepi ka jangkungna 900 m (Sulawési), 1520 m (Lombok), 1000 m (Sumbawa), 700 m (Florés), 950+ m (Sumba) sarta 500+ m (Timor).[2] sedengkeun pikeun jenis Ékék Maluku (basa Inggris: Salmon-crested Cockatoo) biasana hirup sorangan, berpasangan sarta jumplukan leutik; baheula di tangkal saré berkelompok nepi ka 16.[2] Umumna henteu mencolok, kajaba dina waktu hiber ka sarta ti lokasi tangkal saré sabot soré sarta nyanghareupan fajar.[2] Sanajan kasampak hiber di luhur kanopi tapi lolobana hiber di handapeun wates kanopi.[2] Néangan dahar kalayan tenang di kanopi sarta lapisan tengah kanopi sarta ngabogaan sebaran lokal di daérah Seram, Ambon, Haruku sarta Saparua.[2] Ékék ieu cicing leuweung primer sarta sekunder anu luhur, leuweung anu garah sarta hirup diluhur permukaan laut nepi ka jangkungna 1000 m.[2]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d (id)[1](diakses kaping 3 desember 2011)
  2. a b c d e f g h i j k (id)[2](diakses kaping 3 desember 2011)