Ékuador

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
República del Ecuador
Républik Ékuador
Bandéra Ékuador Lambang Ékuador
Motto
"Dios, patria y libertad"
"Pro Deo, Patria et Libertate"
Lagu
Salve, Oh Patria
Location of Ékuador
Ibu kota Quito
(with Galápagos)) 00°9′S 78°21′W
Kota panggedéna Guayaquil
Basa resmi Basa Spanyol[1]
Démonim Ecuadorian
Ecuadorean
[2]
Pamaréntah Républik kahijian présidénsial
 -  Présidén Rafael Correa
 -  Wakil Présidén Lenín Moreno
 -  Présidén Majelis Nasional Fernando Cordero Cueva
Kamerdikaan
 -  Didéklarasikeun 10 Agustus 1809 
 -  ti Spanyol 24 Méi 1822 
 -  ti Gran Colombia 13 Méi 1830 
 -  Diakuan ku Spanyol 16 Pébruari 1830 
Aréa
 -  Total 272.046 (with Galápagos) km² (ka-75)
109.483 mil² 
 -  Cai (%) 5
Populasi
 -  Perkiraan  2011 15.007.343[1] (ka-65)
 -  Sénsus 2010 14.306.876[3] 
 -  Kapadetan 53,8 /km² (ka-151)
139,4 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2011
 -  Total $119,963 milyar[4] 
 -  Per kapita $8.327[4] (ka-92)
GDP (nominal) Perkiraan 2011
 -  Total $64.831 milyar[4] (ka-65)
 -  Per kapita $4.921[4] (ka-98)
Gini? (2009) 49[5] (luhur
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,720[6] (luhur) (ka-83)
Mata uang Dolar AS2 (USD)
Zona wanci ECT, GALT (UTC−5, −6)
TLD Internét .ec
Kode telepon +593
1 Quechua jeung basa Amerindian dipaké ku komunitas pribumi.
2 Sucre nepi ka 2000, dimiluan ku dolar AS jeung koin centavo Ékuador

Ékuador, resmina Républik Ékuador (basa Spanyol: República del Ecuador; dilapalkeun: [re̞ˈpuβlika ðe̞l e̞kwaˈðo̞r], nu bisa ditajamahkeun harpiahna salaku Républik Ékuator) nyaéta hiji républik démokratik répréséntatif di Amérika Kidul, wawatesan jeung Kolombia di kalér, Peru di wétan jeung kidul, sarta Samudra Pasifik di kulon. Nagara ieu mangrupakeun 1 ti 2 nagara di Amérika Kidul, nu lianna nyaéta Chili, nu teu wawatesan jeung Brasil. Nagara ieu ngawengku ogé Kapuloan Galápagos di Samudra Pasifik, kira-kira 1.000 kilométers (620 mi) kuloneun daratan utamana.

Babagian administratif[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Propinsi di Ékuador, Kanton di Ékuador

Ékuador dibagi kana 24 propinsi (basa Spanyol: provincias), masing-masing jeung ibu kota administratifna sosorangan:

Peta Ékuador
Babagian administratif Ékuador
Propinsi Lega (km²) Populasi (2010)[7] Ibu kota
1 Azuay 8.639 702.893 Cuenca
2 Bolivar 3.254 182.744 Guaranda
3 Cañar 3.908 223.463 Azogues
4 Carchi 3.699 165.659 Tulcan
5 Chimborazo 5.287 452.352 Riobamba
6 Cotopaxi 6.569 406.798 Latacunga
7 El Oro 5.988 588.546 Machala
8 Esmeraldas 15.216 520.711 Esmeraldas
9 Galápagos 8.010 22.770 Puerto Baquerizo Moreno
10 Guayas 17.139 3.573.003 Guayaquil
11 Imbabura 4.599 400.359 Ibarra
12 Loja 11.027 446.743 Loja
13 Los Rios 6.254 765.274 Babahoyo
14 Manabi 18.400 1.345.779 Portoviejo
15 Morona Santiago 25.690 147.886 Macas
16 Napo 13.271 104.047 Tena
17 Orellana 20.773 137.848 Puerto Francisco de Orellana
18 Pastaza 29.520 84.329 Puyo
19 Pichincha 9.494 2.570.201 Quito
20 Santa Elena 3.763 301.168 Santa Elena
21 Santo Domingo de los Tsachilas 3.857 365.965 Santo Domingo
22 Sucumbios 18.612 174.522 Nueva Loja
23 Tungurahua 3.334 500.775 Ambato
24 Zamora Chinchipe 10.556 91.219 Zamora

Propinsi-propinsina teras dibagi kana kanton, nu salajengna dibagi kana kagaréjaan (parroquias).

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b (2011). "World Factbook".
  2. Ecuador entry at MW.com
  3. Preliminary result of Ecuadorian census held on 28 November 2010.
  4. a b c d "Ecuador". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  5. "Gini Index". World Bank. Diakses pada 2 Maret 2011. 
  6. "Human Development Report 2010". United Nations. 26 Agustus 2010. Diakses pada 5 Nopémber 2010. 
  7. censo de 2010

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Ades, H. and Graham, M. (2010) The Rough Guide to Ecuador, Rough Guides
  • Becker, M. (2008) Indians and Leftists in the Making of Ecuador's Modern Indigenous Movements, Duke University Press Books
  • Becker, M. and Clark, A. K. (2007) Highland Indians and the State in Modern Ecuador, University of Pittsburgh Press
  • Blakenship, J. (2005) Cañar: A Year in the Highlands of Ecuador, University of Texas Press
  • Brown, J. and Smith, J. (2009) Moon Guidebook: Ecuador and the Galápagos Islands, Avalon Travel Publishing
  • Crowder, N. (2009) Culture Shock! Ecuador: A Survival Guide to Customs and Etiquette, Marshall Cavendish Corporation
  • Gerlach, A. (2003) Indians, Oil, and Politics: A Recent History of Ecuador, SR Books
  • Handelsman, M. H. (2008) Culture and Customs of Ecuador, Greenwood
  • Hurtado, O. (2010) Portrait of a Nation: Culture and Progress in Ecuador, Madison Books
  • O'Connor, E. (2007) Gender, Indian, Nation: The Contradictions of Making Ecuador, 1830–1925, University of Arizona Press
  • Pineo, R. (2007) Ecuador and the United States: Useful Strangers, University of Georgia Press
  • Roos, W. and Van Renterghem, O. (2000) Ecuador in Focus: A Guide to the People, Politics, and Culture, Latin America Bureau
  • Sawyer, S. (2004) Crude Chronicles: Indigenous Politics, Multinational Oil, and Neoliberalism in Ecuador, Duke University Press Books
  • Striffler, S. (2001) In the Shadows of State and Capital: The United Fruit Company, Popular Struggle, and Agrarian Restructuring in Ecuador – 1900–1995, Duke University Press Books
  • Torre, C. de la and Striffler, S. (2008) The Ecuador Reader: History, Culture, Politics, Duke University Press Books
  • Various (2010) Insight Guidebook: Ecuador & Galápagos, Insight Guides
  • Various (2009) Lonely Planet Guide: Ecuador & the Galápagos Islands, Lonely Planet
  • Whitten, N. E. (2011) Histories of the Present: People and Power in Ecuador, University of Illinois Press
  • Whitten, N. E. (2003) Millennial Ecuador: Critical Essays on Cultural Transformations and Social Dynamics, University Of Iowa Press

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Ékuador ku jalan nyungsi proyék sawargina Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Ékuador di Wikivoyage

Kaanggotaan internasional

Citakan:OPEC

Citakan:Ecuador topics


Countries.png