A

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
A
Alfabét Latin dasar
  Aa Bb Cc Dd
Ee Ff Gg Hh Ii Jj
Kk Ll Mm Nn Oo Pp
Qq Rr Ss Tt Uu Vv
  Ww Xx Yy Zz

A nyaéta hurup anu kahiji dina Alfabét Latin. Dina basa Inggris, hurup ieu dibaca [eɪː]; wangun lobana aes.[1] Hurup ieu asalna téh tina hurup Yunani, Α (alfa), sarta mindeng dipaké minangka lambang vokal hareup kabuka teu buleud. A ogé mindeng dipaké minangka ngaindikasikeun hiji hal anu boga harti "mimiti" atawa "pangalusna".

Sajarah[édit | sunting sumber]

Hiéroglif Mesir
"kapala sapi" 
Proto-Semitik
’alp 
Fénisia
alef 
Yunani Kuna
alfa 
Yunani Modérn
alfa 
Étruska
Latin Kuna
Latin Modérn
A

Hurup A bisa disusud ka hiji piktogram sirah sabuntut sapi jalu dina hiéroglif Mesir atawa abjad Proto-sinaitik.[2]

Kira-kira warsih 1600 SM hurup dina abjad Fenisia miboga wangun linear anu jadi dasar pikeun wangun-wangun saterusna. Ngaranna kasampak pohara pageuh patali jeung alef dina abjad Ibrani.

Variasi wangun alfa dina Alfabét Yunani Kuna
Greek Alpha 01.svg Greek Alpha 04.svg Greek Alpha 07.svg
Greek Alpha 10.svg Greek Alpha 15.svg Greek Alpha 20.svg

Sabot bangsa Yunani kuna mengadopsi abjad, maranéhanana henteu ngagunakeun konsonan celah sora (sada hamzah) anu dikandung hurup ieu dina basa Fénisia sarta basa-basa Sémit séjénna, alatan éta maranéhanana ngagunakeun tanda ieu pikeun vokal /a/, sarta ngabéla ngaranna kalayan parobahan leutik (alfa). Dina prasasti-prasasti Yunani anu pangmimitina sanggeus Jaman Kekelaman Yunani, anu lumangsung dina abad ke-8 SM, hurup ieu dituliskeun terbaring, tapi dina Alfabét Yunani saterusna, hurup ieu umumna jiga jeung hurup badag A modern, sanajan sagala rupa variasi satempat bisa dibédakeun kalayan memperpendek salah sahiji sukuna, atawa kalayan sudut tempat gurat melintang diletakkan.

Bangsa Étruska mawa Alfabét Yunani ka paradaban maranéhanana di Jazirah Italia sarta ngantep hurup ieu henteu robah. Saterusna, jalma-jalma Romawi mengadopsi Alfabét Étruska pikeun nulis basa Latin, sarta hurup anu dihasilkeun saterusna dilestarikan dina Alfabét Latin modern anu dipaké pikeun nulis loba basa, kaasup basa Inggris.

Tipografi[édit | sunting sumber]

Variasi-variasi tipografis, kaasup a bertingkat dua sarta bertingkat hiji.
Blackletter A
A Blackletter
Uncial A
A Uncial
Another Capital A
Blackletter A lainnya;
A Roman Modern
A Roman Modern
A Italik Modern
A Italik Modern
A Huruf tulis Modern
A Huruf tulis Modern

Pamakéan[édit | sunting sumber]

Dina basa Inggris, "a" biasana melambangkan sada vokal hareup ampir kabuka takbulat (IPA: /æ/; kawas dina kecap pad), vokal tukang kabuka takbulat (IPA: /ɑː/; kawas dina kecap father), atawa diftong /eɪ/ kawas dina kecap ace sarta major, alatan éfék Pergeseran Vokal Gegedéan.

Dina lolobana basa anu ngagunakeun sistem alfabét Latin, "a" melambangkan sada vokal hareup kabuka takbulat (/a/).

Dina Alfabét Fonétik Internasional, variasi hurup "a" mengindikasikan sagala rupa vokal anu berbeda-beda ogé.

Dina sistem X-SAMPA, hurup badag "A" nandakeun vokal tukang kabuka takbulat sarta hurup leutik "a" nandakeun vokal hareup kabuka takbulat.

"A" nyaéta hurup katilu anu pang mindeng dipaké dina basa Inggris, sarta anu kadua panglobana dipaké dina basa Spanyol sarta Perancis. Dina hiji studi, rata-rata, kira-kira 3.68% hurup anu dipaké dina basa Inggris condong ka ‹a›, sedengkeun angka 6.22% pikeun basa Spanyol sarta 3.95% pikeun basa Perancis.[3]

"A" remen ogé dipaké pikeun némbongkeun hiji hal atawa hiji jalma jeung kualitas atawa status anu leuwih alus sarta bergéngsi: A-, A atawa A+, hasil pangalusna anu dibikeun ku guru/dosen ka pancén siswa/mahasiswa; peunteun A pikeun réstoran anu bersih, dsb.

Kode komputasi[édit | sunting sumber]

Répréséntasi alternatif hurup A
Alfabét fonétik NATO Kode Morsé
Alpha ·–
ICS Alpha.svg Semaphore Alpha.svg Sign language A.svg ⠁
Bendera isyarat Semafor Basa isyarat Braille
Titik kode Hurup badag
A
Hurup leutik
a
Unicode U+0041 U+0061
ASCII Désimal 65 97
Biner 01000001 01100001
EBCDIC 193 129


Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap

Catetan suku[édit | sunting sumber]

  1. "A" (word), Oxford English Dictionary, 2nd edition (1989). Aes is the plural of the name of the letter. The plural of the letter itself is: As, A's, as, or a's.
  2. "A". The World Book Encyclopedia 1. (1956). Field Enterprises, Inc. 
  3. "Percentages of Letter frequencies per Thousand words", Trinity College, Retrieved 2006-05-01.