A (kana)

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
The hiragana あ.
The katakana ア.
kana - gojūon
()
()

dina hiragana atawa dina katakana (IPA: /a/) salah sahiji kana Basa Jepang nu ngawakilan hiji mora. Cara ngucapkeunna /a/. あ dumasar kana gaya sōsho tina kanji 安, sarta ア tina radical kanji 阿. Dina susunan abjad sistem Basa Jepang modern, ngarupakeun hurup munggaran samemeh い. Tambahanna, ngarupakeun hurup ka 36 dina Iroha, sanggeus て, saacan さ. Hurup hiragana ieu disusun ku kana no digabungkeun jeung silang. Unicode keur あ nyaeta U+3040, sarta Unicode keur ア is U+30A2.

Bentuk Variasi[édit | sunting sumber]

Versi nu leuwih leutik tina (ぁ, ァ) dipake keur injeuman ti luar kana Basa Jepang, saperti ファ (fa).

Bentuk alternatif[édit | sunting sumber]

Dina Basa Jepang Braille, あ atawa ア ditulis:

Dina kode Morse keur あ atawa ア, nyaeta --・--.

Dina Japanese phonetic alphabet, dibacana "朝日のア" (Asahi no A.)

Cara nulis[édit | sunting sumber]

Runtuyan garis dina nulis あ
Runtuyan garis dina nulis ア

Keur nulis "a", mimiti nyieun garis lempeng [ti kenca ka katuhu].

Terus nyieun garis nangtung.

                     |   

Hasilna, "a" saperti kieu:

Terus, tambahkeun karakter "no".

Hasilna

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap
Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap


Nuvola apps bookcase.png