Abad ka-19

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Panneau travaux.png Artikel ieu keur dikeureuyeuh, ditarjamahkeun tina basa Inggris.
Bantosanna diantos kanggo narjamahkeun.

(Abad ka-18 - abad ka-19 - abad ka-20 - daptarna)

Salaku catetan waktu nu kaliwat, abad ka-19 nyaéta abad taun-taunna antara 1801-1900.

Abad ka-19 mindeng pisan ditujul ku sajarahwan salaku "mangsa isme", nu nyirikeun lobana isme nu tumuwuh dina mangsa harita. Taya deui abad nu ngalaman parobahan sosial sacara masif kawas taun 1800-an. Ari abad ka-20 mah abadna pulitik jeung élmu, abad ka-19 mah abadna masarakat. For the first time, the rights of the workers and common man were being questioned. Rarely in previous times did such a massive movement across Europe, into the Americas, and even parts of Asia occur. 1848 alone felt the effects of the new ideas as European cities from Paris to Vienna were in uprise. The 19th century was a contrast from old to new, the old monarchies and feudal systems to the new capitalist world and democracy. The 19th century was the opening stage for the modern world.

Kajadian[édit | sunting sumber]

Inohong[édit | sunting sumber]

Pamingpin dunya[édit | sunting sumber]

Élmuwan[édit | sunting sumber]

Seniman[édit | sunting sumber]

Sastrawan[édit | sunting sumber]

Ageman[édit | sunting sumber]

Filsafat[édit | sunting sumber]

Pulitik[édit | sunting sumber]


Inventions, discoveries, introductions[édit | sunting sumber]

Dékade jeung taun[édit | sunting sumber]

1790-an 1790 1791 1792 1793 1794 1795 1796 1797 1798 1799
1800-an 1800 1801 1802 1803 1804 1805 1806 1807 1808 1809
1810-an 1810 1811 1812 1813 1814 1815 1816 1817 1818 1819
1820-an 1820 1821 1822 1823 1824 1825 1826 1827 1828 1829
1830-an 1830 1831 1832 1833 1834 1835 1836 1837 1838 1839
1840-an 1840 1841 1842 1843 1844 1845 1846 1847 1848 1849
1850-an 1850 1851 1852 1853 1854 1855 1856 1857 1858 1859
1860-an 1860 1861 1862 1863 1864 1865 1866 1867 1868 1869
1870-an 1870 1871 1872 1873 1874 1875 1876 1877 1878 1879
1880-an 1880 1881 1882 1883 1884 1885 1886 1887 1888 1889
1890-an 1890 1891 1892 1893 1894 1895 1896 1897 1898 1899
1900-an 1900 1901 1902 1903 1904 1905 1906 1907 1908 1909