Abjad Jawi

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Aksara Pegon. Diagramna dibaca ti katuhu ka kénca, ti luhur ka handap.

Aksara Pegon atawa Arab Pegon (disebut ogé aksara Jawi) nyaéta aksara Arab nu diadaptasi pikeun nulis basa Malayu, basa Jawa, jeung basa Sunda (jeung di Nusantara umumna nu kapangaruhan Islam?). Aksara ieu mangrupakeun salasahiji aksara resmi di Brunéi, sarta (kungsi) di paké di Malaysia, Filipina, Indonésia, jeung Singapura, utamana di kalangan Muslim.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Aksara Pegon geus aya di Nusantara ti sababaraha abad ka tukang, tumuwuh nalika datangna Islam ka wewengkon ieu. Aksara ieu méh sarua jeung aksara Arab, ngan katambah ku sababaraha aksara pikeun nyaluyukeun jeung basa-basa nu dipaké di Nusantara.

Aksara Pegon mangrupakeun salasahiji tulisan munggaran nu dipaké di Malayu, dipaké ti mangsa Pasai, nepi ka mangsa Kasultanan Malaka, Johor, jeung Acéh abad ka-17. Bukti ngeunaan ieu bisa kapanggih dina prasasti Trengganu, taun 1303 (702 H), sedengkeun aksara Latin dipaké kira panungtungan abad ka-19.

Aksara[édit | sunting sumber]

Aksara Nyorangan Awal Tengah Tungtung Alih aksara
ا     alif
ب ba
ت ta
ث tsa
ج jim
ح ha
چ ca
خ kho
د     dal
ذ     dzal
ر     ro
ز     zai
س sin
ش syin
ص shod
ض ﺿ dlod
ط tho
ظ dzo
ع ain
غ ghin
ڠ         nga
ف fa
ڤ pa
ق qof
ك kaf
ڬ         gaf
ل lam
م mim
ن nun
و     wau
ۏ         va
ه ha
ي ya
ڽ         nya

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • H. S. Paterson & C.O. Blagden. 'An early Malay Inscription from 14th-century Trengganu', Journ. Mal. Br.R.A.S., II, 1924, pp. 258-263.
  • R.O. Winstedt. 1962. A History of Malaya, ed. révisi. kaca 40.
  • J. G. de Casparis. 1975. Indonesian Paleography. Kaca 70-71.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]