Advanced Technology Attachment

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
ATA cables: 40 wire ribbon cable top, 80 wire ribbon cable bottom

AT Attachment (ATA) nyaéta standar interface keur ngahubungkeun parangkat panyimpen saperti hard disk jeung drive CD-ROM dina jero komputer pribadi, nu dipiara ku komite X3/INCITS T13. Loba istilah jeung sinonim pikeun ATA, kaasup singkatan saperti IDE, ATAPI, jeung UDMA.

Ku ayana pangwanoh pasar kana Serial ATA taun 2003, ATA asli dingaranan Parallel ATA (PATA). Sajalan jeung ngaran aslina, artikel ieu ukur ngabahas ngeunaan Parallel ATA.

Standar Parallel ATA ukur ngidinan panjang kabel henteu leuwih ti 46 séntiméter (18 inci) sanajan kabel nepi ka 91 cm (36 inci) bisa dibeuli ogé. Ku sabab ayana watesan panjang ieu, téhnologi ieu normalna katempo minangka interface panyimpen komputer internal. ATA nyadiakeun antarbeungeut nu pangumumna kalayan harga nu teu pati mahal pikeun aplikasi ieu.

Konéksi sokét ATA dina motherboard PC nu diteundeun di handapeun sokét RAM

Sajarah[édit | sunting sumber]

Ngaran standar ieu aslina PC/AT Attachment alatan fitur utamana keur dihubungkeun langsung kana beus ISA 16-bit nu satuluyna katelah 'beus AT'; ngaran ieu dipondokkeun jadi "AT Attachment" keur nyegah kamungkinan isu merek dagang.

Parallel ATA interface[édit | sunting sumber]

Kabel pita nua aya dua konektoran
Skema konektor 40-pin

Nepikeun ka mangsa diwanohkeunnana Serial ATA, konektor 40-pin ilaharna dihubungkeun jeung drive make kabel pita. Unggal kabel boga dua atawa tilu konektor, numana salasahijina dicolokkeun kana adaptor nu ngantarbeungeut jeung sisim komputer. Tungtung konektor lianna (hiji atawa dua) dicolokkeun kana drive. Kabel ATA paralel nransfer data 16 bit dina sawaktu.

Parallel ATA Pins
Pin Fungsi Pin Fungsi
1 Reset 2 Ground
3 Data 7 4 Data 8
5 Data 6 6 Data 9
7 Data 5 8 Data 10
9 Data 4 10 Data 11
11 Data 3 12 Data 12
13 Data 2 14 Data 13
15 Data 1 16 Data 14
17 Data 0 18 Data 15
19 Ground 20 Key
21 DDRQ 22 Ground
23 I/O Write 24 Ground
25 I/O Read 26 Ground
27 IOC HRDY 28 Cable Select
29 DDACK 30 Ground
31 IRQ 32 No Connect
33 Addr 1 34 GPIO_DMA66_Detect
35 Addr 0 36 Addr 2
37 Chip Select 1P 38 Chip Select 3P
39 Activity 40 Ground
Nuvola apps mycomputer.png


Tempo Ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu Luar[édit | sunting sumber]