Afro-Érasia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Afro-Érasia kaasup pulo-pulona.

Afro-Érasia[1] atawa pondokna mah Afrasia[2] atawa Érafrasia[2] nyaeta istilah nu dipake keur nerangkeun daratan panglegana di bumi. Mindeng oge katelah minangka hiji buana nu ngawengku buana Afrika katut Érasia (satuluyna dibagi jadi Asia jeung Éropah). Daratanana ngawengku 84,980,532 kilometer pasagi kalayan populasina kurang lwuwih 5.7 miliar urang, atawa kasarna mah 85% tina populasi dunya.[3] katelah oge minangka Dunya Heubeul, sabalikna tina Amerika, nu katelah Dunya Anyar.

Tanah daratan Afro-Érasia geus nujul kana Pulo Dunya (World Island, hiji istilah nu dijieun ku Sir Halford John Mackinder dina The Geographical Pivot of History.[4] Istilah ieu heunteu ngasupkeun pulo-pulo jeung kapuloan nu lain mangrupa tanah daratan utama.

Geologi[édit | sunting sumber]

Dina istilah geologis, Afro-Érasia diperkirakeun mangrupa hiji superbuana nalika Afrika patubruk jeung Eropah. Hal ieu diperkirakeun kajadian leuwih ti 600,000 taun deui, nalika tungtung kidul Spanyol numbu ka Afrika. Nalika hal ieu kajadian, Laut Tengah bakal papisah jeung Samudra Atlantik. Afrika diperkirakeun ngahiji sacara lengkep jeung Eropa sanggeus leuwih ti 50 yut taun ti ayeuna, nutup Laut Tengah, sarta nyieun pagunungan anyar (nambahan Alps).[5]

Babagean[édit | sunting sumber]

Normalna Afro-Erasia kabagi di Terusan Suez jadi Afrika jeung Erasia, nu mana Erasia kabagi deui jadi Eropa jeung Asia. Dibagi oge jadi Erasia-Afrika Kaler jeung Subsahara ku alesan budaya katut sajarah.[6]

Wewengkon geografis[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. Frank, Andre G. (1998), ReORIENT: Global Economy in the Asian Age, University of California Press, ISBN 978-0520214743 
  2. a b Contona, Henry Field maké istilah ieu duanana dina The University of California African Expedition: I, Egypt. American Anthropologist, New Series, Vol. 50, No. 3, Part 1 (Jul. - Sep., 1948), pp. 479-493.
  3. Dumasar kana perkiraan populasi taun 2007 nu kasebut dina laporan PBB, World Population Prospects: The 2006 Revision (Highlights).
  4. See Francis P. Sempa, Mackinder's World
  5. Africa will collide Europe and Asia, 50 Million years from now
  6. Diamond, Jared (1997), Guns, Germs, and Steel: The Fates of Human Societies, Norton & Company, ISBN 0-393-03891-2