Ali Sadikin

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Ali Sadikin
Gubernur Jakarta ka-9
Masa jabatan
1966 – 1977
Présidén Ir. Soekarno
Saméméhna Dr. Soemarno
Sangguesna Tjokropranolo
Menteri Perhubungan Republik Indonesia ka-14
Masa jabatan
13 November 1963 – 28 Maret 1966
Présidén Ir. Soekarno
Saméméhna R. Iskandar
Sangguesna Hidajat Martaatmadja
Ketua Umum PSSI
Masa jabatan
1977 – 1981
Présidén Soeharto
Saméméhna Moehono
Sangguesna Sjarnoebi Said
Katerangan lian
Gumelar Ali Sadikin
Kabangsaan Indonésia Indonesia
Pameget/istri Nani Sadikin

Ali Sadikin (Sumedang, 7 Juli 1927-Singapura, 20 Méi 2008) nyaéta saurang létnan jenderal KKO-AL (Korps Komando Angkatan Laut) anu ditunjuk ku Présidén Soekarno jadi Gubernur Jakarta dina warsih 1966. Saméméhna, manéhna kungsi nyekel kalungguhan minangka Deputi Kepala Staf Angkatan Laut, Menteri Perhubungan Laut Kabinét Kerja, Menteri Koordinator Kompartemen Maritim/Menteri Perhubungan Laut Kabinét Dwikora sarta Kabinét Dwikora anu disampurnakeun di handapeun pupuhu Présidén Soekarno. Ali Sadikin jadi gubernur anu pohara ngarakyat sarta dipikacinta rahayatna. Alatan éta manéhna digero akrab ku nu nyicingan dayeuh Jakarta kalawan panggero Bang Ali samentara pamajikanana, Ny. Nani Sadikin, saurang dokter huntu, digero Mpok Nani.

Gubernur Jakarta[édit | sunting sumber]

Ali Sadikin nyaéta gubernur anu pohara gedé jasana dina ngembangkeun Jakarta jadi hiji dayeuh metropolitan anu modern. Dina kapamingpin manéhna Jakarta ngalaman réa parobahan alatan proyek-proyek pangwangunan buah pikiran Bang Ali, kawas Taman Ismail Marzuki, Kebon Sato Ragunan, Proyek Senen, Taman Impian Jaya Ancol, Taman Ria Monas, Taman Ria Rumaja, dayeuh satelit Pluit di Jakarta Kalér, pelestarian budaya Betawi di wewengkon Condet, dll. Bang Ali ogé nyetuskeun pesta rahayat saban warsih dina poé nanjeurna dayeuh Jakarta, 22 Juni. Babarengan jeung éta sagala rupa aspék budaya Betawi dihirupkeun deui, kawas kerak telor, ondel-ondel, lenong sarta topeng Betawi, jst.

Manéhna ogé sempet mikeun perhatian ka kahirupan para artis kolot di dayeuh Jakarta anu waktu éta réa ngamukim di wewengkon Tangki, ku kituna wewengkon kasebut dingaranan Tangkiwood.

Sajaba ti éta, Bang Ali ogé ngayakeun Pekan Raya Jakarta anu waktu éta leuwih dipikawanoh kalawan ngaran Jakarta Fair, minangka sarana hiburan sarta promosi dagang industri barang sarta jasa ti sakumna nagara, komo ogé ti luar nagari. Ali Sadikin junun ngabenerkeun sarana transportasi di Jakarta kalawan ngadatangkeun réa beus kota sarta nata trayekna, sarta ngawangun halte (tempat nungguan) beus anu merenah.

Dina kapamingpinan Bang Ali, Jakarta sababaraha-kali jadi nu nyalanggarakeun Pekan Olahraga Nasional (PON) anu nganteurkeun kontingen DKI Jakarta jadi jawara umum salila sababaraha-kali.

Salah sahiji kawijakan Bang Ali anu kontroversial nyaéta ngembangkeun hiburan peuting kalawan sagala rupa klab peuting, ngizinan diayakeunana perjudian di dayeuh Jakarta kalawan mungut pajegna pikeun pangwangunan dayeuh, sarta ngawangun kompleks Kramat Tunggak minangka lokalisasi palacuran. Dina kapamingpinanana ogé diayakeun pamilihan Abang sarta None Jakarta.

Mangsa kalungguhan Ali Sadikin lekasan dina warsih 1977, sarta manéhna digantikeun ku Letjen. Tjokropranolo.

Kagiatan saterusna[édit | sunting sumber]

Sanggeus ngandeg ti jabatanna minangka gubernur, Ali Sadikin tetep aktip dina nyumbangkeun pikiran-pikiranna pikeun pangwangunan dayeuh Jakarta sarta nagara Indonésia. Hal ieu mawa ka posisi kritis minangka anggota Petisi 50, hiji jumplukan anu diwangun ti inohong-inohong militer sarta swasta anu kritis ka pamaréntahan Présidén Soeharto.

Maot[édit | sunting sumber]

Bang Ali maot di Singapura, Salasa, 20 Méi 2008. Manéhna ninggalkeun 5 urang anak lalaki sarta pamajikan kaduana anu ditikah sanggeus Nani miheulaan maot. Layonna dikurebkeun di TPU Tanah Kusir.