Alih Aksara Koréa anu Disampurnakeun

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sistim penulisan Koréa
Hangeul
Hanja
Aksara campuran
Transliterasi Koréa

Alihaksara Koréa anu Disampurnakeun atawa Éjahan Basa Koréa anu Disampurnakeun nyaéta sistem romanisasi resmi basa Koréa di Koréa Kidul. Sistem ieu mimitian dipaké saprak 4 Juli 2000 pikeun ngagantikeun sistem McCune-Reischauer (1984).

Fitur[édit | sunting sumber]

Alih Aksara Koréa anu Disampurnakeun
Hangul 국어의 로마자 표기법
Hanja 國語의 로마字 表記法
Alih Aksara anu Disampurnakeun gugeoui romaja pyogibeop
McCune-Reischauer kugŏŭi romaja p'yogipŏp

Sawatara fitur pentingna nyaéta:

  • 어 sarta 으 ditulis ngagunakeun dua hurup hirup: unggal eo sarta eu.
  • ㅝ ditulis minangka wo sarta ㅢ ditulis minangka ui.
  • Hurup mati anu henteu dibiruyungan hembusan ambekan (ㅋ, ㅌ, ㅍ, ㅊ) henteu miboga tanda apostrofi (k, t, p, sarta ch) kawas McCune-Reischauer. Pasangan maranéhanana anu perlu hembusan ambekan (ㄱ, ㄷ, ㅂ, ㅈ) ditulis kalayan hurup-hurup anu disuarakan dina basa Inggris (g, d, b, sarta j). Sanajan kitu, hurup mati anu dibiruyungan hembusan ambekan kasebut ogé bisa ditulis minangka k, t, sarta p waktu mecenghul dina ahir kecap atawa lamun dibiruyungan hiji hurup mati.
  • ㅅ sok ditulis minangka s, sarta teu kungsi minangka sh.
  • ㄹ nyaéta r saméméh hiji hurup hirup, l saméméh hurup mati atawa dina ahir hiji kecap. ㄹ dobel sok ditulis minangka ll.

Dina dasarna basa Koréa mangrupa gabungan alfabét-alfabét kawas meujeuhnana basa Inggris atawa basa Indonésia.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]


Nuvola apps bookcase.png