Aljazair

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Koordinat: 29°34′24″N 2°22′23″E / 29.573457, 2.373047

الجمهورية الجزائرية الديمقراطية الشعبية  (basa Arab)
"al-Jumhūriyya al-Jazāʾiriyya ad-Dīmuqrāṭiyya asy-Syaʿbiyya"
[note 1]
Républik Démokratik Rahayat Aljazair
Bandéra Algeria Lambang Algeria
Motto
بالشّعب وللشّعب   (basa Arab)
"S weɣref i weɣref" (Berber)
"Ku masarakat jeung pikeun masarakat"
[1][2]
Lagu
Gambar:Kassaman instrumental.ogg

"Kassaman"
"Urang Jangji"
Location of Algeria
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
Aljir
36°42′N 3°13′E
Basa resmi basa Arab[3]
Démonim Algerian
Pamaréntah Républik semi-présidénsial
 -  Présidén Abdelaziz Bouteflika
 -  Perdana Mentri Ahmed Ouyahia
Sajarah
 -  Karajaan Berber Numidia ti 202 SM 
 -  Républik Romawi ti 46 SM 
 -  Karajaan Vandal ti 430 
 -  Dinasti Rustamid ti 767 
 -  Dinasti Zirid ti 973 
 -  Dinasti Hammadid ti 1014 
 -  Dinasti Abdalwadid ti 1235 
 -  Kakaisaran Usmaniyah  ti 1516 
 -  Kakawasaan Perancis ti 1830 
Aréa
 -  Total 2381741 km² (ka-10)
919595 mil² 
 -  Cai (%) tiasa teu dipadulikeun
Populasi
 -  Perkiraan  2010 36.423.000[4] 
 -  Sénsus 1998 29.100.867 
 -  Kapadetan 14,6 /km² (ka-204)
37,9 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $251,705 milyar[5] 
 -  Per kapita $6.965[5] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $157,759 milyar[5] 
 -  Per kapita $4.366[5] 
Gini? (1995) 35,3[6] (sedeng
HDI (2011) Green Arrow Up Darker.svg 0,698[7] (sedeng) (ka-96)
Mata uang Dinar Aljazair (DZD)
Zona wanci CET (UTC+01)
TLD Internét .dz, الجزائر.
Kode telepon +213
Basa Arab Standar Modérn mangrupakeun basa resmina.[8]
Tamazight dipaké ku sapertilu populasi jeung geus diakuan salaku "basa nasional" ku améndemén konstitusi ti 8 Méi 2002.[9] basa Arab Aljazair (atawa Darja) mangrupakeun basa nu mayoritas dipaké ku populasi. Sanajan basa Perancis teu boga status resmi, Aljazair mangrupakeun nagara Francophone kadua di dunya dumasar panyaturna[10] jeung basa Perancis masih dipaké sacara luas di pamaréntahan, budaya, média (koran) jeung sistem atikan (ti sakola dasar), ku lantaran sajarah kolonial Aljazair jeung bisa ditémbong salaku basa sub-resmi de facto Aljazair. Basa Kabyle, basa Berber nu panglobana dipaké, diajarkeun jeung mangrupakeun sub-resmi sabagian (kalawan sababaraha larangan) di babagian Kabylia.

Aljazair (Basa Arab: الجزائر‎, al-Jazā'ir; Berber jeung basa Arab Aljazair: Dzayer or Ldzayer), resmina Républik Démokratik Rahayat Aljazair (Al Jumhuriyah al Jazairiyah ad Dimuqratiyah ash Shabiyah), mangrupakeun hiji nagara di wewengkon Magribi di Afrika kalér-kulon kalawan Aljir salaku ibu kotana.

Aljazair mangrupakeun anggota Uni Afrika, Liga Arab, OPEC, jeung Pasarikatan Bangsa-Bangsa. Nagara ieu ogé mangrupakeun nagara pawangun Uni Arab Magribi.

Étimologi[édit | sunting sumber]

Ngaran nagara ieu (Aljazair/Algéria) diturunan ti kota Aljir (Algiers). Étimologi nu pangumumna ngubungkeun ngaran kota éta ka al-Jazā'ir (الجزائر, "Pulo-Pulo"), bentuk nu kapotong ti ngaran kota nu heubeul Jazā'ir Banī Mazghanna (جزائر بني مزغنة, "Pulo Séké Mazghanna"),[11][12] dipaké ku gégografer éra patengahan misalna al-Idrisi. Aya ogé pamikiran nu ngubungkeunnana ka Ldzayer, Basa Arab Magribi jeung Basa Berber pikeun "Aljazair" ("Algéria") meureunan kahubung jeung Dinasti Zirid Raja Ziri ibn-Manad jeung nu ngawangun kota Aljazair[13]

Propinsi jeung distrik[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Propinsi di Aljazair, Distrik di Aljazair, Kotamadya di Aljazair

Aljazair dibagi kana 48 propinsi (wilaya), 553 distrik (daïra), jeung 1.541 kotamadya (baladiyah). Saban propinsi, distrik, jeung kotamadya dibéré ngaran dumsar kana ibu kotana, nu biasana kota panggedéna.

Majelis Propinsi Rahayat mangrupakeun éntitas pulitis nu maréntah hiji propinsi, nu miboga hiji "présidén", anu dipilih ku anggota majelis. Anggota dipilh dina hak pilih universal saban lima taun.





















































# Wilaya Aréa (km²) Populasi peta # Wilaya Aréa (km²) Populasi
1 Adrar 402.197 439.700
Algeria provinces numbered2.png
25 Konstantin 2.187 943.112
2 Chlef 4.975 1.013.718 26 Médéa 8.866 830.943
3 Laghouat 25.057 477.328 27 Mostaganem 2.269 746.947
4 Oum El Bouaghi 6.768 644.364 28 M'Sila 18.718 991.846
5 Batna 12.192 1.128.030 29 Mascara 5.941 780.959
6 Béjaïa 3.268 915.835 30 Ouargla 211.980 552.539
7 Biskra 20.986 730.262 31 Oran 2.114 1.584.607
8 Béchar 161.400 274.866 32 El Bayadh 78.870 262.187
9 Blida 1.696 1.009.892 33 Illizi 285.000 54.490
10 Bouïra 4.439 694.750 34 Bordj Bou Arréridj 4.115 634.396
11 Tamanrasset 556.200 198.691 35 Boumerdes 1.591 795.019
12 Tébessa 14.227 657.227 36 El Taref 3.339 411.783
13 Tlemcen 9.061 945.525 37 Tindouf 58.193 159.000
14 Tiaret 20.673 842.060 38 Tissemsilt 3.152 296.366
15 Tizi Ouzou 3.568 1.119.646 39 El Oued 54.573 673.934
16 Algiers 273 2.947.461 40 Khenchela 9.811 384.268
17 Djelfa 66.415 1.223.223 41 Souk Ahras 4.541 440.299
18 Jijel 2.577 634.412 42 Tipaza 2.166 617.661
19 Sétif 6.504 1.496.150 43 Mila 9.375 768.419
20 Saïda 6.764 328.685 44 Ain Defla 4.897 771.890
21 Skikda 4.026 904.195 45 Naâma 29.950 209.470
22 Sidi Bel Abbès 9.150 603.369 46 Ain Timouchent 2.376 384.565
23 Annaba 1.439 640.050 47 Ghardaia 86.105 375.988
24 Guelma 4.101 482.261 48 Relizane 4.870 733.060

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Di Aljazair, Tamazight sacara konstitusionalna gues diakuan salaku hiji basa nasional. Pamaréntah Aljazair ngakuan yén rupa-rupa basa Berber di Aljazair mangrupakeun basa nasional jeung wewengkon nu kedah dimumulé. Ngaran resmi Aljazair dina basa Berber nya éta:
    • Basa Berber, Aksara Tifinagh: ⵜⴰⴳⴷⵓⴷⴰ ⵜⴰⵎⴳⴷⴰⵢⵜ ⵜⴰⵖⴻⵔⴼⴻⵏⵜ ⵜⴰⵣⴰⵢⵔⵉⵜ
    Tagduda Tamegdayt Taɣerfant tazzayrit;

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. (28 Nopémber 1996). Konstitusi Aljazair, Pasal 11 (dina basa Arab).Kantor Kaprésidénan Aljazair. Ditarima 15 Séptémber 2011.
  2. (28 Nopémber 1996). Konstitusi Aljazair Pasal 11. Kantor Kaprésidénan Aljazair. Ditarima 15 Séptémber 2011.
  3. (28 Nopémber 1996). Konstitusi Aljazair Pasal 3. Kantor Kaprésidénan Aljazair. Ditarima 21 Séptémber 2011.
  4. Staff (2010). Population and HIV/AIDS 2010 (PDF format; requires Adobe Reader), Population Division of the United Nations Department of Economic and Social Affairs. URL accessed 15 September 2011.
  5. a b c d Database (September 2011). "5. Report for Selected Countries and Subjects" World Economic Outlook Database, International Monetary Fund. URL accessed 8 October 2011.
  6. Staff (undated). "Distribution of Family Income – Gini Index". The World Factbook. Central Intelligence Agency. Diarsipkan dari yang asli pada 23 Juli 2010. Diakses pada 1 Séptémber 2009. 
  7. "Human Development Report 2011. Human Development Index Trends". United Nations. Diakses pada 2 Nopémber 2011. 
  8. Staff (10 April 2010). "Présentation de l'Algérie" (["Presentation of Algeria"]) (dina basa Perancis). Kamentrian Hubungan Asing jeung Eropa Perancis. Ditarima 15 Séptémber 2011.
  9. "L'Algérie crée une académie de la langue amazigh" (dina basa Perancis).
  10. "La mondialisation, une chance pour la francophonie" (dina basa Perancis).
  11. al-Idrisi, Muhammad (12th century). Nuzhat al-Mushtaq.
  12. Abderahman, Abderrahman (1377). History of Ibn Khaldun - Volume 6.
  13. Ibn Khaldun, Abderahman. "Volume 6" History of Ibn Khaldun.

Bibliograpi[édit | sunting sumber]


Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Aljazair ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Aljazair di Wikivoyage







Citakan:Union for the Mediterranean






Countries.png