Amir Hamzah

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Amir Hamzah

Tengku Amir Hamzah Pangéran Indrapura atawa nu leuwih kasohor ku ngaran Amir Hamzah nya éta salasahiji sastrawan Indonesia.[1] Lahir di Tanjung Pura, Langkat Sumatera Utara tanggal 28 Pébruari 1911 sarta ngantunkeun di Kuala Begumit Binjai tanggal 20 Maret 1946.[1]
Mimiti ancrub kana dunya atikan ti umur 5 taun kalawan sakolana di Langkatsche School di Tanjung Pura taun 1916.[1] Sanggeus tamat ti Langkatsche School laju nuluykeun atikanana di MULO Médan.[1] Sataun tidinya pindah ka Batavia (Jakarta), nuluykeun sakola di Christelijk MULO Menjangan.[1] Tamat ti éta sakola dina taun 1927.[1] Tuluy saup ka AMS (Aglemenee Middelbare School) di Solo Jawa Tengah Jurusan Sastra Timur. [1] Sanggeus namatkeun atikanana di Solo, Amir Hamzah mimiti neuleuman pangaresepna kana dunya sastra.[1] Ti saprak harita Amir mimiti nulis sawatara sajakna nu munggaran.[1] Éta sajak-sajakna dikumpulkeun dina antologi Buah Rindu. [1]Karya-karyana diterbitkeun dina rubrik sastra Panji Pustaka na Sutan Takdir Alisyahbana, majalah Timboel, Pudjangga Baroe, Pandji Poestaka, jeung sajabana.[1] Jumlah karya Amir Hamzah aya 50 sajak asli, 77 sajak tarjamahan, 18 prosa liris, 1 prosa liris tarjamahan, 13 prosa, jeung 1 prosa tarjamahan.[1]
Amir Hamzah balik deui ka Jakarta pikeun nuluykeun atikanana di Sekolah Hakim Tinggi awal taun 1934.[1] Bareng jeung babaturan saentraganana di Perguruan Rakyat saperti Soemanang, Soegiarti, Sutan Takdir Alisyahbana, Armijn Pane, jeung lain-lainna, Amir Hamzah nyieun hiji terbitan majalah Poedjangga Baroe. [1] Amir Hamzah balik deui Ka Tanjungpura sanggeus lulus jadi Sarjana Muda Hukum.[2] Diangkat jadi Kepala Luhak Langkat Hilir kalawan gelar panghormat Tengku Pangeran Indraputera.[2]
Nalika Jepang ngawasa Indonésia, Amir kapilih jadi anggota Balai Bahasa Indonesia di Médan nu nyiptakeun istilah-istilah modéren.[2] Sanggeus Indonesia merdeka, Amir diangkat ku pamaréntah RI jadi Asisten Résidén daérah Langkat. [2]


Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Biografi Amir Hamzah (Diaksés tanggal 15 Nopember 2011) (id)
  2. a b c d Amir Hamzah (Diakses tanggal 15 Nopember 2011) (id)


Replace this image male.svg