Amparan Sunda

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Istilah Amparan Sunda (paparan Sunda, Sundaland) nujul ka wewengkon biogéografis Asia Tenggara nu ngawengku Tanjung Malaya jeung kapuloan Sunda Gedé. Di beulah wétan, Amparan Sunda téh diwatesan ku Garis Wallace, nu diwanohkeun ku Alfred Russel Wallace, nu nandaan wates wétan sasatoan (fauna) mamalia tatar Asia, sarta wates ékozona Australasia jeung Indomalaya. Kapuloan wétaneun Garis Wallace katelahna Wallacea.

Kapuloan Amparan Sunda téh mangrupa tungtung buana Asia di beulah tenggara. Dina jaman és, beungeut laut téh leuwih handap sahingga sadaya amparan Sunda masih mangrupa daratan. Ku kituna, pangeusi kapuloan Amparan Sunda mah sarua jeung mamalia Asia umumna, kayaning monyét, kera, lodaya, tapir, jeung badak. Garis Wallace nu ngawengku Selat Lombok antara Bali jeung Lombok, sarta Selat Makassar antara Kalimantan jeung Sulawesi, nandaan tungtung buana Asia, sahingga kapuloan Wallacea mah misah ti Asia jeung Australia sarta Guinea Anyar.

Para ahli botani kadang ngahijikeun Amparan Sunda, Wallacea, Pilipina, jeung Guinea Anyar dina propinsi paleuweungan (floristic province) Malésia, dumasar kamiripan flora/tutuwuhanana nu lolobana mah asalna ti Asia.

Baca ogé[édit | sunting sumber]

Sumber rujukan[édit | sunting sumber]

  • Sundaland, Wikipédia édisi basa Inggris (8 Juni 2006)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Pustaka pilihan ngeunaan sasatoan Kalimantan[édit | sunting sumber]

  • Abdullah MT. 2003. Biogeography and variation of Cynopterus brachyotis in Southeast Asia. PhD thesis. The University of Queensland, St Lucia, Australia.
  • Corbet, GB, Hill JE. 1992. The mammals of the Indomalayan region: a systematic review. Oxford University Press, Oxford.
  • Hall LS, Gordon G. Grigg, Craig Moritz, Besar Ketol, Isa Sait, Wahab Marni and M.T. Abdullah. 2004. Biogeography of fruit bats in Southeast Asia. Sarawak Museum Journal LX(81):191-284.
  • Karim, C., A.A. Tuen and M.T. Abdullah. 2004. Mammals. Sarawak Museum Journal Special Issue No. 6. 80: 221—234.
  • Mohd. Azlan J., Ibnu Maryanto , Agus P. Kartono and M.T. Abdullah. 2003 Diversity, Relative Abundance and Conservation of Chiropterans in Kayan Mentarang National Park, East Kalimantan, Indonesia. Sarawak Museum Journal 79: 251-265.
  • Hall LS, Richards GC, Abdullah MT. 2002. The bats of Niah National Park, Sarawak. Sarawak Museum Journal. 78: 255-282.
  • Wilson DE, Reeder DM. 2005. Mammal species of the world. Smithsonian Institution Press, Washington DC.