Anggur

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Anggur

Anggur nya éta ngaran bubuahan; buah raranggeuyan, sagedé kaléci, warnana pucuk cau atawa aya aya nu beureum kolot; kiwari di Indonesia geus bisa melak.[1] Anggur ogé mangrupa pepelakan buah "perdu" ngarambat anu kaasup kana kulawarga Vitacéaé. Buah ieu ogé dipikawanoh alatan ngandung loba sanyawa polifenol sarta resveratol anu berperan aktip dina sagala rupa metabolisme awak, sarta sanggup nyegah kabentukna sél kanker sarta sagala rupa panyakit séjénna. Aktivitas ieu ogé patali jeung ayana sanyawa metabolit sekunder di jero buah anggur anu berperan minangka sanyawa antioksidan anu sanggup menangkal radikal bébas/kanker.[2]

Mangpaat Anggur[édit | sunting sumber]

Buah anggur ngabogaan loba mangpaat pikeun kaséhatan alatan ngandung antioksidan sarta serat anu luhur ku kituna bisa jadi asal énergi anu nyegarkeun sarta miboga hasiat nyegah penuaan dini. Sajaba ti éta, buah ieu ngandung vitamin C, A, B (thiamin), E, sarta K (kalium). Vitamin C, sajaba bisa nyageurkeun gusi sarta sungut (anti sariawan), ogé ngandung aktioksidan anu bisa ngajaga imunitas awak. Sajaba dagingna, siki buah anggur sabenerna henteu éléh miboga hasiat alatan ngandung pycnogenol, penguat kolagén pikeun kelenturan pembuluh darah. Sedengkeun kulitna beunghar baris zat flavonoid anu boga pungsi antioksidan. Mangpaat séjén ti ngokonsumsi buah anggur nya éta pikeun nyegah kanker colon atawa kanker peujit badag alatan kandungan antioksidan sarta serat anu luhur.[3]

Spésiés buah anggur[édit | sunting sumber]

  • Vitis acerifolia
  • Vitis aestivalis
  • Vitis amurensis
  • Vitis x bourquina
  • Vitis arizonica
  • Vitis californica
  • Vitis x champinii
  • Vitis cinerea
  • Vitis x doaniana
  • Vitis girdiana
  • Vitis labrusca
  • Vitis x labruscana
  • Vitis lincecumii
  • Vitis monticola
  • Vitis mustangensis
  • Vitis x novae-angliae
  • Vitis riparia
  • Vitis rotundifolia
  • Vitis rupestris
  • Vitis shuttleworthii
  • Vitis tiliifolia
  • Vitis vinifera
  • Vitis vulpina.[3]



Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. RA,Danadibrata.2006.Kamus Basa Sunda. Bandung:Gawé bareng PT Kiblat Buku Utama jeung Universitas Padjadjaran.Kaca 24
  2. (id)[1](diakses tanggal 27 oktober 2011)
  3. a b (id)[2](diakses tanggal 27 oktober 2011)