Arthur Compton

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Arthur Compton

Arthur Holly Compton lahir di Ohio, 10 September 1892.[1] Anjeunna nyaéta saurang fisikawan Amérika Serikat anu narima panglélér Nobél widang fisika.[1] Éta panglélér téh ditarima alatan sumbanganana kana penemuan hiji éfék anu dingaranan luyu jeung ngaranna (éfék Compton).[1] Compton kungsi diajar di Wooster College jeung Priceton.[1] Di Princeton anjeunna hasil manggihan hiji métoda elegan pikeun ngadémonstrasikeun rotasi bumi.[2]

Nalika digawé du Universitas Washington, St. Louis, anjeunna manggihan yén panjang gelombang sinar X bias nambahan saupama mencar.[1] Dina taun 1923, anjeunna bias ngajelaskeun hal éta numutkeun téori kuantum cahaya.[1] Éta pagawéan téh geus ngayakinkeun jalma kana bebeneran réalitas foton. Sabenerna mah Compton ku anjeun anu ngajukeun kecap ‘’foton’’ téh.[1] Sabada narima Nobél Fisika dina taun 1927, anjeunna digawé di Universitas Chicago pikeun nalungtik sinar kosmis.[1]

Iwal ti éa, Arthur jeung C.F. hagenow manggihan fénoména tina pantulan total sinar X jeung polarisasi lengkepna.[2] Timuan ieu téh ngarah kana panangtuan kalawan gemet jumlah éléktron dina hiji atom.[2] Antara taun 1930-1940, Arthur mokuskeun panalungtikan variasi géografi tina inténsitas sinar-sinar kosmik.[2] Numutkeun anjeunna, inténsitas sinar kosmik téh aya kaitanana jeung geomagnetic tibatan garis lintang géografi.[2]


Sumber[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h (id)Biografi Arthur Compton (diakses tanggal 8 November 2011)
  2. a b c d e (id)Arthur Holly Compton (1892-1962) : Efek Compton dan Sinar Kosmik (diakses tanggal 8 November 2011)


Nulis.jpg