Asép Sunandar Sunarya

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Asép Sunandar Sunarya
Sunarya Kartadinata.JPG
Dalang Asép Sunandar Sunarya
Babar 3 Séptémber 1955
Bandung
Pupus 31 Maret 2014
Bandung
Tempat nganjrek Giri Harja RT 01/01, Kal. Jelekong, Kac. Balééndah, Kab. Bandung
Kawarganagaraan Indonésia
Ngaran séjén Sunarya Kartadinata
Katelah ku Dalang wayang golék
Atikan Pendidikan Pedalangan di Radio Republik Indonesia (RRI) Bandung
Pagawéan Dalang wayang golék
Ageman Islam

Asép Sunandar Sunarya (gumelar di Bandung, 3 Séptémber 1955 – pupus di Bandung, 31 Maret 2014 dina yuswa 58 taun) nyaéta salasahiji dalang fénomenal dina wayang golék.

Biografi[édit | sunting sumber]

Atikan[édit | sunting sumber]

  • 1962 – 1968 : SD Cangkring
  • 1968 – 1971 : SMP Pasigaran
  • 1972 – 1973 : Atikan Pedalangan di Radio Republik Indonésia (RRI) Bandung

Ngadalang[édit | sunting sumber]

Élmu padalangan bisa kacangking sacara turun tumurun sarta otodidak. Référénsi ngeunaan pewayangan dicokot ti sagala rupa asal di antarana sastra lisan, buku-buku, sarta pergaulan jeung sagala rupa golongan, ku kituna dina saban pagelaran sok adaptasi jeung apresiasi balaréa sarta dina pidanganana sok luyu jeung kamekaran jaman.

Kreasi sarta inovasi anu junun dimekarkeun nyaéta mangrupa carita anu leuwih metot sarta ngahibur. Nyieun wayang-wayang téhnik (buta-buta), anu bisa utah mie sarta getih, sirah peupeus, buta nu panonna bisa ngiceup, jeung sirah anu bisa digerakkeunn, nyieun panah katut busurna, gada anu mimitina ngan dijieun tina kulit ipis dikembangkeun jadi gada anu dijieun tina kai jeung busa.

Yasa jeung karya[édit | sunting sumber]

  • 1984 – 2001 : Déwan Pangadeg Yayasan Pedalangan Giri Harja.
  • 1975 – kiwari : Dina 1 (hiji) warsih saeutikna 120 kali pintonan, komo ti 1976 tepi ka 1987 mah kungsi ngeusian pintonan wayang golek salila 6 (genep) bulan patuturut.
  • 1978 : Jawara Pinilih I Binojakrama sa-Jawa Kulon.
  • 1982 : Jawara Pinilih I Binojakrama sa-Jawa Kulon.
  • 1985 : Jawara Umum Binojakrama sa-Jawa Kulon.
  • 1989 : Datangna ka Amérika dina raraga pintonan wayang golek.
  • 1992 : Miluan Festival Wayang (Teater Boneka) di Perancis.
  • 1993 : Jadi Dosen Cahara di Institut International de La Marionnette di Charleville Perancis.
  • 1994 : Ubeng Éropa dina raraga pementasan wayang golek.
  • 1994 – 2004 : Ngeusian Program Acara ASEP SHOW di Télévisi Atikan Indonésia (TPI) kalawan inohongna si Cepot saban bulan Ramadan.
  • 2001 : Datangna ka Inggris dina raraga pidangan wayang golek di 12 dayeuh babarengan jeung Asian Music Circuit (AMC).
  • 2005 : Ngeusian Program Acara Pementasan Wayang Golek saban peuting minggu di Télévisi Atikan Indonésia (TPI) saloba 36 épisodeu.

Sajaba ti jadi dalang, geus meunang pangajén ti sawatara instansi sarta pangajén anu pangluhurna dibikeun ku Présidén Soeharto nyaéta Tanda Cahara Satyalencana Kabudayaan.

Rujukan[édit | sunting sumber]


Arjuna Wayang.jpg