Asam nukléat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Asam nukléat nyaéta hiji makromolekul biokimiawi pajeulit nu diwangun ku rantay nukléotida nu ngandung émbaran genetik. Asam nukléat pang ilaharna nyaéta asam déoksiribonukléat (deoxyribonucleic acid, DNA) jeung asam ribonukléat (ribonucleic acid, RNA). Asam nukléat aya dina sakabéh sél hirup jeung virus.

Nucleic acid.png
Diagram asam nukléat utas ganda nu dibasajankeun. Buleudan konéng nunjukkeun fosfat; buleudan héjo nunjukkeun pentosa; buleudan beureum nunjukkeun basa nitrogén; garis nunjukkeun beungkeut kovalén; garis pegat nunjukkeun beungkeut hidrogén.

Pamuka[édit | sunting sumber]

Asam nukléat, disebut kitu sabab ayana dina nukleus/inti sél, nyaéta ngaran generik pikeun hiji kulawarga biopolimér. Monomérna disebut nukléotida, nu masing-masing ngandung tilu komponén: basa nitrogén hétérosiklik (boh purin atawa pirimidin), hiji gula péntosa, jeung hiji gugus fosfat. Tipe-tipe asam nukléat dibédakeun tina gula nu aya dina rantayna (misal, DNA atawa asam déoksiribonukléat ngandung 2-déoksiribosa). Ogé, basa nitrogén dina dua asam nukléat éta béda: boh adénin, sitosin, jeung guanin bisa aya na RNA atawa DNA, sedengkeun timin ukur aya na DNA; urasil ukur aya na RNA.


Interaksi hidrofobik[édit | sunting sumber]

Interaksi hidrofobik asam nukléat can pati kaharti.

Kaleyuran[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Asam nukléat édit
Nucleobases: Adenin - Timin - Urasil - Guanin - Sitosin - Purin - Pirimidin
Nukléosida: Adenosin - Uridin - Guanosin - Sitidin - Déoksiadenosin - Timidin - Déoksiguanosin - Déoksisitidin
Nukléotida: AMP - UMP - GMP - CMP - ADP - UDP - GDP - CDP - ATP - UTP - GTP - CTP - cAMP - cGMP
Déoksinukléotida: dAMP - dTMP - dUMP - dGMP - dCMP - dADP - dTDP - dUDP - dGDP - dCDP - dATP - dTTP - dUTP - dGTP - dCTP
Asam nukléat: DNA - RNA - LNA - PNA - mRNA - ncRNA - miRNA - rRNA - siRNA - tRNA - mtDNA - Oligonukléotida