Asam urat

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Harnsäure Ketoform.svg

Asam urat nyaéta panyakit ti sésa metabolisme zat purin anu asalna ti sésa kadaharan anu urang konsumsi.[1] Purin sorangan nyaéta zat anu aya dina saban bahan kadaharan anu asalna ti awak makhluk hirup.[1] Kalayan kecap séjén, dina awak makhluk hirup aya zat purin ieu, tuluy alatan urang ngadahar makhluk hirup kasebut, mangka zat purin kasebut pindah ka awak urang.[1] Sagala rupa sayuran sarta bubuahan ogé aya purinan.[1] Purin ogé dihasilkeun ti hasil parusakan sél-sél awak anu lumangsung sacara normal atawa alatan panyakit nu tangtu.[1] Dina basa sapopoé istilah asam urat mindeng dipaké pikeun nyebutkeun gout atawa hiperurisemia, anu gangguanna lumangsung dina metabolisme asam urat.[2] Tapi istilah asam urat sabenerna ngandung harti purin anu lumangsung alatan katabolisme (penguraian protein). Sanyawa kalayan rumus kimia C5H4N4O3 ieu aya dina jumlah anu saeutik dina urin manusa.[2] Lamun dipanaskeun, asam urat baris ngahasilkeun uréa , amonia, sarta karbon dioksisa.[2] Kadar asam urat anu kaleuleuwihan baris ngabalukarkeun sagala rupa panyakit , kawas rématik sarta batu ginjal.[2] Gangguan asam urat ieu lumangsung dina lalaki sarta wanoja.[2] Kaayaan asam urat hiji jalma dipangaruhan ku umur.[2] Saméméh mangsa begér , kadar asam urat normal pikeun lalaki atawa wanoja nyaéta kurang ti 3,6 mg/dl.[2] Sedengkeun sanggeus mangsa begér, kadar asam urat normal pikeun lalaki nyaéta 7mg/dl sarta kurang ti 6mg/dl pikeun wanoja.[2] Peringkat kadar asam urat dipicu ku obésitas (gendut teuing), gagal ginjal, konsumsi kadaharan luhur purin , konsumsi alkohol, sarta konsumsi obat-obatan (contona hiperténsi sarta ubar kanker).

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e (id) [1] (Dicutat tanggal 11 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h (id) Syukur, Abdul. dkk. 2005. Ensiklopedia Umum untuk Pelajar. PT Ichtiar Baru Van Hoeve
Nulis.jpg