Asosiasi Asia Kidul keur Sabilulungan Régional

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Asosiasi Asia Kidul keur Sabilulungan Régional
South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC)
Location of Asosiasi Asia Kidul keur Sabilulungan Régional
██ Nagara Anggota ██ Nagara Panénjo
Markas Kathmandu, Nepal
Basa resmi Basa Inggris
Démonim South Asian
Kaanggotaan
Pamaréntah Organisasi
 -  Pupuhu Mohamed Nasheed
 -  Sékrétaris Jéndral Fathimath Dhiyana Saeed
Ngadeg 8 Désémber 1985
Aréa
 -  Total 5.130.746 km² (ka-71)
1.980.992 mil² 
Populasi
 -  Perkiraan  2009 1.600.000.000 (ka-11)
 -  Kapadetan 304,9 /km² 
789,7 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2009
 -  Total US$ 4.382.700 yuta (ka-31)
 -  Per kapita US$ 2.779 
Mata uang Tingali catetan
di handap (2)
Zona wanci (UTC+4½ nepi ka +6)
Ramatloka
www.saarc-sec.org
1 Upami ditempo salaku hiji kahijian.
2 Hiji mata uang kahijian geus diajukeun.
Mata uang nu ayeuna (kode ISO 4217 dikurungan):
Afghani Apganistan (AFG) • Taka Bangladés (BDT) •
Ngultrum Bhutan (BTN) • Rupee India (INR) •
Rufiyaa Maladéwa (MVR) • Rupee Nepal (NPR) •
Rupee Pakistan (PKR) • Rupee Sri Lanka (LKR)

Asosiasi Asia Kidul keur Sabilulungan Régional, (Basa Inggris: South Asian Association for Regional Cooperation, SAARC) nyaéta organisasi ti nagara-nagara Asia Kidul, diwangun dina Désémber 1985 ku Ziaur Rahman sarta ditujukeun pikeun pamekaran ékonomi, téhnologi, sosial, jeung kabudayaan utamina dina kapercayaan sorangan koléktif. 7 anggota pawangunna nyaéta Sri Lanka, Bhutan, India, Maladéwa, Nepal, Pakistan, sarta Bangladesh. Apganistan gabung dina 2005. Patepungan para pupuhu nagara biasana dijadwalkeun taunan; patepungan sékrétaris asing, 2 kali sataun. Markasna aya di Kathmandu, Nepal.

16 widang gawé bareng nyaéta tatanén jeung padésaan, biotéhnologi, budaya, énergi, lingkungan, ékonomi jeung padagangan, kauangan, mékanisme biaya, pamekaran sumber daya manusa, pangirangan kamiskinan, hubungan masarakat jeung masarakat, perkawis kaamanan, pamekaran sosial, sains jeung téhnologi; komunikasi, pariwisata.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Konsép SAARC kahiji diadopsi ku Bangladés dina 1977, dina pamaréntahan Présidén Ziaur Rahman. Dina ahir 1970-an, nagara-nagara SAARC satuju dina dijieunna blok dagang nu ngawengku nagara-nagara Asia Kidul. Pamikiran ngeunaan sabilulungan régional di Asia Kidul disawalakeun deui dina Méi 1980. Sékrétaris asing ti 7 nagara-nagara éta patepang ngariung dina kahiji wayahna di Kolombo, April 1981. Wewengkon sabilulungan nu anyar ditambihkeun dina warsih-warsih saparantosna.[1]

Kaanggotaan[édit | sunting sumber]

Anggota nu ayeuna[édit | sunting sumber]

Nu lian[édit | sunting sumber]

Sékrétaris Jéndral[édit | sunting sumber]

Bangladés Abul Ahsan 16 Januari 1987 nepi ka 15 Oktober 1989
India Kishore Kant Bhargava 17 Oktober 1989 nepi ka 31 Désémber 1991
Citakan:Country data Maldives Ibrahim Hussain Zaki 1 Januari 1992 nepi ka 31 Désémber 1993
Nepal Yadav Kant Silwal 1 Januari 1994 nepi ka 31 Désémber 1995
Pakistan Naeem U. Hasan 1 Januari 1996 nepi ka 31 Désémber 1998
Sri Lanka Nihal Rodrigo 1 Januari 1999 nepi ka 10 Januari 2002
Bangladés Q.A.M.A. Rahim 11 Januari 2002 nepi ka 28 Pébruari 2005
Butan Lyonpo Chenkyab Dorji 1 Maret 2005 nepi ka 29 Pébruari 2008
India Sheel Kant Sharma 1 Maret 2008 nepi ka 28 Pébruari 2011
Citakan:Country data Maldives Fathimath Dhiyana Saeed 1 Maret 2011 nepi ka 22 Januari 2012

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

SAARC Youth - [1]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Trade Citakan:Current SAARC Leaders Citakan:International power Citakan:Regional organizations