Ateji

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Ateji (当て字), hartina 'karakter nu dibere' atawa 'karakter nu disatujuan', nyaeta kanji nu arbiter geus "disatujuan" keur ditulis nu asalna kecap injeuman atawa bawa Jepang asli numana taya hubungan boh sacara sajarah atawa etimologi. Karakter ieu salawasna dipilih ku sabab sacara etymology sering dipake boh sacara hayal atawa palsu. Ateji dipake oge keur ngagantikeun ngaran salian ti Basa Cina, kaasup ngaran tina Basa Kulon, nu dituliskeun make kanji.

Ateji kadang kala dipake keur nuliskeun kecap injeuman dina Basa Jepang. Sanajan dina sistim nulis modern kecap injeuman ditulis make katakana, nu baheula dianggap penting keur ditulis make versi. Conto, loba kecap Basa Jepang nu asalna tina Basa Portugis nu ngabogaan veri kanji, ieu oge kaasup ateji.

Salah sahiji conto ateji keur kappa, tina Basa Portugis 'capa', sajenis jas hujan. Karakter nu dipilihna 合羽, hartina meaning 'jangjang datang bareng', sabab kappa diwangun ku manuk nu jangjangna ditilep babarengan sarta sabab dua karakter kanji bisa dibacakappa.

Conto sejenna kanji nu dipake boh sacara harti jeung cara ngucapkeunna nyaeta kurabu 'kleub', kecap injeuman tina basa Inggris. Kadangkala ditulis 倶楽部 sabab (1) kanji bisa dibaca salaku bagean dina ku, ra(ku), jeung bu, sarta (2) sacara harti nyaeta 'babarengan', 'gumbira', 'tempat'.

Ateji bisa oge dipake keur cara ngucapkeunna. Contona, karakter 寿司 keur nuliskeun sushi.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Wikipedia Basa Inggris, Juli 2006.