Australia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Commonwealth of Australia
Persemakmuran Australia
Bandéra Australia Lambang Australia
Motto
- (baheulana Advance Australia)
Lagu
Advance Australia Fair
Lagu karajaan: God Save the Queen
Location of Australia
Ibu kota Canberra
35°15′S 149°28′E
Kota panggedéna Sydney
Basa resmi Inggris (de facto)1
Pamaréntah Monarki Konst. Féderal
 -  Ratu Elizabeth II
 -  Gubernur Jendral Quentin Bryce
 -  Perdana Mentri Tony Abbott
Kamerdikaan Ti UK 
 -  Konstitusi 1 Januari 1901 
 -  Statuta Westminster 11 Désémber 1931 
 -  Australia Act 3 Maret 1986 
Aréa
 -  Total 7,741,220 km² (6th)
2,988,888 mil² 
 -  Cai (%) 1
Populasi
 -  Perkiraan  2006 20,555,300 (ka-53)
 -  Sénsus 2001 18,972,350 
 -  Kapadetan 2.6 /km² (ka-224)
6.7 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2006
 -  Total $674.9 billion (ka-17)
 -  Per kapita $30,897 (ka-14)
HDI (2003) 0.955 (luhur) (ka-3)
Mata uang Dolar Australia (AUD)
Zona wanci béda-béda2 (UTC+8–+10)
 -  Usum panas (DST) béda-béda2 (UTC+8–+11)
TLD Internét .au
Kode telepon +61
1Basa Inggris henteu meunang status resmi de jure (source)
2Aya sababaraha perbédaan leutik tina tilu zona wanci, tempo Wanci di Australia

Australia, resmina Persemakmuran Australia, nyaéta hiji nagara di beulahan dunya kidul nu mangrupa buana pangleutikna di dunya sarta sajumlah kapuloan di Sagara Kidul, Sagara India jeung Sagara Pasifik. Nagara tatanggana diantarana Indonésia, Timor Lésté jeung Papua New Guinea di beulah kalér, Kapuloan Solomon, Vanuatu jeung New Caledonia (jajahan Perancis di beulah wétan kalér, sarta New Zealand di beulah wétan kidul.

Buana Australia geus ditempatan salila leuwih ti 42.000 taun ku urang Australia Indigenous. Sanggeus datangna palaut ti kalér jeung penjelajah jeung sodagar Éropa nu dimimitian dina abad ka-17, saparo bagéan wétan buana ieu satuluyna diaku ku Britania dina 1770 sarta resmi dibéréskeun ngaliwatan transportasi paksa minangka jajahan New South Wales dina 26 Januari 1788. Kusabab pangeusina tumuwuh sarta tempat anyar kapanggih, lima Jajahan Ratu gedé séjénna hasil diadegkeun dina bagian abad ka-19.

Dina 1 Januari 1901, genep koloni dijadikeun féderasi sarta ti harita ogé diadegkeun Persamakmuran Australia. Ti saprak federasi, Australia hasil ngajaga sistim pulitik nu stabil antara démokrasi liberal jeung sesak Karajaan Persemakmuran.

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Australia ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity

Citakan:Spoken Wikipedia-2

Citakan:Wikimapia

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Australia di Wikivoyage



Countries.png