Bagong

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bagong
Bagong jeung anakna
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Subclass: Theria
Infraclass: Eutheria
Order: Artiodactyla
Family: Suidae
Subfamily: Suinae
Genus: Sus
Linnaeus, 1758
Species

Sus barbatus
Sus bucculentus
Sus cebifrons
Sus celebensis
Sus domestica
Sus falconeri
Sus hysudricus
Sus oliveri
Sus philippensis
Sus scrofa
Sus strozzi
Sus verrucosus

Bagong nya éta sajenis sato ungulata anu miboga moncong panjang sarta irung leper.[1] Mangrupa sato anu aslina ti Eurasia.[1] Sakapeung ogé dirujuk minangka khinzir[1] (basa Arab).[1] Bagong nya éta omnivora, anu hartosna maranéhanana ngonsumsi boh daging boh tutuwuhan.[1] Sajaba ti éta, bagong nya éta salasahiji mamalia anu pangcalakanna, sarta dilaporkeun leuwih singer sarta gampang dipulasara dibandingkeun jeung anjing sarta ucing.[1]

Bagong katelah sato anu pohara kotor alatan biasana ngadahar sagala anu dibikeun pikeun manéhna ti mimitian bangké, kokotorna sorangan nepi ka kokotor manusa.[2] Sacara psikis babi ngabogaan tabéat anu kedul, henteu mikaresep panonpoé, pohara resep dahar sarta saré, ngabogaan sipat tamak, sarta teu miboga daya juang, komo pikeun ngabéla diri sorangan.[2]


Bagong dianggap sato anu henteu layak pikeun dikonsumsi. Éstuning, islam kitu muliana geus ngaharamkeun sato ieu. Alatan sacara fisik bagong loba nunda bibit panyakit. Di antara parasit-parasit éta téh nya éta: [2]


aya 6 fakta ilmiah ngeunaan bagong anu penting pikeun dipikanyaho[3]

  • Bagong henteu bisa dipeuncit di beuheung. Alatan maranéhanana henteu ngabogaan beuheung. Luyu kalayan anatomi alamiahna.[3]
  • Konsumén daging bagong mindeng ngeluh ambeu hangseur dina daging bagong. Nurutkeun panalungtikan ilmiah, hal disebabkan alatan praeputium bagong mindeng bocor, ku kituna urine bagong rembes ka daging.[3]
  • Bagong nya éta sato anu pangrakusna dina dahar diabndingkeun sato séjénna. Manéhna ngadahar kabéh kadaharan anu aya di hareupeunana. Lamun beuteungna geus pinuh atawa kadaharanana geus béak, manéhna baris ngautahkeun eusi beuteungna sarta ngadaharna deui, pikeun nyugemakeun karakusanna.[3]

Manéhna moal ngandeg dahar, komo ngadahar utahna. Manéhna ngadahar kabéh anu bisa didahar di hareupeunana sanajan éta téh kokotorna sorangan.[3]

  • Manéhna ngadahar runtah busuk sarta kokotor sato. Bagong nya éta sato mamalia hiji-hijina anu ngadahar taneuh, ngadaharna dina jumlah badag sarta dina waktu lila lamun diingkeun.[3]
  • Panyakit-panyakit cacing pita mangrupa panyakit anu pohara picilakaeun anu bisa lumangsung alatan mengonsumsi daging bagong. Cacing ngembang di bagian peujit 12 ramo di awak manusa, sarta sawatara bulan cacing éta baris jadi dewasa.[3] Jumlah cacing pita bisa ngahontal kira-kira ”1000 kalayan panjang antara 4 - 10 méter”, sarta terus hirup di awak manusa sarta ngaluarkeun endogna ngaliwatan BAB.[3]
  • Daging bagong anu bisa nyebabkeun panyakit kanker bool & kolon. Perséntase penderita panyakit ieu di nagara-nagara anu pendudukna ngadahar bagong, ngaronjat sacara drastis, utamana di nagara-nagara Éropa, Amérika, sarta di nagara-nagara Asia (kawas Cina sarta India). Samentara di nagara-nagara Islam, perséntasena leutik, kira-kira 1/1000.[3]


Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e (id)[1](diakses tanggal 3 Desember 2011)
  2. a b c (id)[2](diakses tanggal 3 Desember 2011)
  3. a b c d e f g h i (id)[3](diakses tanggal 17 november 2011)