Balimbing

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Balimbing
Buah balimbing
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Oxalidales
Family: Oxalidaceae
Genus: Averrhoa
Species: A. carambola
Ngaran binomial
Averrhoa carambola
L.

Belimbing nya éta tutuwuhan penghasil buah, anu wangunna has anu asalna ti Indonésia, India, sarta Sri Langka. Ayeuna, balimbing geus sumebar ka penjuru Asia Tenggara, Republik Dominika, Brasil, Peru, Ghana, Guyana, Tonga, sarta Polinésia. Usaha penanaman sacara komérsial dipigawé di Amérika Sarikat, nya éta di Florida Kidul sarta Hawaii. Di Indonésia, buah ieu jadi ikon dayeuh Dépok, Jawa Kulon, saprak taun 2007.

Déskripsi tangkal sarta sumebarna[édit | sunting sumber]

Tangkal ieu ngabogaan daun majemuk anu panjangna bisa ngahontal 50 cm, kembang boga warna beureum ngora anu umumna mecenghul di tungtung dahan. Tangkal ieu bercabang loba sarta bisa tumuwuh nepi ka ngahontal 5 m. Henteu saperti pepelakan tropis séjénna, tangkal balimbing henteu merlukeun loba sinar panonpoé. Sumebarna tangkal belimbing pohara lega, alatan binihna disebarkeun ku lebah.

Déskripsi buah[édit | sunting sumber]

Buah belimbing boga warna konéng kahéjoan. Waktu kakara tumuwuh, buahna boga warna héjo.

Lamun dipotong, buah ieu miboga panampang anu ngawangun béntang. Siki leutik sarta boga warna coklat. Buah ieu rangu pas didahar, rasana amis sarta saeutik haseum. Buah ieu ngandung loba vitamin C. Wangun buahna anu unik jeung rasa amis sarta bisa dikokolakeun jadi rupa-rupa sajian, belimbing bisa dibédakeun jadi 2 macem. Anu rasana amis jeung wangun béntang dipikawanoh minangka belimbing amis (Averrhoa Carambola) sedengkeun jenis kadua nyaéta belimbing sayur atawa belimbing wuluh (Averrhoa bilim) anu rasana haseum, mindeng dipaké pikeun samara masakan, utamana pikeun méré rasa haseum dina masakan.

Salah sahiji wewengkon anu kaceluk baris produksi belimbing nya éta DépokJawa Kulon, Demak, Jawa Tengah sarta Blitar Jawa Wétan. Belimbing geus ditetepkeun ku pamaréntah wewengkon Depok minangka symbol has Dayeuh Dépok. [1]

Mangpaat Balimbing[édit | sunting sumber]

Pamakéan belimbing minangka ubar getih luhur pohara populér di masarakat. Henteu saeutik urang anu langsung ngonsumsi balimbling boh daun boh buahna kitu nyaho tenakan getihna luhur. Sacara émpiris, belimbing ogé dipaké pikeun nurunkeun kolésterol, ngalancarkeun pencernaan, anti kanker, ubar sariawan, nyeri beuteung, panas, batuk rejan sarta éncok.[2]

Kandungan Gizi[édit | sunting sumber]

Buah balimbing miboga kandungan gizi cukup luhur anu méré mangpaat pikeun awak. Dina 100 gram buah belimbing anu asak ngandung[1]:

  • Energi: 35 kal
  • Protein: 50 gram
  • Lemak: 70 gram
  • Karbohidrat: 7,70 gram
  • Kalsium: 8 mg
  • Serat: 0,90 gram
  • Vitamin A: 18 RE
  • Vitamin C: 33 Mg
  • Niacin: 0,40 gram

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b (id)[1](Diakses tanggal 19 oktober 2011)
  2. (id)[2](Diakses tanggal 19 oktober 2011)