Kota Bandung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Bandung)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kota Bandung
Bandung coa.png

Lambang Kota Bandung
240px

Peta lokasi Kota Bandung
Motto Gemah Ripah Wibawa Mukti
Sunda: "Tanah Subur Rayat Makmur"
Propinsi Jawa Barat
Ibukota {{{ibukota}}}
Lega Wilayah 167,67 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
2.510.982
14.973,06 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
30
151
Dasar hukum -
Tanggal 25 September 1810
Walikota Ridwan Kamil
Kode area telepon 022
DAU -

Situs web resmi: www.bandung.go.id

Bandung (Éjahan Basa Indonesia heubeul: Bandoeng) mangrupakeun ibukota propinsi Jawa Barat, Indonésia. Aya di dataran luhur plateau 768 meter (mean sea level) di saluhureun laut, di daérah kaler luhurna nya eta ±1050 msl, di beulah kidul luhurna nyaéta ±675 msl, ti kordinat 107° BW (Bujur Wétan) jeung 6° 55’ LK (Lintang Kidul), legana kota Bandung kurang leuwih 16.767 héktar, dikuliringan ku pagunungan, jadi mangrupakeun cekungan (Bandung Basin) sesa dano Bandung anu kabentuk alatan bituna Gunung Sunda, jumlah pangeusina kurang leuwih 2.1 yuta jiwa. Kabupatén Bandung mangrupakeun daérah "suburban" sakuriling Kota Bandung.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Taun 1488, wewengkon nu kiwari disebut Bandung téh mangrupakeun wewengkon kakawasaan karajaan Sunda-Pajajaran. Dina mangsa dijajah Walanda, pamaréntah kolonial Hindia-Walanda ngawangun jalan nu nyambungkeun Batavia (kiwari Jakarta), Bogor, Cianjur, Bandung, Sumedang, jeung Cirebon. Hal ieu penting pikeun tumuwuhna Bandung. Malah pamaréntah jajahan geus ngarencanakeun yén wewengkon Bandung téh rék dijadikeun puseur pamaréntahan Hindia-Walanda, ngan teu jadi alatan kajadian Perang Dunya II.

Can katalungtik kumaha diwangunna kota Bandung. Nu jelas, kota ieu diwangun lain dumasar paréntah Daendels (gubernur jéndral Hindia-Walanda). Kota Bandung diwangun dumasar paréntah Bupati R.A.A. Wiranatakusumah II.

Sanggeus Indonesia mardika, Bandung jadi ibukota propinsi Jawa Barat.

Di handap ieu dibéréndélkeun nu kungsi jadi pamingpin kota Bandung (walikota):

  • E.A. Maurenbrecher (1906-1907)
  • R.E. Krijboom (1907-1908)
  • J.A. van Der Ent (1909-1910)
  • J.J. Verwijk (1910-1912)
  • C.C.B. van Vlenier (1912-1913) and B. van Bijveld (1913-1920)
  • B. Coops (1920-1921)
  • S.A. Reitsma (1921-1928)
  • B. Coops (1928-1934)
  • Ir. J.E.A. van Volsogen Kuhr (1934-1936)
  • Mr. J.M. Wesselink (1936-1942)
  • N. Beets (1942-1945)
  • R.A. Atmadinata (1945-1946)
  • R. Siamsurizal
  • Ir. Ukar Bratakusumah (1946-1949)
  • R. Enoch (1949-1956)
  • R. Priatna Kusumah (1956-1966)
  • R. Didi Jukardi (1966-1968)
  • Hidayat Sukarmadijaya (1968-1971)
  • R. Otje Djundjunan (1971-1976)
  • H. Ucu Junaedi (1976-1978)
  • R. Husein Wangsaatnaja (1978-1983)
  • H. Ateng Wahyudi (1983-1993)
  • Wahyu Hamidjaja (1993-1998)
  • Aa Tarmana (1998-2003)
  • H. Dada Rosada, SH,MSi (2003-2013)
  • Mochammad Ridwan Kamil, ST. MUD. (2013-kiwari)

Motto[édit | sunting sumber]

Motto Bandung kiwari unina "Gemah Ripah Wibawa Mukti", sakumaha nu sok kabaca dina lambang Kota Bandung, nu hartina 'tanah subur rahayat makmur'.

Pamaréntahan[édit | sunting sumber]

Kota Bandung dibagi kana 30 kacamatan:

Ciri lemah[édit | sunting sumber]

Bandung kawentar ku lobana wangunan warisan arsitéktur Walanda:

Ciri séjén:

  • Masjid Agung Bandung, di alun-alun Bandung
  • Babakan Siliwangi

Transportasi[édit | sunting sumber]

Sarana transportasi utama di Bandung nyaéta angkot (angkutan kota) kalayan rute-rute anu geus tinamtu. Aya ogé taksi anu jumlahna henteu pati loba, tapi éta oge henteu populér. Beus nyadiakeun rute transportasi pikeun di jalan gedé tur jarakna anu jauh.

Jalan karéta api ngahubungkeun Bandung ka Jakarta jeung Cianjur ka beulah kulonna, sarta Tasikmalaya, Yogyakarta jeung Surabaya ka beulah wétanna. Karéta ogé mangrupakeun transportasi utama pikeun wilayah tatangga kaasup Cimahi, Padalarang, Rancaékék jeung Cicalengka nu perlu bulak-balik ka Bandung unggal poéna.

Bandara utama di Bandung nyaéta Bandara Internasional Husein Sastranegara, nyadiakeun penerbangan ka kota gedé-kota gedé di Indonésia.

Sasak Pasupati diwangun pikeun ngahubungkeun beulah kalér jeung beulah kidul Bandung ngaliwatan lembah Cikapundung. Panjangna 2.8 km kalayan lébar 30-60 meter.

Jalan tol Padaleunyi ngahubungkeun Padalarang, Cimahi, beulah kidul Bandung jeung Cileunyi. Jalan tol nu ngahubungkun Padalarang jeung Purwakarta oge geus bérés diwangun, disebut Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang) nu mangrupakeun jalan panggancangna nuju ka Jakarta. Jalan tol Cileunyi-Sumedang-Cirebon ogé geus direncanakeun pikeun diwangun.

Atikan[édit | sunting sumber]

Di Kota Bandung loba tempat pendidikan nu geus kasohor ku urang balarea diantarana nyaéta :

Ditambih deui sakola SMU negeri sareng swasta nu janten favorit di Bandung nyaéta:

Wisata jeung Ékonomi[édit | sunting sumber]

Bandung jeung sabudeureunnana mibanda atraksi wisata nu réa, diantarana:

Bandung oge kasohor ku outlet pakéannana, nu narik pangunjung ti kota-kota sabudeureunnana (hususna ti Jakarta), utamana nalika ahir minggu jeung poéan peré:

  • Outlet industri pakéan Denim di sapanjang Jalan Cihampelas
  • Kiwari, kasohor minangka "Kota Wisata Balanja", sabab loba Factory Outlet nu ngajual produk garmén ex-export.
  • Bandung oge kasohor ku industri garménna, produk nu teu kaékspor dijula kalawan harga anu leuwih murah di factory outlet di Bandung, hususna di Jalan Ir. H. Juanda (Dago) jeung Jalan R.E. Martadinata (Riau)
  • Aya ogé industri sapatu di Cibaduyut, beulah kidul Bandung.

Loba kadaharan di Bandung. Bandung ogé kasohor ku dahareun hasna, saperti peuyeum.

Bandung narik loba wisatawan ti Jakarta, nu kadang-kadang nyababkeun kamacétan lalu- lintas. Pangpangna nalika askabeh warga Jakarta keur liburan alatan APEC Convention, lalu-lintas di Bandung macét total leuwih ti 8 jam.

Olahraga[édit | sunting sumber]

Klub maén bal[édit | sunting sumber]

Persib Bandung

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


 t·s·é 

Kota Bandung, Jawa Barat

Bandung coa.png

Kacamatan: Andir | Antapani | Arcamanik | Astanaanyar | Babakanciparay | Bandung Kidul | Bandung Kulon | Bandung Wétan | Batununggal | Bojongloa Kalér | Bojongloa Kidul | Buahbatu | Cibeunying Kalér | Cibeunying Kidul | Cibiru | Cicéndo | Cidadap | Cinambo | Coblong | Gedébagé | Kiaracondong | Léngkong | Mandalajati | Panyileukan | Rancasari | Régol | Sukajadi | Sukasari | Sumurbandung | Ujungberung