Kota Bandung

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Bandung)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Kota Bandung
Bandung coa.png

Lambang Kota Bandung
Locator kota bandung.png

Peta lokasi Kota Bandung
Motto Gemah Ripah Wibawa Mukti
Sunda: "Tanah Subur Rayat Makmur"
Propinsi Jawa Barat
Ibukota {{{ibukota}}}
Lega Wilayah 167,67 km²
Kordinat -
Pangeusi
 · Jumlah
 · Kapadetan
 
2.510.982
14.973,06 jiwa/km²
Administratif
 · Kacamatan
 · Désa/kal
 
30
151
Dasar hukum -
Tanggal 25 September 1810
Walikota Ridwan Kamil
Kode area telepon 022
DAU -

Situs web resmi: www.bandung.go.id

Bandung (Éjahan Basa Indonesia heubeul: Bandoeng) mangrupa ibukota propinsi Jawa Barat, Indonésia. Aya di dataran luhur plateau 768 meter (mean sea level) di luhureun laut, di daérah kalér luhurna nya éta ±1050 msl, di belah kidul luhurna nya éta ±675 msl, ti kordinat 107° BW (Bujur Wétan) jeung 6° 55’ LK (Lintang Kidul), lega kota Bandung ± 16.767 héktar, dikurilingan ku pagunungan, mangrupa cekungan (Bandung Basin) sésa situ Bandung anu kawangun alatan bituna Gunung Sunda, jumlah pangeusina kurang leuwih 2.1 yuta jiwa. Kabupatén Bandung mangrupa daérah "sub-urban" disagédéngeun Kota Bandung.

Sajarah[édit | sunting sumber]

Taun 1488, wewengkon nu kiwari disebut Bandung téh mangrupa wewengkon kakawasaan karajaan Sunda-Pajajaran. Dina mangsa dijajah Walanda, pamaréntah kolonial Hindia-Walanda nyieun jalan pikeun nyambungkeun Batavia (kiwari Jakarta), Bogor, Cianjur, Bandung, Sumedang, jeung Cirebon. Hal ieu penting pikeun mekarna Kota Bandung. Malah pamaréntah jajahan geus ngarencanakeun yén wewengkon Bandung téh rék dijadikeun puseur pamaréntahan Hindia-Walanda, ngan teu jadi alatan kajadian Perang Dunya II.

Can aya panalungtikan kumaha dijieuna kota Bandung. Nu jelas, kota ieu diwangun lain dumasar paréntah Daendels (gubernur jéndral Hindia-Walanda). Kota Bandung diwangun dumasar paréntah Bupati R.A.A. Wiranatakusumah II.

Sanggeus Indonesia merdika, Bandung jadi ibukota propinsi Jawa Barat.

Motto[édit | sunting sumber]

Motto Bandung kiwari nya éta "Gemah Ripah Wibawa Mukti", sakumaha nu sok kabaca dina lambang Kota Bandung, nu hartina 'tanah subur rahayat makmur'.

Pamaréntahan[édit | sunting sumber]

Kota Bandung dibagi kana 30 kacamatan:

Ciri lemah[édit | sunting sumber]

Bandung kawéntar ku lobana wangunan warisan arsitéktur Walanda:

Ciri séjén:

  • Masjid Agung Bandung, di alun-alun Bandung
  • Babakan Siliwangi

Transportasi[édit | sunting sumber]

Sarana transportasi utama di Bandung nya éta angkot (angkutan kota) kalawan rute-rute anu geus tangtu. Aya ogé taksi anu jumlahna kiwari beuki loba, tapi éta oge henteu populér. Beus nyadiakeun rute transportasi pikeun di jalan gedé tur jarakna anu jauh.

Jalan karéta api ngahubungkeun Bandung ka Jakarta jeung Cianjur ka beulah kulonna, sarta Tasikmalaya, Yogyakarta jeung Surabaya ka beulah wétanna. Karéta ogé mangrupa transportasi utama pikeun wilayah tatangga kaasup Cimahi, Padalarang, Rancaékék jeung Cicalengka nu perlu bulak-balik ka Bandung unggal poéna. Bandara utama di Bandung nya éta Bandara Internasional Husein Sastranegara, nyadiakeun penerbangan ka kota-kota gedé di Indonésia. Sasak Pasupati diwangun pikeun ngahubungkeun beulah kalér jeung beulah kidul Bandung ngaliwatan lembah Cikapundung. Panjangna 2.8 km kalayan lébar 30-60 meter.

Jalan tol Padaleunyi ngahubungkeun Padalarang, Cimahi, beulah kidul Bandung jeung Cileunyi. Jalan tol nu ngahubungkun Padalarang jeung Purwakarta oge geus bérés diwangun, disebut Cipularang (Cikampék-Purwakarta-Padalarang) nu mangrupa jalan panggancangna nuju ka Jakarta. Jalan tol Cileunyi-Sumedang-Cirebon ogé geus direncanakeun pikeun diwangun.

Atikan[édit | sunting sumber]

Di Kota Bandung loba tempat pendidikan nu geus kasohor diantarana nya éta :

Iwal ti éta aya ogé SMA nu baris dipidangkeun daptar ngaran sakola di Bandung saperti ieu di handap:

Ngaran SMA Ngaran SMA Ngaran SMA
  • SMA Negeri 1 Bandung
  • SMA Negeri 2 Bandung
  • SMA Negeri 3 Bandung
  • SMA Negeri 4 Bandung
  • SMA Negeri 5 Bandung
  • SMA Negeri 6 Bandung
  • SMA Negeri 7 Bandung
  • SMA Negeri 8 Bandung
  • SMA Negeri 9 Bandung
  • SMA Negeri 10 Bandung
  • SMA Negeri 11 Bandung
  • SMA Negeri 12 Bandung
  • SMA Negeri 13 Bandung
  • SMA Negeri 14 Bandung
  • SMA Negeri 15 Bandung
  • SMA Negeri 16 Bandung
  • SMA Negeri 17 Bandung
  • SMA Negeri 18 Bandung
  • SMA Negeri 19 Bandung
  • SMA Negeri 20 Bandung
  • SMA Negeri 21 Bandung
  • SMA Negeri 22 Bandung
  • SMA Negeri 23 Bandung
  • SMA Negeri 24 Bandung
  • SMA Negeri 25 Bandung
  • SMA Negeri 26 Bandung
  • SMA Negeri 27 Bandung

Wisata jeung Ékonomi[édit | sunting sumber]

Bandung jeung sabudeureunnana boga wisata nu lobq, diantarana:

Bandung ogé kasohor ku outlet pakéannana, nu ngirut pangunjung ti kota-kota sabudeureunnana (hususna ti Jakarta), utamana nalika ahir minggu jeung poé libur:

  • Outlet industri pakéan Denim di sapanjang Jalan Cihampelas
  • Kiwari, kasohor minangka "Kota Wisata Balanja", sabab loba Factory Outlet nu ngajual produk garmén ex-export.
  • Bandung ogé kasohor ku industri garménna, produk nu teu kaékspor dijula kalawan harga anu leuwih murah di factory outlet di Bandung, hususna di Jalan Ir. H. Juanda (Dago) jeung Jalan R.E. Martadinata (Riau)
  • Aya ogé industri sapatu di Cibaduyut, beulah kidul Bandung.

Loba kadaharan di Bandung. Bandung ogé kasohor ku dahareun hasna, saperti peuyeum. Bandung ngirut loba wisatawan ti Jakarta, nu kadang-kadang ngalantarankeun kamacétan lalu- lintas. Pangpangna nalika sakabeh warga Jakarta keur liburan alatan APEC Convention, lalu-lintas di Bandung macét total leuwih ti 8 jam.

Olahraga[édit | sunting sumber]

Klub maén bal[édit | sunting sumber]

Persib Bandung

Daptar Walikota Bandung[édit | sunting sumber]

No Ngaran Walikota
1 E.A. Maurenbrecher (1906-1907)
2 R.E. Krijboom (1907-1908)
3 J.A. van Der Ent (1909-1910)
4 J.J. Verwijk (1910-1912)
5 C.C.B. van Vlenier (1912-1913)
6 B. van Bijveld (1913-1920)
7 B. Coops (1920-1921)
8 S.A. Reitsma (1921-1928)
9 B. Coops (1928-1934)
10 Ir. J.E.A. van Volsogen Kuhr (1934-1936)
11 Mr. J.M. Wesselink (1936-1942)
12 N. Beets (1942-1945)
13 R.A. Atmadinata (1945-1946)
14 R. Siamsurizal
15 Ir. Ukar Bratakusumah (1946-1949)
16 R. Enoch (1949-1956)
17 R. Priatna Kusumah (1956-1966)
18 R. Didi Jukardi (1966-1968)
19 Hidayat Sukarmadijaya (1968-1971)
20 R. Otje Djundjunan (1971-1976)
21 H. Ucu Junaedi (1976-1978)
22 R. Husein Wangsaatnaja (1978-1983)
23 H. Ateng Wahyudi (1983-1993)
24 Wahyu Hamidjaja (1993-1998)
25 Aa Tarmana (1998-2003)
26 H. Dada Rosada, SH,MSi (2003-2013)
27 Mochammad Ridwan Kamil, ST. MUD. (2013-kiwari)

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


 t·s·é 

Kota Bandung, Jawa Barat

Bandung coa.png

Kacamatan: Andir | Antapani | Arcamanik | Astanaanyar | Babakanciparay | Bandung Kidul | Bandung Kulon | Bandung Wétan | Batununggal | Bojongloa Kalér | Bojongloa Kidul | Buahbatu | Cibeunying Kalér | Cibeunying Kidul | Cibiru | Cicéndo | Cidadap | Cinambo | Coblong | Gedébagé | Kiaracondong | Léngkong | Mandalajati | Panyileukan | Rancasari | Régol | Sukajadi | Sukasari | Sumurbandung | Ujungberung