Barli Sasmitawinata

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Barli Sasmitawinata

Barli Sasmitawinata (Bandung, 18 Maret 1921–Bandung, 8 Pebruari 2007) nyaéta pelukis realis asal Ranggagempol, Bandung, Indonésia.

Anjeuna mimiti ngaleukeunan dunya seni lukis kira-kira warsih 1930-an sarta mangrupa bagian ti "Jumplukan Lima" anu ogé anggotana kayaning Affandi, Hendra Gunawan, Sudarso, sarta Wahdi. Mimitina anjeuna jadi pelukis nu kakoncara teh paménta rakana dina warsih 1935 ambéh manéhna mitembeyan diajar melukis di studio milik Jos Pluimentz, pelukis asal Belgia anu nganjrek di Bandung. Di ditu manéhna réa diajar ngalukis alam jeung barang. Sanggeus guguru ka pelukis Italia Luigi Nobili (ogé di Bandung), dina warsih 1950-an anjeuna neraskeun atikan seni rupa di Éropa. Kasang tukang atikan luhurna di Walanda sarta Perancis (Académie de la Grande Chaumière, Paris, 1950 sarta Rijksakademie van beeldende kunsten, Amsterdam, 1956) kawakilan dina karya-karyanya anu némbongkeun pangawasaan téknik mgagambar anatomi awak sacara rinci.

Sasmitawinata dipikawanoh minangka jelema anu nekenkeun pentingna atikan seni rupa. Warsih 1948 manéhna ngadegkeun studio Jiva Mukti babarengan jeung Karnedi katut Sartono. Sanggeus ngabéréskeun atikan di luar nagri, manéhna ngadegkeun Sanggar Rangga Gempol di wewengkon Dago, Bandung dina warsih 1958. Manéhna kungsi ngajar seni lukis di Institut Téknologi Bandung (ITB) sarta mangrupakeun salah saurang perintis jurusan seni rupa di Institut Kaguruan sarta Élmu Atikan (IKIP) Bandung (kiwari ngaranna Universitas Atikan Indonésia - UPI ) dina warsih 1961. Barli tuluy saterusna leuwih réa ngajar murid sacara informal di sanggar. Warsih 1992 anjeuna ngadegkeun Musieum Barli Bandung.

Antara murid-murid anu kungsi dididiknya nyaéta Popo Iskandar, Srihadi Soedarsono, Yusuf Affendi, AD Pirous, Anton Huang, R. Rudiyat Martadiraja, Chusin Setiadikara, Sam Bimbo, Rudi Pranajaya.

Karya-karyanya kungsi dipamerkan boh di jero boh luar nagari. Koleksinya ogé dipamerkan di Musieum Barli Bandung. Dina warsih 2000, anjeuna nampi pangajén Satyalancana Kabudayaan ti présidén.

Anjeuna ngantunkeun 2 anak kandung, 3 anak téré, 15 incu, sarta 9 buyut. Sanggeus istri kahijina, Atikah Basari (nikah 1946) maot warsih 1991, anjeuna nikah deui jeung Nakisbandiyah warsih 1992.