Barométer

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hiji diagram nu mintonkeun barométer cai raksa basajan

Barométer nyaéta pakakas anu dipaké pikeun ngukur tekenan hawa. Barométer ilahar dipaké dina ramalan cuaca, di mana tekénan hawa anu gedé nandakeun cuaca anu "soméah", sedengkeun tekenan hawa nu leutik nandakeun bakal aya angin puyuh (basa Indonesia: badai).

Étimologi[édit | sunting sumber]

Istilah 'barométer' diwanohkeun dina taun 1665-1666 ku saurang élmuwan ti Irlandia nu ngaranna Robert Boyle. Kecap kasebut diturunkeun tina istilah Yunani báros anu hartina 'beurat, bobot' sarta métron anu hartina 'ukuran', jadi harti salengkepna ukuran beurat hawa.