Barongsai

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Barongsai

Tarian Singa atawa di Indonésia dipikawanoh kalayan ngaran barongsai ngabogaan sajarah rébuan warsih.[1] Catetan kahiji ngeunaan tarian ieu bisa disusud dina mangsa Dinasti Chin kira-kira abad katilu saméméh maséhi.[1] Nurutkeun kapercayaan urang Cina, singa mangrupa lambang kabagjaan sarta kesenangan.[1] Tarian Singa dipercaya mangrupa pintonan anu bisa mawa kauntungan ku kituna umumna diayakeun dina sagala rupa acara penting kawas bubuka réstoran, ngadegkeun klénteng, sarta tangtu waé perayaan taun anyar.[1]

Jenis Tarian Barongsai[édit | sunting sumber]

Tarian Singa diwangun ti dua jenis utama nyaéta Singa Kalér anu ngabogaan surai galing sarta sukuna opat.[1] Pintonan Singa Kalér katempo leuwih natural sarta jiga singa tinimbang Singa Kidul anu ngabogaan sisit sarta jumlah suku anu ragem antara dua atawa opat.[1] Sirah Singa Kidul dilengkepan jeung tanduk ku kituna sakapeung jiga jeung sato ‘Kilin’.[1]Gerakan antara Singa Kalér sarta Singa Kidul ogé béda.[1] Lamun Singa Kidul kaceluk kalayan gerakan sirahna anu teuas sarta ancul-anculan seiring kalayan tabeuhan gong sarta tambur, gerakan Singa Kalér condong leuwih lincah sarta pinuh dinamika alatan ngabogaan opat suku.[1] Hiji gerakan utama ti tarian Barongsai nyaéta gerakan singa ngadahar amplop ngeusi duit anu disebut kalayan istilah ‘Lay See’.[1] Di luhur amplop kasebut biasana ditempelan kalayan sayuran anu ngalambangkeun kado pikeun sang Singa.[1] Prosés ngadahar ‘Lay See’ ieu lumangsung kira-kira sapamatuk bagian ti sakumna tarian Singa.[1] Di hareup nu ngigel Barong biasana ogé aya saurang nu ngigel séjén anu maké topéng sarta mawa kipas.[1] Inohong ieu disebut Sang Buddha. Pancénna nyaéta pikeun mirig sang Singa Barong ka tempat di mana amplop ngeusi duit ditunda.[1]

Barongsai Narima Amplop

Aspek Tarian[édit | sunting sumber]

Aya sagala rupa cara pikeun maénkeun barongsai, tapi unggal nuturkeun pola dasar anu sarua.[2] Dalapan elemen dasar barongsai nyaéta: saré, muka, ulin, panéangan, tarung, dahar, panutup, sarta saré deui. Tarian bisa diperpanjang, atawa meureun kaluar ti kabiasaan ulin.[2] Tarian singa ogé dipirig ku musik drum badag, gong sarta gembrengan, sarta petasan.[2] Contona kapanggih dina acara taun anyar Cina.[2]

Udagan Barongsai[édit | sunting sumber]

Sacara tradisional, urang China ngagunakeun barongsai minangka simbol pikeun nandaan tanggal konci kesuksesan kawas Taun anyar Cina atawa bubuka tempat usaha anyar.[2] Samentara di Nagara Kulon geus loba nyarita dina sawatara taun pamungkas ngeunaan 'pencucian tempat', sedengkeun di nagara Cina arang kénéh dipaké, kajaba prakték anu dipigawé ku rahib Buddha atawa Tao pikeun urusan jeung masalah rohani.[2] Padika Tradisional pangumbahan tempat/daérah nyaéta ngaliwatan barongsai.[2] Aya sawatara harti dina barongsai ieu anu ngajadikeun Feng Shui tempat anjeun leuwih alus: Ngaleungitkeun energi négatif - Sora anu nyaring ti drum sarta gembrengan baris menyucikan atawa ngabersihkeun.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n Wangenan Barongsai
  2. a b c d e f g h Aspek Barongsai (Dicutat tanggal 25 Oktober 2011)
Nulis.jpg