Barusuh

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Sariawan dina biwir handap

Sariawan atawa dipikawanoh minangka stomatitis nya éta bareuhna atawa ngaradangna lapisan mukosa dina baham.[1] Sariawan téh mangrupa kasakit nu ngalantarankeun barusuh atawa kaluar getih tina irung atawa gugusi.[2] Hal ieu bisa disababkeun ku sawatara faktor, diantarana kusabab strés, tatu dina baham, alérgi kadaharan, siklus haid, loba teuing nginum antibiotik, sarta kurang nginum vitamin C jeung vitamin B12.[1] Faktor séjén anu ngabalukarkeun sariawan nya éta kasalahan ngosok huntu, sumawona lamun ngosokna asal wae sarta teu ati-ati.[3] Tatu di sakurilingeun baham alatan kagégél atawa labuh ogé bisa ngabalukarkeun inféksi dina wangun sariawan.[3] Bagian awak anu bisa kakeunaan ku sariawan nya éta damis, gugusi, létah, biwir sarta lalangit baham.[1] Sajaba ti éta sariawan ogé bisa ngabalukarkeun perdarahan, bareuh anu tuluy ngabeureuman.[1] Dina sawatara perkara, bahan-bahan anu aya di imah bisa jadi cara gampang pikeun ngubaran sariawan, nya éta kukumu ku cai uyah, nginum yogurt, kumbah baham ku ubar tradisional, usap tatu ku bawang atawa gedang, kukumu ku cai baking soda, inum vitamin.[1] Sariawan anu disebabkan ku faktor lokal inféksi biasana baris cageur dina waktu dua minggu.[3] Tapi, lamun tatu jiga sariawan teu cageur nepi ka mangbulan-bulan, bisa jadi éta mangrupa tanda panyakit serius, kawas HIV/AIDS atawa kanker baham.[3]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e Cara Mengobati Sariawan (id) (Diakses ping 1 November 2011)
  2. Hadi, Ahmad. spk. 2009. Peperenian. Bandung:Geger Sunten Hal. 132
  3. a b c d Sariawan (id) (Diakses ping 1 November 2011)