Basa Italia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Basa Itali (Italiano)
Dipaké di: Italia jeung 29 nagara séjénna
Wewengkon: Éropa Kidul
Jumlah pamaké: 70 yuta
Urutan ka: 21
Klasifikasi rungkun basa: Indo-Éropa

 Italik
  Roman
   Italo-Kulon
    Italo-Dalmasia
     Basa Itali

Status resmi
Basa resmi di: Italia, Swiss, San Marino, Slovénia, Vatikan, Istria (Kroasia)
Diatur ku: Accademia della Crusca
Sandi basa
ISO 639-1 it
ISO 639-2 ita
ISO 639-3
SIL ITN
Tempo ogé: Basa - Daptar basa

Basa Itali sajenis basa Roman nu dipaké ku sakitar 70 juta jeulema, nu mayoritas di Itali. Basa Itali Standar nu dumasar ka dialék Toscana jeung samacam basa campuran di Italia Selatan jeung bahasa Gallo-Roman di Kulon. Basa Italia standar loba dipake di kota Siena, propinsi Toscana, Italia.

Standar Toscana nu geus lila digunakeun kiwari mulai ngurangan salila sababaraha dékade, kagésér ku basa Itali nu dipaké di Milan, puseur ékonomi Itali. Basa Itali miboga konsonan ganda, saperti Latén (tapi béda ti basa Gallo-Roman séjénna, saperti basa Perancis jeung basa Spanyol). Sedengkeun basa Roman séjénna (kajaba basa Perancis), tekenan dina pangecapan mangrupakeun hiji ciri nu penting

Conto[édit | sunting sumber]

  • Basa Inggris: inglese (ing-GLE-zei)
  • Wilujeng angkat: arrivederci (a-rii-veh-DER-chii)
  • Halo: ciao (CHA-o) (informal); buon giorno (bwon JOR-noh) (wilujeng énjing), buona sera (BWO-na SEI-ra) (wilujeng sonten)
  • Sabaraha? quanto (KWON-toh) (maskulin); quanta (KWON-tah) (féminin)

Tumbu Luar[édit | sunting sumber]

Wiktionary logo
Baca ogé pedaran Wikikamus ngeunaan kecap


Nuvola apps bookcase.png