Batu tamperan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Batu kapur, rupa umum batu tamepran

Batu tamperan atawa batuan sédimén nyaéta salasahiji ti tilu golongan utama babatuan (sajaba ti batu beku jeung batu métamorfosis) anu kawangun ngaliwatan tilu cara utama: bobona batuan séjén (clastic); namper (deposition) alatan aktivitas biogénik; sarta panamperan (precipitation) tina larutan. Wanda babatuan umum kawas batu kapur, batu keusik, sarta lempung, kaasup kana batuan tamperan. Batu tamperan ngawengku 75% tina beungeut bumi.

Ngaran batuan sedimén biasana dumasar kana badagna siki nu nyusun batu kasebut. Ngaran-ngaran kasebut nyaéta: bréksi, konglomérat, batukeusik, batu lempung.

  • Bréksi nyaéta batu sédimén kalayab ukuran siki leuwih badag ti 2 mm sarta wangun siki anu nyiku.
  • Konglomérat nyaéta batu sédimén kalayan ukuran siki nu leuwih badag ti 2 mm sarta wangun siki anu melengkung.
  • Batu keusik nyaéta batuan sédimén kalayan ukuran siki antara 2 mm nepi ka 1/16 mm.
  • Batu lanau nyaéta batuan sédimén kalayan ukuran siki antara 1/16 mm nepi ka 1/256 mm.
  • Batu lempung nyaéta batu sédimén kalayan ukuran siki nu leuwih leutik ti 1/256 mm