Bayawak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bayawak
Bayawak tutul Australia
(Varanus varius) dina tangkal.
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Sauropsida
Order: Squamata
Suborder: Sauria
Family: Varanidae
Genus: Varanus
Merrem, 1820
Spésiés

Loba, baca téks.

Bayawak téh taya lian kulawarga Varanidae, golongan kadal, kaasup komodo, nu ukur ngawengku hiji genus: Varanus.

Di Australia, bayawak téh katelah goanna.

Sawangan évolusi[édit | sunting sumber]

Di dunya sato, bayawak téh dianggap bangsa kadal nu paling maju, sabab métabolisme awakna kaitung gancang pikeun réptil mah. Kapunjulan lianna nyaéta adaptasi sénsorik nu nguntungkeun nalika moro mangsa nu hirup, sarta rahang nu leuwih handap pikeun ngahuapkeun mangsa nu badag. Hasil panalungtikan nunjukkeun yén kadal Varanid, kaasup komodo, téh peurahan, di sagigireun ayana rupa-rupa baktéri dina sungutna. Tapi, peurahna téh ukur nyangkrung dina dasar huntuna, teu kawas oray nu nyuntikkeun peurah ka mangsana nalika digégél.

Klasifikasi[édit | sunting sumber]

Genus Varanus

Bayawak tangkal jamrud (ogé katelah bayawak tangkal héjo) Varanus prasinus
Wikispecies
Wikispecies mibanda émbaran ngeunaan
Wikimedia Commons logo
Wikimedia Commons mibanda média séjénna nu patali jeung artikel ieu dina kaca