Bola Voli

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Suasana maén bola voli

Bola voli nya éta hiji wangun olahraga anu kaasup kana cabang olahraga kaulinan.[1] Voli (volley) hartina gebugan langsung atawa ngagebug bola langsung di udara satacan bolana murag kana taneuh. [1]Kaulinan bola voli dipaénkeun ku dua regu nu unggal reguna aya 6 urang pamaén, unggal regu ngusahakeun sangkan bisa ngagebug jeung muragkeun bola ka jero lapang ngaliwatan luhureun jaring atawa nét jeung nyegah pihak lawan bisa ngagebug bola jeung muragkeun bola ka jero lapanganana. [1]Bola bisa digebug ku leungeun atawa anggota awak nu liana ti wates cangkéng ka luhur maké pantulan nu sampurna, saluyu jeung peraturan nu geus ditangtukeun.[1]


Sajarah bola voli[édit | sunting sumber]

Kaulinan bola voli diciptakeun di kota Holyoke, Amérika Serikat dina taun 1895 ku William G. Morgan. [1]Manéhna nu ngabina pendidikan jasmani ti paguyuban pamuda-pamuda Kristen (Young Men Christian Association/ YMCA).[1] Mimitina kaulinan bola voli, dibéré ngaran Mintonete nya éta wangun kaulinan nu sarua jeung bulu tangkis (badminton). [1]Jumlah pamaéanna nalika éta teu diwatesanan, sabab tujuanana ngan dimaksudkeun pikeun ngabina jeung mekarkeun latihan keur kasegaran jasmani. [1]Tapi kusabab kaulinan éta dipikaresep pisan ku urang Amérika sarta sumebarna gancang pisan, tuluy William Gt. Morgan ngusahakeun pikeun ngajadikeun kaulinan éta jadi salasahiji cabang olahraga nu bisa dipertandingkeun.[1] Ku lantaran éta, kaulinan Mintonette dirobah ngarana jadi kaulinan bola voli (Volley ball) nu aya nepi ka ayeuna.[1] Bola voli di Indonesia gancang pisan sumebarna jeung dipikaresep pisan ku masarakat. Nalika diayakeun kajuaraan nasional bola voli kahiji di Jakarta dina taun 1955, bareng jeung diresmikuenana Peraturan Bola Voli Seluruh Indonesia nu disingget PBVSI tanggal 22 Januari 1955.


Téhnik dasar dina bola voli[édit | sunting sumber]

Téhnik dasar dina kaulinan bola voli mimitina mah ngawengku sérvis jeung ngabagi-bagi bola (pass), boh ti luhur boh ti handap. [1]Tapi beuki maju jeung mekarna bentuk-bentuk gerakan dina kaulinan bola voli jadi aya téhnik dina ngalakukeun smash jeung téhnik pikeun ngantisipasi smash ti lawan (téhnik ngabendung/block).[1]

Prasarana bola voli[édit | sunting sumber]

Lapangan bola voli bentukna persegi panjang nu ukuran panjangna 18 m jeung lébarna 9 m, sakabéh garis wates lapangan, garis tengah, garis daérah serang 3 m (daérah hareup. [2] Daérah service nya éta daérah nu lébarna 9 m di tukangeun unggal garis ahir.[2] Jaring atawa nét pikeun bola voli ukuranna teu leuwih ti 9,50 meter jeung lébar teu leuwih ti 1,00 meter nu pétak-pétak atawa mata jaring ukuranna 10 x 10 cm, tinggi net keur lalaki 2,43 meter sarta keur awéwé 2,24 meter.[2] Bola kudu buleud dijieun tina kulit anu leuleus atawa dijieun tina kulit sintétis nu bagian jerona dibéré karét atawa bahan sajenis.[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l Syarifuddin, Aip dan Muhadi.1991.Pendidikan Jasmani dan Kesehatan. Jakarta:Depdikbud. Halaman 183
  2. a b c d Prasarana Permainan Bola Voli diakses tanggal 5 November 2011


Nulis.jpg