Bopomofo

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Bopomofo.png
Bopomofo
Hanzi tradisional:
Hanzi basajan:

Bopomofo (ㄅㄆㄇㄈ) atawa ngaran resmina Zhùyīn Fúhào (注音符號, harti harafiah: "Simbol pikeun Nyatet Sada", sakapeung ogé disingget Zhuyin), nyaéta sistem fonétis nasional di Taiwan pikeun ngajarkeun basa Tionghoa, hususna Mandarin Standar pikeun barudak penutur basa Mandarin anu tacan berpendidikan.

Sistem ieu ngagunakeun 37 simbol husus pikeun melambangkan sada-sada dina Mandarin: 21 hurup mati sarta 16 hurup hirup.

Ngaran Bopomofo asalna ti opat suku kecap kahiji sistem fonétis ieu (Bo-po-mo-fo).

Sajarah[édit | sunting sumber]

"Komisi Panyatuan Lafal" anu dipingpin Woo Tsin-hang ti 1912 ku kituna 1913, nyieun hiji sistem ngaranna Guoyin zimu (國音字母 "Hurup Sebutan Kabangsaan") atawa Zhuyin zimu (註音字母 atawa 注音字母 "Hurup Anotasi Sada") anu dumasar tulisan sténo Zhang Binglin. Hiji rangka dikaluarkeun dina 11 Juli 1913 ku Departemen Atikan Republik Cina, tapi tacan diproklamasikan sacara resmi nepi ka 23 Nopémber 1918. Zhuyin zimu dingaranan mimitina minangka Zhuyin fuhao dina bulan April 1930. Pamakéan Zhuyin Fuhao dikekalkan saucul warsih 1949 di Taiwan sarta pulo-pulo laér anu bernaung di handapeun administrasi Republik China. Di Tiongkok Daratan, Zhuyin Fuhao digantian jeung sistem pinyin anu dijieun ku Républik Rahayat Cina, tapi sebutan kecap dina kamus-kamus umum dibéré dina kedua-dua sistem pinyin sarta Zhuyin.

Departemen Atikan Republik China di Taiwan kungsi mecakan salila mangtaun-taun pikeun menghapus pamakéan Zhuyin pikeun méré rohang ka sistem dumasar hurup Latin (tempo MPS II). Tapi kitu, peralihan ieu amat lalaunan kerana timbulna kasulitan dina mengajar sistem Latin anyar ka guru-guru sakola pendék.

37 hurup[édit | sunting sumber]

Citakan:Bopomofo Katut daptar ketigapuluh tujuh abjad Tionghoa kasebut, reujeung cara pengucapannya: (ti katuhu luhur ka katuhu kadua ti luhur dst. Kabéh hurup e dibaca ê, kawas kecap "ke" dina Basa Indonésia)

  • Bo (baca: Po), Po (baca: Bo), Mo, Fo
  • De (baca: Te), Te (baca: Dhe), Ne, Le
  • Ge (baca: Ke), Ke (baca: Ge), He
  • Ji (baca: Ci), Qi (baca: Ji), Xi (baca: Si)
  • Zi (baca: Ce), Ci (baca: Je), Si (baca: Se)
  • Zhi (baca: CHe), Chi (baca: JHe), Shi (baca: SHe), Ri (baca: RHe)
  • A, O, Ê, È
  • I, U, Ü
  • Ai, Ei, Ao, Ou
  • An, En, Ang, Eng
  • Er (baca: ŒR)

Tempo ogé[édit | sunting sumber]