Campaka

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Campaka
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Plantae
Division: Magnoliophyta
Class: Magnoliopsida
Order: Magnoliales
Family: Magnoliaceae
Subfamily: Magnolioideae
Genus: Michelia
L.
Spesies

kira-kira 50, tempo teks

Campaka atawa Michelia nyaéta genus pepelakan nu kembangan ti suku Magnoliaceae.

Kembang Michelia champaca.

Suku Magnoliaceae masih kaasup tutuwuhan purba, mangrupakeun fosil anu hirup sarta asal-usulna bisa disusud nepi ka 95 juta taun ka tukang. Ciri has pepelakan ieu téh nyaéta daun kembangna anu henteu diwangun ku petal sarta sepal, tapi diwangun ku tepal.

Daun sarta kembang campaka masih nyarupaan daun sarta kembang Magnolia. Kembang campaka leuwih sumebar di sapanjang tangkalna, sedengkeun kembang Magnolia mah ngan tumuwuh dina tungtung tangkal.

Sawatara spésiés mangrupa panghasil kai anu penting. Sedengkeun sawatara spésiés kawas Michelia champaca (di Nanggroe Acéh Darussalam dipikawanoh minangka kembang jeumpa) sarta Michelia doltsopa dipelak alatan kembangna. M. champaca ogé dibudidayakeun pikeun dicokot minyakna tina kembangna minangka bahan pikeun minyak seungit (parfum). Sawatara spésiés ogé dipelak minangka pepelakan pager jalan kawas M. figo, M. doltsopa jeung M. champaca.

Spésiés campaka[édit | sunting sumber]

  • M. aenea
  • M. alba (syn. M. longifolia). Cempaka bodas, cendana bodas, atawa kantil.
  • M. angustioblonga
  • M. balansae
  • M. baillonii (syn. Aromadendron spongocarpum, Paramichelia baillonii)
  • M. braianensis
  • M. calcicola
  • M. caloptila
  • M. cavaleriei
  • M. champaca. Champak atawa Kembang Jeumpa. Asalna ti India, pulo Jawa jeung Filipina. Tangkal atawa rungkun anu jangkungna 3 nepi ka 6 méter. Ngabogaan daun anu héjo ngagurilap sarta kembang anu seungit sarta boga warna oranyeu, konéng atawa bodas semu krém. Minyak kembang ieu dipaké minangka bahan parfum.
  • M. chapaensis (syn. M. constricta)
  • M. compressa (syn. M. formosana, M. philippinensis)
  • M. coriacea
  • M. crassipes
  • M. doltsopa (syn. M. manipurensis). Rungkun atawa tangkal anu luhur nepi ka 30 méter. Asalna ti pagunungan Himalaya wétan jeung leuweung subtropis Meghalya. Daunnna boga warna héjo kolot sapanjang 6 nepi ka 17 cm. Kembangna boga warna bodas krém. Dipisuka minangka pepelakan sisi jalan di California.
  • M. elegans
  • M. elliptilimba
  • M. faveolata
  • M. figo.Rungkun atawa tangkal pendék anu tumuwuhna laun. Bisa tumuwuh nepi ka jangkungna 5 méter. Daunna leutik sarta kembangna badag, boga warna bodas sakapeung jeung warna wungu. Kembangna ngabogaan ambeu cau.
  • M. flaviflora
  • M. floribunda
  • M. foveolata
  • M. fujianensis
  • M. fulgens
  • M. fulva
  • M. fuscata
  • M. guangxiensis
  • M. hedyosperma (syn. M. hypolampra)
  • M. ingrata
  • M. insignis. Asalna ti leuweung subtropis Meghalya.
  • M. iteophylla
  • M. kisopa. Asalna ti leuweung subtropis Meghalya.
  • M. koordersiana
  • M. lacei (syn. M. tignifera)
  • M. laevifolia
  • M. lanuginosa (syn. M. velutina) Asalna ti leuweung subtropis Meghalya.
  • M. leveillana
  • M. longipetiolata
  • M. longistamina
  • M. longistyla
  • M. macclurei
  • M. martini
  • M. masticata
  • M. maudiae
  • M. mediocris
  • M. microtricha
  • M. montana
  • M. nilagirica. Asalna ti India kidul.
  • M. odora (syn. Tsoongiodendron odorum)
  • M. pachycarpa
  • M. platypetala
  • M. polylneura
  • M. punduana. Asalna ti leuweung subtropis Meghalya.
  • M. rajaniana
  • M. salicifolia
  • M. scortechinii
  • M. sinensis (syn. M. wilsonii)
  • M. shiluensis
  • M. skinneriana
  • M. sphaerantha
  • M. subulifera
  • M. szechuanica
  • M. xanthantha
  • M. yunnanensis

Rujukan[édit | sunting sumber]