Campursari

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi

Campursari nyaéta salah sahiji istilah pikeun némbongkeun adu manis sora atawa nada tina waditra-waditra tradisional jeung instrumén-instrumén musik modéren ti Kulon, kalawan jalinan-jalinan nada anu harmonis, kawas rebab dikombinasikan jeung piano, biola dipidangkeun jeung kacapi, gitar kalawan suling (tarling). Ilaharna nyampurkeun gamelan pentatonis sareng diatonis. Musik ieu kawentar di Jawa Tengah oge Jakarta. Upami di daerah Sunda aya campursari gaya Bandung. Didi Kempot salah sahiji vokalis campursari di Solo, Dul Sumbang di Bandung.

Alat[édit | sunting sumber]

Alat musik campursari mangrupi saparangkat gamelan sareng saparangkat orkes. Gamelanna biasana ngangge laras salendro. Jenis instrumenna nyaeta gendang Sunda atawa kendang Jawa, goong, kempul, saron, kenong, demung, rebab atawa biola, bonang, sareng gambang. Instrumen orkesna, gitar bass, gitar melodi, tarompet, drum, bongo, kecrek, suling, sareng organ.

Lagu[édit | sunting sumber]

Lagu-lagu campursari biasana model langgam. Lagu "Kalangkang" salah sahiji lagu campursari Sunda, lagu "Sewu Kuta" campursari Jawa. Lagu-lagu campursari biasa oge dihaleuangkeun dina pagelaran wayang.

Pintonan[édit | sunting sumber]

Campursari biasana dipintonkeun di panggung anu ditanggap dina hajatan, hajat ngawinkeun, kariaan sunatan, perayaan, kampanye, sareng sanes-sanesna.

Campursari dumasar wewengkon[édit | sunting sumber]

Campur sari di Sunda[édit | sunting sumber]

Harti séjén ti campur sari nyaéta adu manisna waditra-waditra Sunda ti sagala rupa kelompok, contona kelompok gamelan jeung kelompok kacapi, rebana jeung rebab, degung jeung angklung, jste. Panembang campur sari Sunda diantarana:

Campur sari di Jawa[édit | sunting sumber]

Campursari di Jawa mangrupakeun salasahiji pintonan midangkeun lagu Jawa nu mangrupa campuran gamelan Jawa jeung alat musik modéren. Panembang campur sari nu kasohor di Jawa diantarana:

Rujukan[édit | sunting sumber]

  • Ensiklopedi Sunda: Alam, Manusa, Budaya (Rosidi, dkk: 2000)


Nuvola apps juk.png