Careuh bulan

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Careuh bulan[1]
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Mammalia
Order: Carnivora
Family: Viverridae
Genus: Paradoxurus
Species: P. hermaphroditus
Ngaran binomial
Paradoxurus hermaphroditus
(Pallas, 1777)

Careuh bulan (Paradoxurus hermaphroditus) nyaéta mamalia saukuran ucing ti kulawarga Viverridae pituin Asia Tenggara jeung Cina kidul. Beurat rata-rata careuh bulan ngan 3,2 kg, panjang awakna 53 cm, sedengkeun buntutna 48 cm. Awakna ieu ditutupan ku bulu rancung kelir hawuk kolot, iwal dina suku, ceuli, jeung sungutna anu hideung.

Ieu sato téh liarna peuting. Najan kawentarna mah beuki bungbuahan (kayaning buah manggah, rambutan, buah kawung, jsb.), careuh bulan sabenerna mah omnivora, sabab beuki ogé serangga jeung sasatoan leutik lianna, kaasup beurit. Pikeun tutuwuhan sabangsaning kawung jeung kopi, careuh bulan téh gedé jasana dina nyebarkeun bibitna. Lian ti di leuweung, ieu sato loba ogé hirup di lingkungan deukeut pilemburan, malah di dayeuh anu aya keneh tatangkalanana mah ieu sato téh kadang kawénéhan.

Careuh bulan dingaranan 'hérmaprodit' kusabab boh nu jalu atawa nu bikangna pada-pada boga kelenjar handapeun buntutna nu ngabentuk kanjut. Ieu kelenjar bisa nyemprotkeun cairan anu bauna has mirip bau daun pandan. Cakarna sareukeut, sahingga pinter tétérékélan dina tatangkalan atawa wangunan.

Careuh di tatar sunda mah dibagi kana opat rupa, nyaeta:

  1. Careuh bulan, anu ciri-cirina pangawakan ageung, warna bulu rada bodas nu dikombinasi sareng warna hideung sok sumawanten dina sirah sareng beungeut.
  2. Careuh gintung, anu ciri-cirina bulu dikombinasi warna hideung corak loreng.
  3. Careuh dedes, anu ciri-cirina mirip meong congkok, warna bulu kombinasi belang dina buntutna.
  4. Careuh ganggarangan, anu ciri-cirina warna bulu rada kacoklatan.

Subspésiés[édit | sunting sumber]

Careuh bulan loba subspésiésna:[1]

  • P. h. balicus
  • P. h. bondar
  • P. h. canescens
  • P. h. canus
  • P. h. cochinensis
  • P. h. dongfangensis
  • P. h. enganus
  • P. h. exitus
  • P. h. hermaphroditus
  • P. h. javanica
  • P. h. kangeanus
  • P. h. laotum
  • P. h. lignicolor
Careuh bulan, Paradoxurus hermaphroditus, karya Gustav Mützel dina buku Brehms Tierleben (1927).
  • P. h. milleri
  • P. h. minor
  • P. h. musanga
  • P. h. nictitans
  • P. h. pallasii
  • P. h. pallens
  • P. h. parvus
  • P. h. philippinensis
  • P. h. pugnax
  • P. h. pulcher
  • P. h. sacer
  • P. h. scindiae
  • P. h. senex
  • P. h. setosus
  • P. h. simplex
  • P. h. sumbanus
  • P. h. vellerosus

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b Citakan:MSW3 Wozencraft
  2. Mustelid Specialist Group (1996). Paradoxurus hermaphroditus. 2006 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2006. Dipulut ping 12 Méi 2006.

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]


Nulis.jpg