Carrier-to-noise-ratio

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi

Dina telekomunikasi, carrier-to-noise ratio, mindeng ditulis CNR atawa C/N, nyaeta mangrupakeun signal-to-noise ratio (SNR) sinyal nu dimodulasi. CNR mangrupakeun babagian antara daya pamawa nu dimodulasi rata-rata nu katarima C jeung daya noise rata-rata nu katarima sanggeus saringan dina panarima. Tujuan ayana istilah ieu nyaeta keur keur ngabedakeun CNR sinyal passband frekuensi radio tina SNR sinyal pesen pita dasar (base band) analog sanggeus demodulasi, contona sinyal pesen analog frekuensi radio. Lamun heug dibedakeunana hal ieu teh henteu perlu, istilah SNR mindeng oge dipake keur ngaganti CNR, kalayan definisi nu sarua.

Conto: Spektrum sinyal QPSK diinterferensi ku white noise. Sumbu horisontal nuduhkeun frekuensi dina Hertz, tur sumbu vertikal mangrupakeun spectral density dina dBm/Hz. Dina conto ieu, the Carrier-to-noise ratio CNR nyaeta (-50dBm/Hz) - (-63 dBm/Hz) = 13 dB. Alatan rubak pita nu robah bakal sarua lobana mangaruhan daya pamawa jeung noise, keur hiji kapadetan daya sinyal jeung kapadetan daya noise, hijianana nyaeta dB, lain dB/Hz.

Beuki luhur babandingan C/N hartina kualitas panarimaanana hade, contona bit error rate (BER) sinyal pesen digital nu leutik, atawa SNR sinyal pesen analog nu luhur.

C jeung N bisa diukur dina watt atawa volt kuadrat.


CNR = \frac {C}{N} = \left ( \frac {V_\mathrm{carrier_{RMS}}} {V_\mathrm{noise_{RMS}}} \right ) ^2
,

numana  V_\mathrm{carrier_{RMS}} jeung  V_\mathrm{noise_{RMS}} patuturut mangrupakeun root mean square level tegangan sinyal pamawa jeung noise dina hijian volt.

Insinyur mindeng nangtukeun rasio C/N dina decibel (dB) antara daya dina pamawa sinyal ni dipiharep jeung daya noise total nu katarima, dumasar kana:


\mathrm{CNR (dB)} = 10 \log_{10} \frac {C}{N} =20 \log_{10}  \frac {V_\mathrm{carrier_{RMS}}} {V_\mathrm{noise_{RMS}}}

Rasio C/N diukur kawas cara ngukur signal-to-noise ratio (S/N), tur dua spesifikasi eta ngindikasikeun kualitas saluran komunikasi.

Dina teorema Shannon–Hartley nu kaohor, rasio C/N sarua jeung rasio S/N.

Rasio C/N ampir sarua jeung carrier-to-interference ratio (C/I, CIR), jeung carrier-to-noise-and-interference ratio, C/(N+I) atawa CNIR.

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]


Tumbu luar[édit | sunting sumber]