Cendrawasih Botak

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Cendrawasih Botak
Status konservasi
Klasifikasi ilmiah
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Aves
Order: Passeriformes
Family: Paradisaeidae
Genus: Cicinnurus
Species: C. respublica
Ngaran binomial
Cicinnurus respublica
Bonaparte, 1850


Cendrawasih Botak atawa dina ngaran ilmiahna Cicinnurus respublica nya éta sajenis manuk pengicau ukuranana leutik, panjangna kira-kira 21cm, ti marga Cicinnurus. Manuk jalu dewasa ngabogaan bulu anu warnana beureum sarta hideung kalayan tengkuk boga warna konéng, sungut héjo caang, sukuna miboga warna biru sarta dua bulu buntut wungu ngalingkar. Kulit sirahna boga warna biru ngora caang kalayan pola salib dobel hideung. Manuk bikang éndemik Indonésia, Cendrawasih Botak ngan kapanggih di leuweung dataran pendék di pulo Waigeo sarta Batanta di kabupatén Raja Ampat, propinsi Papua Kulon.[1]

Ngaran spésiés ilmiah ieu dibikeun ku alo Kaisar Napoleon Bonaparte anu ngaranna Charles Lucien Bonaparte sarta sempet ngabalukarkeun kontrovérsi. Bonaparte, saurang pamilu aliran republik, ngadéskripsikeun manuk Cendrawasih Botak ti spésimen anu di beuli ku saurang ahli biologi Inggris ngaranna Edward Wilson sawatara bulan saméméh John Cassin, anu baris méré ngaran manuk ieu pikeun ngahormatan Edward Wilson. Tilu welas taun saterusna, ahli sato Jerman anu ngaranna Heinrich Agathon Bernstein manggihan habitat Cendrawasih Botak di pulo Waigeo.[1]

Cendrawasih Botak ogé geus ka daptar jenis satrwa anu dilindungi berdasarkeun UU No 5 Tahun 1990 dan PP No 7 Tahun 1999.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b (id)[1](diakses kaping 11 november 2011)
  2. (id)[2](diakses kaping 11 november 2011)