Chad

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
République du Tchad
جمهورية تشاد
Républik Chad
Bandéra Chad Coat of arms Chad
Motto
"Unité, Travail, Progrès"
"Kahijian, Gawé, Kamajuan"
Lagu
"La Tchadienne"
Himne Chad
Location of Chad
Ibu kota
(jeung kota panggedéna)
N'Djamena
12°06′N 16°02′E
Basa resmi Basa Perancis, Basa Arab
Démonim Chadian
Pamaréntah Républik présidénsial
 -  Présidén Idriss Déby
 -  Perdana Mentri Djimrangar Dadnadji
Kamerdikaan
 -  ti Perancis 11 Agustus 1960 
Aréa
 -  Total 1.284.000 km² (ka-21)
495.753 mil² 
 -  Cai (%) 1,9
Populasi
 -  Perkiraan  2009 10.329.208[1] (ka-74)
 -  Sénsus 1993 6.279.921 
 -  Kapadetan 8,0 /km² (ka-212)
20,8 /mil²
GDP (PPP) Perkiraan 2010
 -  Total $17,359 milyar[2] 
 -  Per kapita $1.698[2] 
GDP (nominal) Perkiraan 2010
 -  Total $7,848 milyar[2] 
 -  Per kapita $767[2] 
HDI (2010) Green Arrow Up Darker.svg 0,295 (handap) (ka-163)
Mata uang Franc CFA Afrika Tengah (XAF)
Zona wanci WAT (UTC+1)
 -  Usum panas (DST) Teu kaobsérvasi (UTC+1)
TLD Internét .td
Kode telepon +235

Chad (Basa Prancis: Tchad, Basa Arab: تشادTšād), resmina Républik Chad, nya éta hiji nagara nu dilingkung di Afrika Tengah. Nagara ieu tepung wates jeung Libya di kalér, Sudan di wétan, Républik Afrika Tengah di kidul, Kamerun jeung Nigeria di kidul-kulon, sarta Niger di wétan.

Région, departemén, jeung sub-préféktur[édit | sunting sumber]

Artikel utama: Région di Chad, Departemén di Chad, Sub-préféktur di Chad

Chad dibagi (ti Pébruari 2008) kana 22 région.[3][4] Babagian Chad dina région muncul kira-kira dina 2003 salaku bagian ti prosés déséntralisasi, basa pamaréntah ngahupus 14 préféktur nu saméméhna. Masing-masing région dilulugu ku hiji gubernur nu ditunjuk présidén. Pupuhu préféktur ngurus 61 departemén dina région-région.[4] Departemén-departemén dibagi kana 200 sub-préféktur.[5][6]

Région di Chad
Bol, Chad dina 1971. Bol aya di région Lac deukeut Dano Chad

Région-régionna nya éta:[4]

  1. Batha
  2. Chari-Baguirmi
  3. Hadjer-Lamis
  4. Wadi Fira
  5. Bahr el Gazel
  6. Borkou
  7. Ennedi
  8. Guéra
  9. Kanem
  10. Lac
  11. Logone Occidental
  1. Logone Oriental
  2. Mandoul
  3. Mayo-Kebbi Est
  4. Mayo-Kebbi Ouest
  5. Moyen-Chari
  6. Ouaddaï
  7. Salamat
  8. Sila
  9. Tandjilé
  10. Tibesti
  11. N'Djamena

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Catetan[édit | sunting sumber]

  1. Central Intelligence Agency (2009). "Chad". The World Factbook. Diakses pada 28 Januari 2010. 
  2. a b c d "Chad". International Monetary Fund. Diakses pada 21 April 2011. 
  3. Ordonnance n° 002/PR/08 portant restructuration de certaines collectivités territoriales décentralisées]
  4. a b c "Tableau des codes des circonscritions – Ministère de l'Intérieur", April 2008. (Basa Perancis)
  5. "Chad", Country Reports on Human Rights Practices, (2004)
  6. T. Ndang, "A qui Profitent les Dépenses Sociales au Tchad?"

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Azevedo, M J and Nnadozie, Emmanuel, Chad: A Nation in Search of its Future, (Westview Press Inc., 1997)
  • Azevedo, M J , Roots of Violence: History of War in Chad, (Routledge; , 1998)
  • Myas, Terry M, Africa's First Peacekeeping Operation: The OAU in Chad, 1981-1982, (Greenwood Press, 2002)
  • Nolutshungu, Sam C, Limits of Anarchy: Intervention and State Formation in Chad, (University of Virginia Press, 1995)
  • Zuchora-Walske, Christine, Chad in Pictures, (Twenty-First Century Books, 2009)

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Mangga paluruh émbaran nu langkung seueur ngeunaan Chad ku jalan nyungsi proyék sawargi Wikipedia
Wiktionary-logo-en.png Définisi kamus ti Wiktionary
Wikibooks-logo.svg Buku téks ti Wikibooks
Wikiquote-logo.svg Cutatan ti Wikiquote
Wikisource-logo.svg Téks sumber ti Wikisource
Commons-logo.svg Gambar jeung média ti Commons
Wikinews-logo.svg Warta ti Wikinews
Wikiversity-logo-en.svg Sumber pangajaran ti Wikiversity
Pamaréntah
Umum

Wikivoyage-Logo-v3-icon.svg   Tingali ogé Chad di Wikivoyage

Géografi lokal
Kaanggotaan internasional
Basa


Countries.png