Tiongkok

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
(dipindahkeun ti China)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Pikeun nagara anu dipikawanoh jeung sebutan China atawa RRC, tempo Republik Rahayat Tiongkok.

Tiongkok nyaéta kecap anu dipaké sarta geus diadaptasikan ka dina éjahan basa Indonésia pikeun nunjuk ras atawa suku, nagara sarta sagala hiji hal anu patali jeung Républik Rahayat Tiongkok (RRT). Tiongkok asalna ti dialek Hokkien anu ngarujuk ka Zhongguo dina basa Mandarin. Zhongguo sorangan hartina nyaéta nagara tengah.

Di Indonésia pamakéan kecap "Cina" ku nu nyicingan pituin Indonésia pikeun nunjuk ka ras atawa suku atawa pribadi mindeng dianggap minangka hal anu pohara garihalna (kawas kecap "nigger" pikeun jelema kulit hideung di Amérika), lantaran éta, pamakéannana pikeun nunjuk ras atawa suku atawa pribadi mangrupa hal anu bisa dihartikeun daweung pohara rasial. Asal konotasi ieu, nurutkeun hiji tulisan di KOMPAS [1], nyaéta ti jalma-jalma di Tiongkok Daratan anu nganggap kecap Cina éta diasosiasikeun jeung kecap shina (支那), hiji kecap anu sawajarna dipaké ku urang Jepang pikeun ngécé urang Tionghoa saprak Perang Tiongkok-Jepang Kadua.

Minangka alternatif, kecap Tionghoa atawa sakapeung China bisa dipaké pikeun nunjuk ka pribadi, suku atawa ras. Pihak Kadubes RRT di Indonésia sorangan leuwih mikaresep kecap "Tiongkok" (atawa sahanteuna "China") batan "Cina".


Nulis.jpg