Daptar nagara kalawan pangakuan kawates

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
██ Teu aya pangakuan internasional ██ Pangakuan kawates ██ Pangakuan mayoritas ██ Wewengkon nu statusna dipaséakeun; kalawan hiji institusi pamaréntah, nu diakuan ku saeutikna sababaraha nagara

Daptar nagara kalawan pangakuan kawates méré hiji gambaran ngeunaan éntitas géopolitik ayeuna, nu hayang diakuan salaku nagara daulat dina hukum internasional tapi heunteu atawa tacan miboga pangakuan diplomatik dunya sacara pinuh.

Éntitas kawas kieu umumna kabagi kana dua kategori. Kahiji, éntitas nu miboga pangawasaan pinuh atawa sabagian kana wewengkon nu diklaimna nu maréntah sorangan ku cara de facto jeung geus nyebutkeun hiji kahayangan pikeun merdéka pinuh. Kadua, éntitas nu teu boga pangawasaan pinuh kana wewengkon nu diklaimna, tapi diakuan miboga klaim de jure kana wewengkonna ku saeutikna hiji nagara lian nu diakuan sacara luas. Sababaraha nagara dina daptar ieu, kawas Siprus jeung Républik Koréa, diakuan ku mayoritas nagara-nagara lian jeung mangrupakeun anggota Sarikat Bangsa-Bangsa, tapi diasupkeun kana daptar ieu sabab sababaraha nagara lian ngabatalkeun pangakuanna.

Tempo daptar historis nagara nu heunteu diakuan pikeun éntitas kawas kieu nu aya dina jaman baheula. Tempo daptar pamaréntahan dina pangasingan pikeun pamaréntahan nu teu diakuan jeung teu miboga pangawasaan kana wewengkon nu diklaimna.

Aya 192 nagara anggota Pasarikatan Bangsa-Bangsa (PBB). Tahta Suci diakuan daulat dumasar kana hukum internasional, tapi heunteu minangka anggota Pasarikatan (miboga status salaku nagara panénjo).[1]

Éntitas géopolitik ayeuna dumasar kana tingkat pangakuan[édit | sunting sumber]

Teu diakuan ku nagara naon baé[édit | sunting sumber]

Ngaran Dipaséakeun ti Pangakuan Informasi salajengna Réferénsi
Citakan:Country data Somaliland Somaliland 1991 Teu aya nagara nu ngakuan Somaliland merdéka sacara de jure ti Somalia. Hubungan luar nagri Somaliland

Diakuan ngan ku nagara non-anggota PBB[édit | sunting sumber]

Ngaran Dipaséakeun ti Pangakuan Informasi salajengna Réferénsi
Transnistria Transnitria 1990 Kamerdékaan Transnistria diakuan ku Abkhazia jeung Ossétia Kidul. Sadaya nagara anggota PBB ngakuan wewengkonna salaku bagian de jure ti Moldova. Hubungan luar nagri Transnistria [2]
Républik Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh 1991 Ngan Transnistria nu ngakuan kamerdékaan Nagorno-Karabakh. Sadaya negara ngakuan wewengkonna salaku bagian de jure ti Azerbaijan

Non-anggota PBB diakuan ku saeutikna hiji anggota PBB[édit | sunting sumber]

Ngaran Dipaséakeun ti Pangakuan Informasi salajengna Réferénsi
Abkhazia Abkhazia 1992 Kamerdékaan Abkhazia diakuan ku dua nagara anggota PBB, Rusia jeung Nikaragua jeung dua nagara non-anggota PBB, Ossétia Kidul jeung Transnistria.[3] Sadaya nagara anggota PBB nu séjén ngakuan wewengkonna salaku bagian de jure ti Géorgia. Hubungan luar nageri Abkhazia, Pangakuan internasional Abkhazia jeung Ossétia Kidul [4][5]
Citakan:Country data Taiwan Républik Cina (Taiwan) 1949 Républik Rahayat Cina (RRC) jeung Républik Cina (RC; katelah umumna minangka "Taiwan") ngadukung Kawijakan Hiji Cina nu nyebutkeun yén Cina sacara de jure mangrupakeun hiji éntitas daulat tunggal nu ngawengku wewengkon nu ayeuna aya dina pangawasaan RRC jeung RC. RC diakuan salaku sahiji-hijina pamaréntahan Cina nu sah ku 22 nagara anggota PBB jeung Tahta Suci. Dumasar kana Résolusi Majelis Umum Pasarikatan Bangsa-Bangsa 2758, RRC mangrupakeun sahiji-hijina pamaréntahan Cina nu sah, hiji posisi nu ogé dicandak ku nagara anggota PBB nu séjén. Loba nagara miboga hubungan teu resmi sareng RC. Status politik Taiwan, Hubungan luar nagri Républik Cina [6]
Kosovo Kosovo 2008 Kamerdékaan Kosovo diakuan ku 62 nagara anggota PBB, Républik Cina (Taiwan), jeung sababraha organisasi internasional. Sadaya nagara anggota PBB nu séjén ngakuan wewengkonna salaku bagian de jure ti Sérbia. PBB geus ngurus administasi wewengkon ieu ti 1999 liwat Misi Ad-Interim Pasarikatan Bangsa-Bangsa di Kosovo, kalawan kerja sama ti Uni Éropa ti 2008. Dumasar kana Résolusi Déwan Kaamanan Pasarikatan Bangsa-Bangsa 1244, Kosovo tetep mangrupa bagian ti Républik Féderal Yugoslavia (di mana Sérbia mangrupakeun nagara panerusna), ngadagoan hiji réngséan politik pikeun nangtukeun status ahirna[7]. Hubungan luar nagri Kosovo, Pangakuan internasional Kosovo [8]
Flag of the Turkish Republic of Northern Cyprus.svg Siprus Kalér 1983 Kamerdékaan Siprus Kalér diakuan ku hiji nagara anggota PBB, Turki. Sadaya nagara anggota PBB nu séjén ngakuan wewengkonna salaku bagian de jure ti Siprus. Organisasi Konferénsi Islam masihan status panénjo ka Siprus Kalér. Hubungan luar nagri Républik Turki Siprus Kalér [9]
Wewengkon Paléstina Paléstina 1988 Nagara Paléstina diakuan ku 93 nagara anggota PBB,[10] Tahta Suci, Liga Arab, jeung Organisasi Konferénsi Islam, sanggeus Déklarasi Kamerdékaan Paléstina ku Organisasi Pambébasan Paléstina. Misi Paléstina miboga status diplomatik atawa husus di 22 nagara anggota PBB lianna jeung Uni Éropa. Israél teu ngakuan nagara Paléstina. Tapi, salaku hasil ti Pasatujuan Rapih Oslo jeung Pasatujuan Samentawis Israél-Paléstina, pamaréntah Israél geus ngalihkeun kakawasaan katangtu jeung tanggung jawab pamaréntahan sorangan ka Otoritas Nasional Paléstina, nu dipaké di wewengkon Tepi Kulon jeung jalur Gaza. PBB ngakuan Paléstina salaku éntitas non-anggota kalawan status panénjo. Hubungan luar nagri Otoritas Nasional Paléstina [11]
Citakan:Country data Western Sahara Républik Démokratik Arab Sahrawi (RDAS) 1976 Sahara Kulon mangrupakeun subjék ti rupa-rupa klaim nu silih-paséa: Maroko ngaklaim sakabéh wewengkonna jeung ngawasaan kalobaannana, samentawis Républik Démokratik Arab Sahrawi (RDAS) ngan ngawasaan Zona Bébas tapi ngaklaim ogé kadaulatan pinuh kana sakabéh wewengkonna. Kamerdékaan Sahara Kulon dina kadaulatan RDAS diakuan ku 49 nagara anggota PBB jeung Uni Afrika. Sahara Kulon diakuan salaku bagian de jure ti Maroko ku 25 nagara anggota PBB jeung Liga Arab. Sadaya nagara anggota PBB nu séjén teu ngakuan kadua nagara miboga otoritas de jure kana wewngkon éta; wewengkon éta kaasup kana Daptar Pasarikatan Bangsa-Bangsa ngeunaan Wewengkon Tampa Pamaréntahan Sorangan ti diasupkeun dina 1960-an minangka Sahara Spanyol. Hubungan luar nagri Républik Démokratik Arab Sahrawi [12]
Citakan:Country data South Ossetia Ossétia Kidul 1991 Kamerdékaan Ossetia Kidul diakuan ku dua nagara anggota PBB, Rusia jeung Nikaragua sarta dua nagara non-anggota PBB, Abkhazia jeung Transnistria.[3] Sadaya nagara anggota PBB nu séjén ngakuan wewengkonna salaku bagian de jure ti Géorgia. Hubungan luar nagri Ossétia Kidul, Pangakuan internasional Abkhazia jeung Ossétia Kidul [5][13]

Nagara anggota PBB, teu diakuan ku saeutikna hiji nagara lian[édit | sunting sumber]

Ngaran Dipaséakeun ti Pangakuan Informasi salajengna Réferénsi
Siprus Siprus 1974 Siprus teu diakuan ku hiji nagara anggota PBB, Turki, jeung hiji nagara non-anggota PBB, Siprus Kalér, di mana kaduanya ngarujuk Siprus minangka Güney Kıbrıs Rum Kesimi, "Bagian Yunani ti Siprus Kidul". Hubungan luar nagri Siprus [14][15][16]
Israél Israél 1948 Israél teu diakuan ku nagara-nagara anggota PBB ieu: Arab Saudi, Indonésia, Iran[17], Irak[18], Républik Démokratik Rahayat Koréa, Kuba, Kuwait, Libanon, Libya[19], Malaysia, Pakistan, Sudan, Suriah, jeung Yaman, sarta hiji nagara non-anggota PBB, Républik Démokratik Arab Sahrawi. Israél diakuan ku Organisasi Pambébasan Paléstina, nu ngaklaim hak pikeun ngawangun hiji nagara di wewengkon nu ayeuna dikawasaan ku Israél. Hubungan luar nagri Israél [20][21]
Citakan:Country data North Korea Républik Démokratik Rahayat Koréa 1948 Rapublik Démokratik Rahayat Koréa teu diakuan ku Jepang jeung Républik Koréa.[22] Hubungan luar nagri Koréa Kalér [23][24][25]
Citakan:Country data South Korea Républik Koréa 1948 Républik Koréa teu diakuan ku Rapublik Démokratik Rahayat Koréa. Hubungan luar nagri Koréa Kidul [26][27]
Liechtenstein Liechtenstéin 1993 Liechtenstéin teu diakuan ku Slowakia sabab manéhna nolak pikeun ngakuan Slowakia kana papaséaan pamakéan Dekrét Beneš. Hubungan luar nagri Liechtenstéin [28][29][30]
Slovakia Slowakia 1993 Slowakia teu diakuan ku Liechtenstéin sabab papaséaan kana pamakéan Dekrét Beneš. Hubungan luar nagri Slowakia [28][30]

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Réferénsi[édit | sunting sumber]

  1. Non-member State
  2. "Abkhazia: Ten Years On". BBC 2. 23 Juli 2001. Diakses pada 16 Juni 2008. 
  3. a b South Ossetia opens embassy in Abkhazia The Tiraspol Times
  4. Clogg, Rachel (2001). "Abkhazia: Ten Years On". Conciliation Resources. Diakses pada 26 Pébruari 2008. 
  5. a b Russia recognises Georgian rebels - BBC, 2008-08-26[1]
  6. Lewis, Joe (2002-08-04). "Taiwan Independence". Digital Freedom Network. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  7. http://www.unmikonline.org/press/reports/N9917289.pdf
  8. "Kosovo MPs proclaim independence". BBC News. 17 Pébruari 2008. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  9. Hadar, Leon (2005-11-16). "In Praise of 'Virtual States'". AntiWar. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  10. http://web.archive.org/web/20060404211437/http://www.pna.gov.ps/Government/gov/recognition_of_the_State_of_Palestine.asp
  11. "3.10 - How many countries recognize Palestine as a state?". Institute for Middle East Understanding. 23 Juli 2007. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  12. Sahrawi Arab Democratic Republic (1976-02-27). "Sahrawi Arab Democratic Republic". Western Sahara Online. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  13. Stojanovic, Srdjan (2003-09-23). "OCHA Situation Report". Center for International Disaster Information. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  14. CIA World Factbook (2008-02-28). "Cyprus". Central Intelligence Agency. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  15. "Cyprus exists without Turkey's recognition: president". XINHUA. 1 Oktober 2005. Diakses pada 7 Maret 2008. 
  16. http://www.europarl.europa.eu/activities/committees/studies/download.do?file=20800#search=%20Turkey
  17. http://www.rferl.org/content/Iran_Says_Israel_Stops_Its_Aid_Ship_To_Gaza/1369553.html
  18. http://www.forward.com/articles/13571/
  19. http://www.commondreams.org/headline/2008/12/04-3
  20. Government of Israel (1948-05-14). "Declaration of Israel's Independence 1948". Yale University. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  21. http://www.mythsandfacts.org/ReplyOnlineEdition/chapter-1.html
  22. "Treaty on Basic Relations between Japan and the Republic of Korea". Diakses pada 27 Oktober 2008. 
  23. "Declaration of Independence". TIME. 19 Agustus 1966. Diakses pada 29 Pébruari 2008. 
  24. Scofield, David (2005-01-04). "Seoul's double-talk on reunification". Asia Times. Diakses pada 29 Pébruari 2008. 
  25. "Treaty on Basic Relations between Japan and the Republic of Korea". Diakses pada 27 Oktober 2008. 
  26. US Library of Congress (2000-10-07). "World War II and Korea". Country Studies. Diakses pada 28 Pébruari 2008. 
  27. Sterngold, James (1994-09-03). "China, Backing North Korea, Quits Armistice Commission". The New York Times. Diakses pada 29 Pébruari 2008. 
  28. a b MFA of Czech Republic. "Statement of the Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic - Liechtenstein". Diakses pada 13 Maret 2008. 
  29. dispute
  30. a b [2]