Héndarso

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
(dipindahkeun ti Darso)
Luncat ka: pituduh, sungsi
Héndarso
Gumelar 12 Agustus 1945
Jepang Bandung, Jawa Kulon, Mangsa Pangawasaan Jepang
Maot 12 Séptémber 2011 (yuswa 66)
Nami panggilan Kang Darso
Pagawéan Tukang ngawih
Pasangan Épong Annisa (Alm)
Lina Marlina

Héndarso ngaranna dipikawanoh minangka Darso (gumelar di Bandung, Jawa Kulon, 12 Agustus 1945 – tilar dunya di Bandung, Jawa Kulon, 12 Séptémber 2011 dina umur 66 taun[1]). Salila leuwih ti 45 taun, Hendarso satia midangkeun calung, parabot musik tina awi, anu saterusna dihijikeun jeung dangdut sarta pop.[1] Sawaréh jalma nyebutkeun manéhna minangka Michael Darso Si Raja Pop Sunda, milah rupa ti raja pop dunya nyaeta Michael Jackson.[1]. Sarakanana di lembur Cirateun, Lembang, Kabupaten Bandung Barat. Kurang leuwih 300 judul dina salila hirupna, Darso geus nyieun lagu boh midangkeun calung atawa pop sunda [1] Album éta aya anu direkam di studio, aya ogé anu direkam basa keur manéhna nyanyi di panggung.[1]

Darso ngamimitian karirna minangka pamaén bas dina grup musik Nada Karya sarta Nada Kencana.[2]. Kantos milu jeung Band anu dipiboga ku Puseur Persenjataan Kavaleri Bandung.[2] Manéhna ngandeg lantaran kakeunaan perkara G 30 S/PKI.[2] Dina taun 1968 anjeunna mitembeyan deui karirna bareng lanceukna Uko Hendarso midangkeun musik kalayan instrumen utama nyaéta "calung" salah sahiji lagu anu kawentar nyaeta "Kiamat'.[2]

Ku arahan S. Hidayat Darso diajak pikeun minton di Radio Républik Indonésia babarengan jeung grup Baskara Saba Désa.[2]. Teu sawatara lila Asmara Record ngarékam pidangan Darso kana pita kaset.[2]. Sawatara lagu anu kaceluk nyaéta "Kembang Ujung", "Cangkurileung", sarta "Panineungan".[2] Dina taun 90-an ngaran Darso beuki kawéntar sanggeus TVRI mindeng mintonkeunana.[2] Darso ogé ngamimitian make parabot musik séjéna kawas tarompét sarta organ rupa musik anu pernah dipidangkeun sajaba pop sunda ogé dangdut.[2]. Hariringna anu kaceluk dina mangsa harita nepi ka kiwari nyaéta "Randa Geulis", "Maribaya", "Dina Amparan Sajadah", "Kabogoh Jauh".[2] Dina taun 2005 manéhna meunang pangajén ti Gubernur Jabar Danny Setiawan mangrupa Kasinugrahan Musik Jabar 2005 sarta dina taun 2009 manéhna meunang ogé pangajén ti Walikota Bandung Dada rosada mangrupa Kasinugrahan Budaya Dayeuh Bandung 2009.[2]

Darso maot poé Senén, tanggal 12 Séptember 2011, jam 15.00 WIB, di Rumah Sakit Soreang, Kabupatén Bandung.[1]. Mun diwincik tina mintonkeun seni sunda, bisa kasebutkeun Darso teh salah sahiji inohong (legenda) musik pop sunda.[1] Loba hasil ciptana, disaluyukeun pikeun ngahirupkeun musik Sunda.[1] Pangabisana pikeun ngahijikeun musik sunda pituin (Sunda) jeung Musik Pop, manehna mangrupa salah sahiji seniman sarta musisi anu sapatutna diajenan, sabab loba jelema anu méré pangajén minangka Legenda Pop Sunda.[1] Teu dipikanyaho sacara pasti ngeunaan cukang lantaran maotna éta.[1]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j (id)[1] (diaksés tanggal 03 Oktober 2011)
  2. a b c d e f g h i j k (id)[2] (diaksés tanggal 03 Oktober 2011)
Nulis.jpg