Departemén jeung téritori peuntas laut Perancis

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Téritori peuntas laut Perancis ngarah ka dieu. Pikeun nu milih Parlemén Éropana, tingali Téritori Peuntas Laut Perancis (pamilih parlemén Éropa)
Departemén jeung téritori peuntas laut Perancis sarta klaimna di Antartika
Logo de la République française.svg

Artikel ieu mangrupakeun bagian dina séri
Babagian administratif Perancis

(kaasup Région peuntas laut)

(kaasup Departemén peuntas laut)

Komunitas Urban
Komunitas aglomerasi
Komunitas komune
Sindikat Aglomerasi Anyar

Komune nu kaasosiasi
Arrondissement kotamadya

Nu séjén dina Perancis Peuntas Laut

Koléktivitas peuntas laut
Koléktivitas Sui generis
Nagara peuntas laut
Téritori peuntas laut
Pulo Clipperton

Kotak ieu: temposawalaédit

Departemén jeung Téritori Peuntas Laut Perancis (Basa Prancis: départements et territoires d'outre-mer, biasana disebut DOM-TOM [dɔmtɔm][1]) diwangun ti wewengkon nu diadministrasi ku Perancis di luar buana Éropa. Téritori-téritori ieu miboga rupa-rupa status hukum jeung tingkat otonomi nu bébéda, sanajan sakabéhna miboga pawakilan di Parlemén Perancis (iwal nu taya padumuk permanénna), jeung ku kituna miboga hak pilih dina pamilu Parlemén Éropa. Departemén jeung Téritori Peuntas Laut Perancis ngawengku wewengkon pulo-pulo di samudra Atlantik, Pasiifik, jeung Hindia, Guiana Perancis di basisir Amérika Kidul, jeung sababaraha pulo-pulo periantartika ogé klaimna kana Antartika. 2.685.705 urang midumukan Departemén jeung Téritori Peuntas Laut Perancis dina Januari 2011.[2]

Sacara hukum jeung administratifna, departemén béda pisan jeung téritori: dumasar kana konstitusi Perancis, hukum jeung régulasi Perancis umumna dipakékeun (perdata, pidana, adminstratif, sosial, pajak, jsb.), di departemén kawas di dartan utama. Tapi, hukum jeung régulasi katangtu bisa digunakeun pikeun kaayaan spésifik. Di téritori, prinsipna kabalikannana: téritori diparéntah ku statuta otonomi nu mungkinkeunnana pikeun nyieun hukumna sorangan, iwal pikeun sababraha widang (saperti patahanan, hubungan internasional, mata uang jeung padagangan internasional, hukum pangadilan jeung administratif), sakumaha disadiakeun di statuta otonomina, nu ditangtukeun ku pamaréntah puseur.

Téritori, métropolitan, atawa Perancis peuntas laut nu didumukan, miboga pawakilan di Majelis Nasional Perancis sarta Sénat Perancis. Téritori jeung departemén peuntas laut diparéntah ku majelis, nu dipilih ku masarakat lokal, sarta Parlemén Perancis jeung Pamaréntah Perancis (di mana hiji anggota kabinét, Mentri Perancis Peuntas Laut, aya dina kakawasaan kana perkawis-perkawis ngeunaanyy téritori jeung departemén peuntas laut).

Rupa-rupa status konstitusional[édit | sunting sumber]

Departemén jeung région peuntas laut[édit | sunting sumber]

Koléktivitas peuntas laut[édit | sunting sumber]

Kategori ieu dijieun kalawan pawangunan ulang konstitusional dina 28 Maret 2003. Masing-masing koléktivitas miboga hukum undanh-undang sorangganna.

  • Polinésia Perancis (1946–2003: téritori peuntas laut, ti 2003: koléktivitas peuntas laut) Status anyarna ti 2004 méréannana panunjukan nagara peuntas laut (Basa Prancis: pays d'outre-mer), tapi Déwan Konstitusional Perancis mertimbangkeun yén éta ngan panunjukan, sanés status nanaon.
  • Saint Pierre jeung Miquelon (1976–85: departemén peuntas laut, 1985–2003: téritori peuntas laut sui generis, ti 2003: koléktivitas peuntas laut) Saint Pierre et Miquelon masih disebut collectivité territoriale de Saint-Pierre-et-Miquelon.
  • Wallis jeung Futuna (1961–2003: téritori peuntas laut, ti 2003: koléktivitas peuntas laut). Umumna masih disebut salaku hiji territoire (Territoire des îles Wallis et Futuna).
  • St. Martin: Dina 2003 populasi St. Martin jeung St. Barthélemy milih sangkan misah ti Guadeloupe pikeun nyieun koléktivitas peuntas laut Perancis sorangan.[3] Dina 7 Pébruari 2007, Parlemén Perancis ngaloloskeun paméréan status COM ka dua yurisdiksi éta.[4] Status anyarna éféktif 22 Pébruari 2007 basa hukum éta dipikawanohkeun dina Journal Officiel.[5] Wewengkon-wewengkon éta tetep bagian ti Uni Éropa, sakumaha ditegaskeun di Traktat Lisbon.[6]
  • St. Barthélemy
Lemah nu nyieun Républik Perancis.

Koléktivitas husus[édit | sunting sumber]

  • Kaledonia Anyar mangrupakeun hiji téritori peuntas laut ti 1946, tapi salaku hasil ti Pasatujuan Nouméa 1998, miboga status husus (statut particulier atanapi statut original) dina 1999. Hiji kawarganagaraan Kaledonia Anyat dijieun, sarta pamindahan kakawasaan ti nagara Perancis dimimitian, pikeun aya dina 15 nepi ka 20 warsih.[7]

Téritori peuntas laut[édit | sunting sumber]

Nagara peuntsa laut[édit | sunting sumber]

Status nagara peuntas laut (Basa Perancis: Pays d'outre-mer), ditujukeun ka depéndensi Pasifik Perancis, teu pernah dijieun. Status Polinésia Perancis 2004 méréanna panunjukan ieu, tapi ngingetkeun ogé yén Polinésia Perancis asup ogé kana kategori komunitas peuntas laut. Déwan Konstitusional Perancis ngenyakeun yén panunjukan nagara pentas laut éta teu boga konsekuénsi légal. Ku sabab status Kaledonia Anyar teu boga ngaran sarta ku lantaran parleménna bisa nyieun hukum lokal, wewengkon éta kadang disebut nagara peuntas laut.

Téritori alit[édit | sunting sumber]

  • Pulo Clipperton (Basa Perancis: Île de Clipperton atanapi Île de la Passion) (Basa Spanyol: Isla de la Pasión) nyaéta hiji atol karang 9 kilométer pasagi nu aya 1.280 kilométer kulon-kiduleun Acapulco, Méksiko, di Samudra Pasifik. Wewengkon ieu minangka asét pribados nagara dina otoritas langsung pamaréntah Perancis, diadministrasi ku Mentri Perancis Peuntas Laut.

Pawakilan pulitis di Parlemén Perancis[édit | sunting sumber]

Kalawan 2.685.705 padumuk dina 2011, departemén peuntas laut Perancis miboga 4,1% ti populasi Républik Perancis.[2] Aranjeunna miboga pawakilan di dua kamar Parlemén Perancis.

Pawakilan di Majelis Nasional[édit | sunting sumber]

Di Législatur ka-13 (2007–2012), departemén jeung téritori peuntas laut Perancis diwakilkeun ku 22 députi di Majelis Nasional Perancis, miboga 3,8% ti 577 total députi di Majelis Nasional:

Pawakilan di Sénat[édit | sunting sumber]

Ti Séptémber 2008, departemén jeung téritori Perancis diwakilkeun ku 19 sénator di Sénat Perancis, miboga 5,5% ti total 343 sénator di Sénat:

Daptar Téritori Peuntas Laut Perancis[édit | sunting sumber]

Koléktivitas jeung departemén nu dieusian[édit | sunting sumber]

Aya 11 :

Bandéra Ngaran Ibu Kota Populasi Aréa darat (km2) Status Lokasi Cutatan
Guadelup Guadelup Basse-Terre 404.000 (Jan. 2009)[8] 1.628 Departemén / région peuntas laut Antillen
Guiana Perancis Guiana Perancis Cayenne 229.000 (Jan. 2009)[8] 83.534 Departemén / région peuntas laut Amérika Kidul
Kalédonia Anyar Kalédonia Anyar Nouméa 244.410 (Jan. 2008)[9] 18.575 Koléktivitas sui generis Samudra Pasifik Kidul Réferéndum kamerdikaanna direncanakeun pikeun dilaksanakeun antawa 2014 nepi ka 2019.
Martinik Martinik Fort-de-France 402.000 (Jan. 2009)[8] 1.128 Departemén / région peuntas laut Antillen
Mayotte Mayotte Mamoudzou 186.452 (July 2007)[10] 374 Departemén / région peuntas laut Afrika
(Selat Mosambik)
Milih dina 29 Maret 2009 sangkan mertahankeun status departemén / région peuntas laut. Status éta éféktif 31 Maret 2011.
Diklaim ogé ku Komoro
Polinésia Perancis Polinésia Perancis Papeete 264.000 (Jan. 2009)[11] 4.167 Koléktivitas peuntas laut Samdra Pasifik Kidul
Réunion Réunion Saint-Denis 817.000 (Jan. 2009)[8] 2.512 Departemén / région peuntas laut Afrika
(Samudra Hindia)
Saint-Barthélemy Saint-Barthélemy Gustavia 8,450 (Jan. 2007)[12] 21 Koléktivitas peuntas laut Antillen Misah ti Guadelup dina 22 Pébruari 2007.
Saint-Martin Saint-Martin Marigot 35,925 (Jan. 2007)[12] 53 Koléktivitas peuntas laut Antillen Misah ti Guadelup dina 22 Pébruari 2007.
Saint-Piér jeung Mikélon Saint-Piér jeung Mikélon Saint-Piér 6,099 (Jan. 2007)[12] 242 Koléktivitas peuntas laut Tenggaraeun Kanada
Wallis jeung Futuna Wallis jeung Futuna Mata-Utu 13,484 (Jul. 2008)[13] 274 Koléktivitas peuntas laut Samudra Pasifik Kidul
Kacindekan
Status Populasi (Jan. 2011)[2] Aréa darat (km2)
Departemén / Région Peuntas Laut 1.890.705 91.847
Koléktivitas Peuntas Laut & Kaledonia Anyar 795.000 23.632
Total 2.685.705 120.049

Wewengkon nu teu dieusian[édit | sunting sumber]

(Umumna teu dieusian, iwal ku panalungtik/élmuwan di stasion panalungtikan)

Bandéra Ngaran Ibu Kota Aréa darat (km2) Status Lokasi Cutatan
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Banc du Geyser - 1 Distrik TAAF Afrika
(Selat Mosambik)
Diklaim ku Madagaskar jeung Komoro
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Bassas da India - 1 Distrik TAAF Afrika
(Selat Mosambik)
Diklaim ku Madagaskar
Perancis Pulo Clipperton - 7 Asét pribados nagara Perancis Kuloneun Méksiko Diklaim ku Méksiko
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Kapuloan Crozet Alfred Faure 352 Distrikk TAAF Samudra Hindia Kidul
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Europa - 28 TAAF district Africa
(Mozambique Channel)
Claimed by Madagascar
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Kapuloan Glorioso - 5 Distrik TAAF Samudra Hindia Diklaim ku Komoro, Madagaskar, jeung Seychéll
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Juan de Nova - 5 Distrik TAAF Afrika
(Selat Mosambik)
Diklaim ku Madagaskar
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Kapuloan Kerguelen Port-aux-Français 7.215 Distrik TAAF Samudra Hindia Kidul
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Pulo Saint-Paul jeung
Pulo Amsterdam
Martin-de-Viviès 66 Distrik TAAF Samudra Hindia
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Pulo Tromelin - 1 Distrik TAAF Samudra Hindia Diklaim ku Mauritius

Antartika[édit | sunting sumber]

Bandéra Ngaran Ibu Kota Aréa darat (km2) Status Lokasi Katerangan
Flag of the French Southern and Antarctic Lands.svg Lemah Adélie Dumont d'Urville 432.000 Distrik TAAF Antartika Dina Sistim Traktat Antartika

Kota ageung di Perancis peuntas laut[édit | sunting sumber]

Dumasar populasina di wewengkon pakotaan:

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. About.com, Definition of les DOM-TOM
  2. a b c INSEE, Government of France. "Bilan démographique 2010". Diakses pada 21 Januari 2011.  (Basa Perancis)
  3. "French Caribbean voters reject change", Caribbean Net News, 2003-12-09. Disalin 2007-02-09.
  4. Magras, Bruno, "Letter of Information from the Mayor to the residents and non-residents, to the French and to the foreigners, of Saint Barthelemy" (PDF), St. Barth Weekly, 2007-02-16, p. 2. Disalin 2007-02-18.
  5. "Saint-Barth To Become An Overseas Collectivity" (PDF), St. Barth Weekly, 2007-02-09, p. 2. Disalin 2007-02-09.
  6. "Treaty of Lisbon, Article 2, points 287 and 293". Diakses pada 31 Januari 2008. 
  7. "Nouvelle-Calédonie", Le Petit Larousse (2010), Paris, page 1559.
  8. a b c d INSEE, Government of France. "Population des régions au 1er janvier". Diakses pada 30 Januari 2010.  (Basa Perancis)
  9. (Basa Perancis) Institut de la statistique et des études économiques de Nouvelle-Calédonie (ISEE). "CHIFFRES CLÉS - Démographie" (PDF). Diakses pada 13 Januari 2009. 
  10. (Basa Perancis) INSEE, Government of France. "INSEE Infos No 32" (PDF). Diakses pada 2 Désémber 2007. 
  11. Institut Statistique de Polynésie Française (ISPF). "Enquêtes & Répertoires > Etat Civil". Diakses pada 14 Séptémber 2009. 
  12. a b c INSEE, Government of France. "Populations légales 2007 pour les départements et les collectivités d'outre-mer". Diakses pada 30 Januari 2010.  (Basa Perancis)
  13. INSEE, Government of France. "Les populations des circonscriptions du Territoire des îles Wallis et Futuna". Diakses pada 13 Januari 2009.  (Basa Perancis)
  • Robert Aldrich and John Connell, France's Overseas Frontier, Cambridge University Press, 1992

Bacaan salajengna[édit | sunting sumber]

  • Frédéric Monera, L'idée de République et la jurisprudence du Conseil constitutionnel - Paris : L.G.D.J., 2004 [1] [2];

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]