Dokter

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
dokter
dokter huntu

Sacara operasional, Dokter nya éta saurang tanaga kaséhatan anu jadi tempat pikeun ngabéréskeun kabéh masalah kaséhatan anu disanghareupan tanpa melong jenis panyakit, organologi, golongan umur, sarta génder, kalayan ngagunakeun prinsip pangladén anu efektif sarta efisien sarta ngajungjung luhur tanggung jawab profésional, hukum, étika sarta moral. [1] Layanan anu diayakeunana nyaéta sawates kompetensi dasar kedokteran anu ditampana salila atikan kedokteran.[1]

Sajarah[édit | sunting sumber]

  • Sajarah Atikan Dokter Dina Jaman Walanda

Dina bulan Januari 1851 dumasar kana Gouvernements Besluit No. 22 warsih 1849 di Batavia (Jakarta) diadegkeun Sakola Dokter Jawa (Dokter Jawa School).[2] Diréktur anu ditunjuk nya éta Dr. P. Bleeker sarta dibantuan ku 2 jelemaminangka guru. [2] Siswa anu ditarima kahiji ngan 12 jelema nonoman Jawa nu dipikanyaho asalna ti kulawarga ménak, henteu perlu lulus SD (Sekolah rakyat), kudu sanggup nulis sarta maca Basa Malayu, umurna 15-16 taun.[2] Siswa anu ditarima meunang sebutan eleve kalayan lila atikan 2 warsih.[2] Palajaran anu diajarkeun ngawengku saukur poko-poko palajaran: Basa Welanda, Élmu Itung, Élmu Ukur, Élmu Bumi, Élmu Sato, Élmu Kimia Organik,Élmu Alam, Mekanika, Élmu Taneuh, Élmu Tutuwuhan, Élmu Sato, Élmu Urai dina Gering, Élmu Kabidanan sarta Élmu Bedah (Ceraisendi Pites Tulang sarta Burut). [2] Tujuan Atikan Dokter Jawa kasebut nya éta ngadidik murid jadi juru cacar (vaccinateur) ambéh maranéhanana bisa nulungan jalma tina panyakit-panyakit dawam kawas demam jeung panyakit peujit. [2] Sawatara kajadian penting dina sajarah Kedokteran dina jaman Walanda nya éta:

  • 1856 Ti angkatan kasebut anu lulus 11 jelema sarta dibére titel Dokter Jawa. [2]

Sakola Dokter Jawa kabuka pikeun murid anu asalna ti Sumatera Tengah sarta Sulawesi Kalér Dr. P. Bleeker anu tacan sugema padapelaksanaan sarta hasil atikanana narékahan perbaikan kurikulum Sakola Dokter Jawa nepi ka ngahasilkeun dokter anu sanggup ngajalankeun praktek umum. [2]

  • 1864 Lila Atikan Sakola Dokter Jawa dijadikeun 3 taun.[2]

Atikanana ngawengku 27 palajaran, siswa anyar anu ditarima leuwih loba.[2] Nempo lulusan Sakola Dokter Jawa tétéla intelegen sarta miboga bakat alus, ahirna manéhna junun mengarahkan atikan dokterna jadi leuwih alus deui. [2]

  • 1875 Lila atikan dokter jadi 7 warsih sarta dibagi jadi 2warsih bagian persiapan sarta 5 warsih bagian

kedokteran. Basa Panganteurna nya éta Basa Walanda. [2]

  • 1881 Lila atikan dokter diperpanjang jadi 9 warsih kalayan 3 warsih bagian persiapan sarta 6 warsih

bagian kedokteran. Siswa anu ditarina minangka eleve ngan lulusan SD pamaréntah (ELS).[2] Basa panganteurna nya éta Basa Walanda sarta Basa Jerman mimitian diajarkan nginget ayana buku dina Basa Jerman.[2]

  • 1893 Majalah Kedokteran anu kahiji dipedar. [2]

Dina waktu kira-kira satengah abad, atikan dokter di Jawa ngalaman kamajuan . [2]

  • 1902 Ngaran Sakola Dokter Jawa jadi STOVIA (School Tot Opleidingvoor Inlandsche Artsen). [2]

Lila atikanana jadi 8 taun, kabagi jadi 2 thbagian persiapan sarta 6 warsih bagian kedokteran. Hak praktek ditambah kalayan élmu kabidanan. [2] Penerimaan eleve kakara dironjatkeun jadi 150 jelema sarta dibuka pikeun pamuda ti luar Jawa. Lulusan STOVIA bertitel "Inlandsch Arts" diijinkanmelakukan "geneesheel en verlos-kunde" sarta ngabogaan hak minangka "apotheek-houndend geneesheer". [2]

  • 1913 Ngaran sakola digantian deui jadi STOVIA. [2]

Lila pendidikan jadi 10 taun, kabagi jadi 3 th bagian persiapan sarta 7 th bagian persiapan.[2] Palajaran ngawengku premedik, preklinik sarta klinik. [2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b R.A Darnadibrata, .Kamus Basa Sunda. Kiblat 2006. Bandung.
  2. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v (id)sejarah dokter (diaksés tanggal 16 November 2011)


Nulis.jpg