Dram Arménia

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Dram Arménia
Հայկական Դրամ (Basa Arménia)
Salasahiji sisi lembar 20.000 Dram.
Salasahiji sisi lembar 20.000 Dram.
Kode ISO 4217 AMD
Bank Séntral Bank Séntral Arménia
Loka www.cba.am
Pamaké Bandéra Arménia Arménia,
Bandéra Républik Nagorno-Karabakh Nagorno-Karabakh
Inflasi 4,5% (Arménia hungkul)
Sumber The World Factbook, perk. 2007
Subunit
1/100 Luma (լումա)(teu digunakeun)
Lambang Armenian dram sign.svg
Koin 10 (tas), 20 (ksan), 50 (hisun), 100 (haryur), 200 (yerkuharyur), 500 (hingharyur) Dram
Uang kertas 1000 (hazar), 5000 (hing hazar), 10 000 (tas hazar), 20 000 (ksan hazar), 50 000 (hisun hazar), 100 000 (haryur hazar) Dram

Dram (Basa Arménia: Դրամ; lambang: Armenian dram sign.svg; code: AMD) nyaéta unit monetér Arménia jeung Nagorno-Karabakh. Mata uang ieu dibagi kana 100 luma (Basa Arménia: լումա). Bank Séntral Arménia miboga hak husus dina medalkeun mata uang nasional dumasar hukum Arménian.

Koin[édit | sunting sumber]

Dina 1994, koin dipikawanohkeun ku Bank Séntral Arménia dina pecahan 10, 20, jeung 50 Luma, 1, 3, 5, jeung 10 Dram. Sakabéhna dijieun tina alumunium. Dina 2003 jeung 2004, [1] koin 10, 20, 50, 100, 200, jeung 500 Dram dipublikasikeun. 10 Dram dijieun tina alumunium, 20 Dram baja plat tambaga, 50 Dram ti baja plat kuningan, 100 Dram baja plat nikel, sarta 200 Dram ti kuningan. Koin 500 Dram dijieun ti kuningan salaku cingcin luarna jeung tengahna ti kupronikel.

Bank Séntral ogé ngaluarkeun koin pikeun pangélingan (commemorative).

Uang kertas[édit | sunting sumber]

Dina 1993, pecahan 10, 25, 50, 100, 200, jeung 500 Dram dimedalkeun, 1000 ti 24 Oktober 1994, sarta 5000 ti Séptémber 1995. Dina 1999, pecahan 20.000 Dram dimedalkeun. Peupeusan commemorative 50.000 Dram dimedalkeun dina 2001 pikeun miélingan 1700 taun adopsi Kristen di Arménia. Pecahan 10.000 Dram dipikawanohkeun dina 2003.

Pecahan nu ayeuna ngédar [2] nyaéta

  • 1000
  • 5000
  • 10.000
  • 20.000
  • 50.000
  • 100.000

10, 25, 50, jeung 100 Dram teu sah deui saprak 1 April 2004. 500 Dram 1993 ogé teu sah deui saprak 1 Séptémber 2005. Tapi bisa ditukeur di bank. Sanajan kitu, pecahan 500 Dram 1999 masih dina édaran . [3]

Uang kertas séri 1993-1995 (di luar édaran)[édit | sunting sumber]

Hareup Tukang Ajén Warna utama Gambaran hareup Gambaran tukang
10 Armenian dram - 1993 (obverse).png 10 Armenian dram - 1993 (reverse).png 10 Dram Coklat/Ungu Stasion Puseur Yérévan jeung patung David ti Sasun Gunung Ararat
25 Armenian dram - 1993 (obverse).png 25 Armenian dram - 1993 (reverse).png 25 Dram Konéng/Coklat/Paul Prasati lémpéng kuna Urartu sarta hiji rélif singa ti Bénténg Erebuni Ornamén
50 Armenian dram - 1993 (obverse).png 50 Armenian dram - 1993 (reverse).png 50 Dram Paul/Beureum Galeri Nasional jeung Musieum Sajarah Arménia Gedong Parlemén Arménia
100 Armenian dram - 1993 (obverse).png 100 Armenian dram - 1993 (reverse).png 100 Dram Paul/Ungu/Beureum Gunung Ararat jeung Katerdal Zvartnots Téater Opera Arménia
200 Armenian dram - 1993 (obverse).png 200 Armenian dram - 1993 (reverse).png 200 Dram Coklat/Héjo/Konéng/Beureum Garéja St. Hripsime di Echmiadzin Ornamén
500 Armenian dram - 1993 (obverse).png 500 Armenian dram - 1993 (reverse).png 500 Dram Héjo/Coklat/Paul Gunung Ararat jeung hiji tetradrachm Tigran anu Ageung Ornamén
1000 Armenian dram - 1994 (obverse).png 1000 Armenian dram - 1994 (reverse).png 1000 Dram Coklat/Oranye Patung Mesrop Mashtots jeung Matenadaran Monumén obélisk abad ka-7 ti Ani
5000 Armenian dram - 1995 (obverse).png 5000 Armenian dram - 1995 (reverse).png 5000 Dram Héjo/Konéng/Ungu Kuil Garni Mastaka perunggu Déwi Anahit nu disimpen di Musieum Britania

Uang kertas séri 1998[édit | sunting sumber]

Uang kertas pecahan 50, 100, jeung 500 Dram ayeuna teu ngédar deui jeung diganti ku koinna. Pecahan 50.000 dimedalkeun dina 2001 dina pangélingan 1700 taun Kristen di Arménia.

Hareup Tukang Ajén Warna utama Gamabran hareup Gambaran tukang
50 Armenian dram - 1998 (obverse).png 50 Armenian dram - 1998 (reverse).png 50 Dram Beureum ngora/Paul/Kulawu Aram Khachaturian Adégan ti Gayane, jeung Gunung Ararat
100 Armenian dram - 1998 (obverse).png 100 Armenian dram - 1998 (reverse).png 100 Dram Paul/Kulawu Viktor Amazaspovich Ambartsumian Byurakan Observatory
500 Armenian dram - 1999 (obverse).png 500 Armenian dram - 1999 (reverse).png 500 Dram Kulawu Alexander Tamanyan Istana Pamaréntahan di Yérévan, didesain ku Al. Tamanyan
1,000 Armenian dram - 1999 (obverse).png 1,000 Armenian dram - 1999 (reverse).png 1000 Dram Héjo/Beureum Ngora Yeghishe Charents Gambar Yérévan kolot
5,000 Armenian dram - 1999 (obverse).png 5,000 Armenian dram - 1999 (reverse).png 5000 Dram Konéng/Héjo Hovhannes Tumanyan Alam Lori ti lukisan Martiros Saryan
10,000 Armenian dram - 2003 (obverse).png 10,000 Armenian dram - 2003 (reverse).png 10.000 Dram Ungu Avetik Isahakyan Gambar Gyumri kolot
20,000 Armenian dram - 1999 (obverse).png 20,000 Armenian dram - 1999 (reverse).png 20.000 Dram Konéng/Beureum/Coklat Martiros Saryan Episode ti lanskap Arménia beunang Martiros Saryan
50,000 Armenian dram - 2001 (obverse).png 50,000 Armenian dram - 2001 (reverse).png 50.000 Dram Coklat/Beureum Katerdal Etchmiadzin St. Gregory anu Nyaangan sareng Raja Tiridates anu Ageung nyandak Garéja Arménia; di katuhu - hiji khachkar ti Biara Kecharis.
100,000 Armenian dram - 2009 (obverse).jpg 100,000 Armenian dram - 2009 (reverse).jpg 100.000 Dram Paul/Coklat Abgar V ti Edessa Di tengah, St. Thaddeus masihan lukisan Yésus Kristus ka Abgar V ti Edessa.[4]

Pasokan[édit | sunting sumber]

Jumlah uang nu ngédar katémbong stabil saprak mimiti medalna dina 1993.[5]

Warsih Uang nu ngédar (milyar Dram)
1993 1,2
1994 11,1
1995 25,7
1996 37,1
1997 42,2
1998 45,3
1999 45,5
2000 61,9
2001 66,7
2002 92,1
2003 96,8

Tingali ogé[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu kaluar[édit | sunting sumber]

Citakan:Currencies of Asia Citakan:Currencies of post-Soviet states Citakan:Currency signs