Elvis Presley

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Elvis Presley

Elvis Aron Presley, nu akrab digeroan Elvis Presley, lahir 8 Januari 1935 di Tupelo, Mississippi nyaéta saurang penyanyi rock 'n' roll legendaris Amérika Sarikat.[1] Elvis ogé dipikawanoh kalayan "The King" sarta "The King of Rock 'n' Roll".[1] The King nyaéta saurang produser musik sarta aktor.[1] Berkat lagu-laguna anu dipadukeun wirahma rock 'n' roll kalayan lagu-lagu ballad, dunya rock 'n' roll nampa fondasi komérsial anu saterusna bisa dimekarkeun musisi rock 'n' roll penerusna.[1] Dina mangsa kajayaanna, konser-konser Elvis dihadiran penggemarna (lolobana rumaja) dina jumlah anu pohara badag.[1] Gaya, sipat, sarta cara papakaéanna jadi simbol pikeun musik rock 'n' roll sarta loba ditiru penggemarna.[1] Komo 4000 rumaja Inggris ngalalandi Elvis minangka raja trendsetter tata buuk sapanjang jaman.[1]

Mimiti perkenalan Elvis jeung dunya rékaman di mimitian waktu usum panas 1953.[1] Elvis mayar US$3,98 pikeun ngarékam dua buah lagu di pausahaan Sun Studios minangka kado ulang taun pikeun indungna.[1] Pangadeg Sun, Sam Phillips, kabita dina sorana sarta ngarekrut dina bulan Juni 1954 pikeun ngeusian posisi penyanyi ballad anu keur kosong.[1]

Taun 1956 mimiti karir Elvis minangka penyanyi profésional, tanggal 27 Januari Elvis ngarilis single kahijina Heartbreak Hotél, dihandap label RCA Victor Records.[1] Tanggal 23 Maret, RCA ngarilis album kahiji Elvis , bertajuk: ELVIS PRESLEY.[1] Dina taun anu sarua, 16 Nopémber, film kahiji Elvis, LOVE ME TÉNDER, diluncurkeun.[1] Film ieu menuai loba kritik, tapi meunang angka penjualan anu pohara alus, sacara sakabéh Elvis témbong dina 31 judul film.[1] Hasil penjualan album perdana Elvis ngajelegur nyanghareupan ahir 1950-an kalayan hit-hitna, antara séjén All Shook Up, (Let me be your) Teddy Bear sarta I Need Your Love Tonight.[1] Sanajan kitu, loba kritikus henteu terkesan, sajaba ti éta, penampilan Elvis di panggung loba menuai kritik, alatan dianggap minangka pornografi.[1]

Bulan Désémber 1957, Elvis digeroan pikeun milu pancén militer jeung Angkatan Nyekel pakarang AS.[1] Manéhna resmi asup Angkatan Nyekel pakarang dina 24 Maret 1958, saterusna ditugaskeun di Jerman, sarta dilepastugaskeun kalayan hormat dua taun saterusna.[1] Sabalikna ti wajib militer, karir musikna sempet meredup alatan "diganggu" profesi séjénna minangka aktor sarta leungitna lalakon manéhna dina milih jenis lagu anu manéhna maénkeun.[1] Sajaba ti éta, lumangsung kebangkitan musik Britania/Inggris (British Invasion; The Beatles, The Rolling Stones, sarta séjén-séjén).[1] Elvis ngalakonan comeback, anu suksés ngaliwatan penampilan télévisi dina 3 Désémber 1968 dijudulan '68 Comeback Special.[1] Karir musikna balik bersinar sanggeus manéhna meunangkeun kasempetan dina acara kasebut pikeun ulin dina jalur anu manéhna sukai, rock 'n' roll.[1] Dina taun saterusna, Elvis mitembeyan penampilan live anu laris di sagala rupa tempat, dimimitian ti Las Vegas sarta nerus nagara-nagara bagian séjénna di Amérika Sarikat, antara taun 1969 sarta 1977, The King of Rock 'n' Roll témbong dina 1.000 acara anu tiketna kajual béak.[1] Alatan nyandu obat-obatan dokter kawas obat saré, kaséhatan sarta penampilanna ngalaman penurunan kira-kira pertengahan 1970-an.[1] The King témbong pikeun pamungkas kalina dina hiji konser di Market Square Aréna di Indianapolis, Indiana tanggal 26 Juni 1977.[1] Dina 16 Agustus 1977, Elvis kapanggih maot di imahna di Graceland, Memphis alatan serangan jantung.[1] Waktu éta manéhna umurna 42 taun.[1] Cukang lantaran maotna ampir sarua jeung Michael jackson anu maot alatan serangan jantung.[1] Elvis Presley geus euweuh, tapi Raja Rock & Roll ieu tetep “hirup di sapanjang mangsa.”[2]

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z aa ab (id)[1] (diaksés tanggal 13 Nopember 2011)
  2. (id)[2] (diaksés tanggal 13 Nopember 2011)
Nulis.jpg