Engkol

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
nuju dipelak

Engkol téh sayuran anu buleud jeung disusun ku daun-daun anu héjo sarta patumpang tindih[1].Engkol atawa basa Walandana mah kool nya éta ngaran sayuran anu sok disebut ogé kol, sok dipaké lalab, diangeun jeung sajabana[2].

Mangpaat[édit | sunting sumber]

Sanajan dina engkol sok kaambeu bau ''belerang'' jalaran ayana kandungan ''belerang'' anu loba tapi engkol,boga mangpaat jang kaséhatan diantarana jang ngurangan beurat awak,kulit buruk jeung sembelit[1]. Ngadahar sayur kol atah atawa setengah asak supaya vitamin jeung manfaatnya angger aya[3]. Engkol kaasup sayuran anu luhur kandungan serat jeung vitamin C na. Lamun didahar atah-atah bisa nyingkahan kangker jeung ngubaran panyakit maag[3].Jang anu rumasa boga panyakit maag leuwih hadé ngadahar engkol ku cara dijeiun jus[4]. Husus jang anu panyakit maag, bakal leuwih hadé lamun satengah jam atawa sajam saméméh dahar nginum heula jus engkol[4]. Cara nyieunna téh 300 gram bonténg ditambah 150 gram engkol bodas anu geus diberesihkeun saméméhna tuluy dijus sabada kitu disaring tuluy diinum[4]. Engkol mah leuwih hadé didahar atah tibatan diseupan atawa diasakan nepi ka empuk, kusabab bisa ngaluarkeun gas anu aya dina engkol anu balukarna jadi kembung anu ngadaharna[4].

Kandungan Gizi[édit | sunting sumber]

engkol dina wadah
  • Kalium, saporsi sayur engkol ngandung 269 miligram kalium, nya éta kurang leuwih 6% tina kabutuhan lalaki sawawa unggal poé[1].kalium boga fungsi pikeun ngontrol tekanan darah jeung ngurangan resiko batu ginjal ogé nyaimbangkeun cairan-cairan anu aya dina jero awak[1].
  • Zat besi ,engkol per porsi ngadung samiligram atawa 2% anu dibutuhkeun ku lalaki sawawa unggal poé[1]. Zat besi nyingkahan panyakit kurang darah (anemia)[1] . Jang mantuan penyerapan zat besi anu aya dina engkol bisa dibarengan ku ngadahar jeruk[1].
  • Vitamin A,saporsi engkol ngandung kurang leuwih 7% tina jumlah anu disarankeun jang lalaki sawawa[1]. Mangpaat engkol nya éta ngarojong kaséhatan panon,kalemesan kulit jeung kalembaban selaput lendir[1].Vitamin A ogé ningkatkeun sistem imun awak ku cara nganetralisir radikal bébas anu ngabalukarkeun panyakit jeung ruksakna jaringan[1].
  • Vitamin C,dina kol aya 55 miligram Vitamin C per porsi, nya éta kurang leuwih 61% tina jumlah poéan anu diperlukeun[1]. Vitamin C ngawangun fungsi imun awak jeung ngagancangkeun nyageurkeun raheut ogé pikeun ngaronjatkeun kaséhatann huntu jeung gusi ogé ngungkulan sel anu ruksak dina awak[1].
  • Kalsium, saporsi engkol ngandung 67 miligram kalsium atawa 7% tina jumlah anu disarankeun jang lalaki sawawa unggal poéna[1]. Kalsium miboga punsi pikeun nguatkeun tulang jeung huntu,ngaronjatkeun pembekuan getih, ngababarikeun kontraksi otot, ogé mantuan transmisi sinyal saraf[1].
  • Fitonutrisi, engkol ngandung fitonutrisi anu disebut indole-3-carbinol pikeun nurunkeun kolesterol[1].

Referensi[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g h i j k l m n o http://www.anneahira.com/manfaat-sayur-kol.htm Manfaat Sayur Kol untuk Kesehatan](diakses 17 Oktober 2011)
  2. Danadibrata,R.A.2006.Kamus Basa Sunda.Bandung:Kiblat Kaca 192
  3. a b Obati maag dengan sayur kol(diakses 17 Oktober 2011)
  4. a b c d Khasiat Sayur Kol Untuk Mengobati Sakit Maag(diakses 17 Oktober 2011)
Nulis.jpg