Fisi nuklir

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
Hiji kajadian fisi nuklir. Hiji neutron anu bagerak laun diserep ku inti atom uranium-235 atom, anu tungtungna paburincay jadi unsur-unsur nu leuwih hampang nu bagerak gancang (hasil-hasil fisi) sarta ngabébaskeun neutron-neutron.

Dina fisika, fisi nuklir nyaéta hiji prosés di mana inti atom beulah alatan ditubruk ku atom séjénna, sarta ngahasilkeun énergi jeung atom-atom anyar anu boga massa leuwih leutik.

Réaksi-réaksi fisi anu kacia dipikawanoh[édit | sunting sumber]

Hasil tina réaksi fisi uranium, rupa-rupa, ngahasilkeun atom-atom anu boga massa leuwih leutik, kawas: Ba , Kr , Zr , Te , Sr , Cs , I , La sarta Xe, kalayan massa atom masing-masing kira-kira 95 jeung 135. Sedengkeun, hasil tina réaksi fisi plutonium, miboga massa atom kira-kira 100 jeung 135.

Rata-rata réaksi fisi dina Uranium-235 (U-235) jeung Plutonium-239 (Pu-239) anu dilantarankeun ku neutron.

neutron + U-235 -> (atom-atom anu leuwih leutik) + 2.52 neutron + 180 Mev neutron + Pu-239 -> (atom-atom anu leuwih leutik) + 2.95 neutron + 200 Mev

Sawatara conto:

n + U-235 -> Ba-144 + Kr-90 + 2n + 179.6 Mev
n + U-235 -> Ba-141 + Kr-92 + 3n + 173.3 Mev
n + U-235 -> Zr-94 + Te-139 + 3n + 172.9 Mev
n + U-235 -> Zr-94 + La-139 + 3n + 199.3 Mev

Tempo ogé[édit | sunting sumber]

Tumbu ka luar[édit | sunting sumber]