Floem

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas
Luncat ka: pituduh, sungsi
gambar jaringan floém

Floém mangrupa raramat pangangkut anu diwangun ku sél pengiring, parénkim floém, tapas, sarta komponén pembuluh tapis.[1] Sél pengiring ngan aya dina tutuwuhan Angiospermae sarta boga mangpaat méré dahar sél-sél nu nyusun komponén pembuluh tapis anu masih hirup.[1] Parenkim floém boga mangpaat pikeun nunda cadangan kadaharan sakaligus misahkeun anatara floem anu hiji jeung anu séjénna.[1] Saban komponén pembuluh tapis sok dipirig ku sél pengiring.[1] Komponén pembuluh tapis umumna ngeusi sitoplasma, tapi henteu ngabogaan nukleus sabot déwasa.[1] Komponén pembuluh tapis parékép dina tungtung sarta puhuna nyieun pembuluh tapis sarta ngahiji kalayan pengiring.[1] Fungsi utama floem nyaéta ngocorkeun zat-zat kadaharan hasil fotosintésis sarta daun ka sagala rupa bagian awak tutuwuhan.[1] Umumna élemen floem disusun ku unsur-unsur tapis, sél pengiring, serabut floem, sklereid, sarta parenkim floem.[2] Unsur utama nyaéta pembuluh tapis dina parenkima floem.[2] Sumebarna tepas floem mindeng ogé pohara lega sarta boga fungsi pikeun méré sokongan dina awak tutuwuhn.[2] Pembuluh tapis diwangun ti sél-sél ngawangun silindris kalayan diameterna 25 μm sarta panjang 100-500 μm. [2] Pembuluh tapis miboga sitoplasma dina inti.[2] Dingding sél komponén pembuluh tapis teu ngandung lignin, ku kituna leuwih ipis dibandingkeun jeung trakea.[2] Pembuluh tapis nyaéta pembuluh angkut anu utama dina raramat floem.[2] Pembuluh ieu silih nyambung sarta ngalegaan ti puhu nepi ka tungtung tutuwuhan.[2]

Rujukan[édit | sunting sumber]

  1. a b c d e f g (id) Jati, Wijaya. 2007. Aktif Biologi. Jakarta: Ganeca exact. Kaca 29
  2. a b c d e f g h (id) Syamsuri, Istamar. Biologi Jilid II Untuk SMA Kelas XI Semester 1. Jakarta: Erlangga. Kaca 39-40
Nulis.jpg