Frékuénsi sélulér

Ti Wikipédia, énsiklopédia bébas basa Sunda
Luncat ka: pituduh, sungsi
Standar
telepon mobil jeung data
Kulawarga GSM / UMTS
2G
3G
Pre-4G
Kulawarga cdmaOne / CDMA2000
2G
3G
Pre-4G
Tehnologi sejen
0G
1G
2G
Pre-4G
Pita frékuénsi
  • Sélulér
  • PCS

Frekuensi seluler nyaeta frekuensi nu dipake ku jaringan seluler pikeun nyadiakeun jasana ka nu ngalanggan.

Alatan alesan sajarahna, frekuensi radio beda-beda dipakena ku jaringan seluler di Amerika, Eropa, jeung Asia. Standar komersial munggaran keur hubungan mobile di Amerika Sarikat nyaeta AMPS, nu make piat frekuensi 800 MHz. Di Eropa, jaringan mobile otomatis nu sumebar lega munggaran dumasar kana standar NMT-450, dina pita 450 MHz. Ku sabab telepon mobil jadi kasohor tur ngahasilkeun, nu nyadiakeun jasa mobil teu sanggup nyanghareupan masalah nalika kudu ngalayanan beuki loba palanggan. Ku kituna, maranehna ngamekarkeun jaringan nu aya sarta ngawanohkeun standar anyar, nu mimindengna dumasar kana frekuensi sejen. Standar GSM, nu mucunghul di Eropa keur ngaganti NMT-450 sarta standar lianna, munggaranna make pita 900 MHz. Ku sabab pamenta beuki tuwuh, nu mawa (carrier) ditambahan jadi dina 1800 MHz. (Mindeng katelah, frekuensi handap nyababkeun carrier bisa ngawengku wewengkon nu lega, sedengkeun frekuensi luhur bisa nyababkeun carrier nyadiakeun jasa ka leuwih loba nu ngalanggan di hiji wewengkon.)

Di A.S., standar AMPS analog nu make pita Sélulér (800 MHz) diganti ku sistim digital. Mimitina mah, sistim nu dumasar kana model telepon mobil AMPS teh kasohor, kaasup IS-95 (mindeng disebut "CDMA", dumasar kana tehnologi antarbeungeut udara nu dipakena) sarta IS-136 (mindeng disebut D-AMPS, Digital AMPS, atawa "TDMA", dumasar kana tehnologi antarbeungeut udara nu dipakena.) Ahirna, IS-136 di frekuensi ieu diganti ku kalolobaan operator ku GSM. GSM geus jalan sawatara wanci dina frekuensi PCS AS (1900 MHz).

Sarta, sababaraha jaringan analog NMT-450 diganti ku jaringan digital nu make frekuensi nu sarua. Di Rusia jeung sababaraha nagara sejen, carrier lokal narima lisensi keur frekuensi 450 MHz pikeun nyadiakeun mobile CDMA.

Loba telepon GSM ngarojong tilu pita (900/1800/1900 MHz atawa 850/1800/1900 MHz) atawa opat pita (850/900/1800/1900 MHz), sarta biasana disebut telepon pita tilu (tri band) jeung pita opat (quad band), atawa telepon jagat; numana telepon ieu bisa dibawa ka sakuliah dunya make handset nu sarua. Kaportabelan ieu henteu bisa ari keur telepon IS-95 mah, sabab jaringan IS-95 henteu aya di kalolobaan nagara di Eropa.

Jaringan mobil dumasar kana standar nu beda-beda bisa make range frekuensi nu sarua; contona, AMPS, D-AMPS, N-AMPS jeung IS-95 sakabehna make pita frekuensi 800 MHz. Urang bisa manggihan jaringan AMPS jeung IS-95 dipake dina frekuensi nu sarua di wewengkon nu sarua nu henteu silih interferensi. Hal ieu bisa dihontal ku jalan make kanal nu beda keur mawa data. Frekuensi aktual nu dipake ku telepon husus bisa beda-beda gumantung tempatna, gumantung setting stasion basis carrierna.

Pita frekuensi nu disarankeun ku ITU[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: pita frekuensi UMTS.

ITU-R nyatujuan pita ieu dina Juni 2003 keur telekomunikasi mobil terrestrial IMT-2000: 806-960 MHz, 1710-2025 MHz, 2110-2200 MHz jeung 2500-2690 MHz.

Pita frekuensi nu dipake di AS[édit | sunting sumber]

Sistim Pita Frekuensi (MHz)
SMR iDEN 800 806-824 and 851-869
AMPS, IS-95 (CDMA), IS-136 (D-AMPS), GSM Cellular 824-849, 869-894, 896-901, 935-940
GSM, IS-95 (CDMA), IS-136 (D-AMPS) PCS 1850-1910 jeung 1930-1990
3G AWS 700 range
3G AWS 1432-1435
3G AWS 1710-1755
3G AWS 2110-2170
3G AWS 2500-2690

Pita frekuensi nu dipake ku GSM[édit | sunting sumber]

Red right arrow.svg
 Artikel utama: pita frekuensi GSM.
Sistim Pita Uplink Downlink Channel Number
GSM 400 450 450.4 - 457.6 460.4 - 467.6 259 - 293
GSM 400 480 478.8 - 486.0 488.8 - 496.0 306 - 340
GSM 850 850 824.0 - 849.0 869.0 - 894.0 128 - 251
GSM 900 (P-GSM) 900 890.0 - 915.0 935.0 - 960.0 1 - 124
GSM 900 (E-GSM) 900 880.0 - 915.0 925.0 - 960.0 0 - 124, 975 - 1023
GSM-R (R-GSM) 900 876.0 - 880.0 921.0 - 925.0 955 - 973
DCS 1800 1800 1710.0 - 1785.0 1805.0 - 1880.0 512 - 885
PCS 1900 1900 1850.0 - 1910.0 1930.0 - 1990.0 512 - 810

Pita frekuensi GSM nu didefinisikeun dina ETS 05.05.

Wewengkon sejen[édit | sunting sumber]

Sistim Nagara Uplink Downlink
CDMA China 2300-2400  
CDMA Jepang 887-924 832-869
CDMA Korea Kidul 1740-1770 1840-1870

Tempo oge[édit | sunting sumber]

Rujukan[édit | sunting sumber]

Tumbu luar[édit | sunting sumber]

Telepon Mobil
Umum: Development | Features | Frékuénsi | Network operators | Radiation & health | SIM | Standard comparison | WAP |
Culture: Blogging | Dating | Driving safety | Gambling | Gaming | Learning | Ringxiety